Zeman ve vánočním poselství kritizoval nevoliče, „špionomanii“ a protivládní demonstrace

Zeman v projevu kritizoval lidi, kteří nechodí k volbám (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman ve svém vánočním poselství poděkoval lídrům koaličních stran za odvahu jít do Babišovy vlády. Opozice by podle něj měla být konstruktivním kritikem, který dokáže předkládat vlastní alternativní návrhy. V proslovu dále prosazoval povinnou volební účast a přímou volbu starostů a primátorů. Prezident také hájil zahraniční mise – z Afghánistánu se podle něj nesmí stát nové centrum terorismu.

Zeman v úvodu poděkoval občanům, kteří mu dali hlas v lednových prezidentských volbách. „Nesmírně si toho vážím a slibuji, že i nadále budu usilovat o obranu národních zájmů České republiky a její suverenity jak v oblasti migrace, tak v oblastech dalších. Slibuji, že i nadále budu podporovat ekonomickou diplomacii, a to jak náš vývoz do zahraničí, tak příliv efektivních zahraničních investic k nám,“ prohlásil prezident.

„Rád se budu dál setkávat s normálními občany tváří v tvář během mých výjezdů po jednotlivých krajích,“ uvedl dále Zeman s tím, že „plně respektuje“ i volbu těch lidí, kteří v prezidentských volbách dali hlas někomu jinému. „Chtěl bych ocenit, že šli k volbám,“ zdůraznila hlava státu, která přednesla svůj vánoční projev už pošesté – ovšem poprvé v druhém funkčním období.

Demokracie přináší i povinnosti, tvrdí prezident

Zeman připomněl a ocenil vysokou volební účast v prezidentských volbách, která dosáhla téměř 70 procent. „V podzimních komunálních volbách ale byla už jen 47 procent. To znamená, že více než polovina obyvatel měst a obcí byla zcela lhostejná vůči tomu, kdo bude tyto obce a města řídit,“ upozornil Zeman.

Demokracie ale podle něj nejsou jen práva. „Jsou to i povinnosti. Dlouhodobě doporučuji po vzoru první republiky, abychom se vrátili k myšlence povinné volební účasti, která by výrazně rozšířila počet voličů, a tím přinutila politické strany k vyšší aktivitě,“ podotkl prezident.

Dále hovořil o sestavování nové Babišovy vlády, která dostala na druhý pokus důvěru Poslanecké sněmovny. „Chtěl bych poděkovat předsedům tří politických stran, kteří našli odvahu k vytvoření a podpoře takové vlády – Andreji Babišovi, Janu Hamáčkovi a Vojtěchu Filipovi,“ uvedl prezident a dodal: „Vládě přeji úspěch v její práci a opozici přeji, aby byla konstruktivním kritikem vládních návrhů a předkladatelem vlastních alternativ.“

S ohledem na již zmíněné podzimní volby poblahopřál prezident zvoleným senátorům a zastupitelům, starostům, místostarostům a radním. „Uvědomuji si, že zatímco prezidentská nebo senátorská volba má jasného vítěze, v případě komunálních a také krajských voleb je ještě druhá etapa, která se jmenuje sestavování koalic. A mnohdy se stává, že vítěz voleb je obejit a že vzniká koalice proti tomuto vítězi,“ upozornila hlava státu.

Zeman to nepokládá za správné. „Považuji to za obcházení vůle voličů,“ zdůraznil a zopakoval, že podle jeho názoru by se měli starostové, hejtmani i primátoři volit přímo. „A to tak, že jimi jsou zvoleni ti, kdo na kandidátce nejúspěšnějšího kandidujícího subjektu dostali největší počet preferenčních hlasů. Tím se spojuje jak preference osobnosti, tak preference kandidujícího subjektu,“ konstatoval prezident s tím, že vítěz voleb by měl svým koaličním partnerům dát velkorysou „nabídku, která se neodmítá“.

Zeman prosazuje robotizaci

V projevu se dotkl také tématu české ekonomiky. Varoval před zpomalením růstu, za který podle něj může obchodní válka mezi USA a Čínou, brexit a nedostatek pracovních sil v tuzemsku. „Chápu, že jsou návrhy na dovoz zahraničních pracovních sil, nic proti tomu,“ uvedl Zeman, který ovšem upozornil, že kolem 200 tisíc lidí je v Česku dál vedených jako nezaměstnaní.

„Dlouhodobě zastávám názor, že zdravým lidem, kteří odmítnou nabízenou práci, by měly být odňaty sociální dávky. To je ale pouze krátkodobé řešení. Dlouhodobé řešení vidím ve zvýšení produktivity práce, a to formou robotizace,“ prohlásil Zeman s tím, že v bankovnictví už se takto snížil počet úředníků. „Považuji za nesmyslné, abychom této tendenci bránili, například zaváděním daně z robotů,“ uvedl Zeman s tím, že Česku by se tím snížila šance „dostat se mezi opravdu nejvyspělejší země“.

Ocenil vládní návrh dvanáctiletého národního investičního plánu. „Neustále tvrdím, že spotřební výdaje jsou sice příjemné – a mohou i získat nějaké voliče – ale, že jedině investice nás přenášejí do budoucnosti.“

Zeman ve vánočním projevu kritizoval protivládní demonstrace (zdroj: ČT24)

 Prezident hovořil také o zahraniční politice. Znovu vyjádřil podporu českým zahraničním misím v rámci boje proti mezinárodnímu islámskému terorismu. „Když se mě lidé ptají, proč z Afghánistánu neodejdeme, odpovídám jim, že v takovém případě, kdyby odešly spojenecké jednotky, by afghánské území nepochybně znovu ovládl Taliban. Již jednou vytvořil z této země základnu k teroristickým útokům, včetně toho největšího z nich, což byl útok na newyorská dvojčata v září 2001,“ připomněl.

„Zůstat v Afghánistánu je v našem národním zájmu“

Obává se, že by v zemi vzniklo nové teroristické centrum plánující nové útoky všude na světě. „V tomto smyslu v Afghánistánu chráníme i bezpečnost českých občanů a jednáme v souladu s naším národním zájmem,“ prohlásil prezident.

V rámci členství v Evropské unii vyzdvihl činnost Visegrádské skupiny. „Podařilo se jí téměř nemožné – dosáhnout toho, že už se v zásadě přestalo diskutovat o nesmyslné myšlence migračních kvót,“ řekl Zeman. Podle něj je klíčovým projevem suverenity státu, že si sám rozhodne, koho chce nebo nechce přijmout.

V závěru se Zeman vrátil k něčemu, co označil za „dvě hysterické vlny“. „Ta první spočívala v demonstracích, především v pražských ulicích, vyžadujících demisi vlády. Jsem toho názoru, že demonstrovat za svržení vlády má plné oprávnění v situaci totalitního režimu. Sám jsem se dvou takových demonstrací účastnil,“ připomněl.

Žádat demisi vlády? Pohrdání vůlí voličů, míní Zeman

Za pochopitelné považuje protesty proti konkrétním věcem, jako je zdražení pohonných hmot ve Francii nebo novela zákoníku práce v Maďarsku. „Ale demonstrovat za svržení vlády v podmínkách svobodných voleb je podle mého názoru pohrdáním vůlí voličů,“ míní Zeman. „Demokrat je ten, kdo respektuje výsledky svobodných voleb, i když se mu třeba nelíbí,“ dodal prezident, který označil osoby, jež hodily 17. listopadu do koše květiny některých politiků včetně Babiše, za „primitivní hlupáky“.

Za druhou „hysterickou vlnu“ označil „špionomanii“, zřejmě s odkazem na kauzu kolem BIS a čínských mobilních telefonů značky Huawei. „Ti, kdo nás neustále varují před špiony, z nás tak trochu dělají nesvéprávné a manipulovatelné bytosti, které se nedokáží samy ubránit,“ prohlásil Zeman.

Prezident si také rýpl nejen do novinářů, když mluvil rovněž o „lepšolidech“, kteří se podle něj považují za něco lepšího – a své názory nadřazují názorům ostatních. „Když se podíváme na jejich strukturu, tak například sdělovací prostředky jsou složeny z komentátorů, kteří každý den píší o něčem jiném a přitom pořádně ničemu nerozumí. A tito lidé nám chtějí radit. Toto se týká i neúspěšných politiků. Chtěl bych poprosit, važte si lidí, kteří v životě něco dokázali, a s úctou přijímejte jejich rady. Naopak ignorujte radílky, kteří sami v životě nedokázali nic,“ poznamenal Zeman.

Zeman má od 12. prosince do konce roku dovolenou, kterou tráví v Lánech. Přerušil ji pouze kvůli natáčení vánočního projevu. Stejně jako v minulých letech zajistila jeho přenos televize Nova. Vedle ní projev odvysílaly ČT1, ČT24, TV Barrandov, Český rozhlas - Radiožurnál a letos poprvé i Česká tisková kancelář.

V loňském poselství prezident ocenil ekonomickou situaci v Česku, nabádal však k vyšším investicím, růstu důchodů či omezení sociálních dávek lidem, kteří odmítají práci. Politické strany vybídl, aby v povolebních vyjednáváních postupovaly aktivně a hledaly kompromisy. Zopakoval také svůj kritický postoj ke kvótám na přerozdělování migrantů.

Většina českých, respektive československých prezidentů promlouvala k národu na Nový rok, navázat na ně chtějí v první den roku 2019 předsedové Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).