Babiš chválil prezidenta za „nekonfrontační“ projev. Bartoš připomněl čínské koncentrační tábory

Premiér Andrej Babiš (ANO) pochválil prezidenta Miloše Zemana za jeho „objektivní“ a „nekonfrontační“ vánoční poselství. Předseda komunistů Vojtěch Filip ocenil názorovou konzistenci, již podl něj hlava státu projevila. Naopak politici z některých opozičních stran jsou kritičtí. Šéf Pirátů Ivan Bartoš Zemanovi připomněl, že krom rychlých vlaků mají v Číně také koncentrační tábory. Špičky KDU-ČSL Zemanův projev nezajímá.

Prezident podle Babiše mluvil k věci a zopakoval své všeobecně známé názory na politiku, ekonomiku a náladu ve společnosti. „Jsem rád, že ocenil práci V4, se kterou se nám v rámci Evropské unie podařilo zvrátit migrační kvóty a udržet tak naši svrchovanost,“ vyjádřil se Babiš. Ocenil i Zemanovu podporu české vojenské misi v Afghánistánu.

Zeman v projevu chválil předsedy ANO Babiše, ČSSD Jana Hamáčka a KSČM Vojtěcha Filipa za to, že sestavili současný kabinet, případně tolerancí umožnili jeho vznik. Babiše taková chvála potěšila. „Stejně jako to, že podpořil náš národní investiční plán, který tady vznikl vůbec poprvé,“ uvedl premiér. Souhlasí i s prezidentovou myšlenkou na zavedení přímé volby starostů, primátorů a hejtmanů.

K Zemanovu varování před zpomalením ekonomického růstu Babiš dodal, že kromě nedostatku pracovních sil brzdí hospodářství i špatná legislativa a byrokracie. „A souhlasím i s návrhem, aby zdravý člověk, který nechodí do práce, nemohl pobírat sociální dávky,“ dodal Babiš.

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček na Twitteru uvedl, že ho těší prezidentova chvála vlády a to, že Zeman připomněl její nelehký vznik. „Jsem rád, že zdůraznil členství ČR v EU a NATO a postavil se za zahraniční mise. Souhlasím, že robotizace výroby bude nezbytná, ale musíme chránit i práva zaměstnanců,“ uvedl.

„Projev prezidenta byl odrazem jeho konzistentních názorů. Jsem rád, že ocenil toleranci KSČM současné vládě. Jeho názory na ekonomiku a mezinárodní situaci lze akceptovat. KSČM má stejný pohled na převážnou část dění v domácí politice. S čím však nesouhlasí, je účast na válečných misích včetně Afghánistánu a členství v NATO,“ napsal na Facebooku předseda KSČM Vojtěch Filip, kterého Zeman pochválil za odvahu podpořit vládu.

Zeman v projevu kritizoval lidi, kteří nechodí k volbám (zdroj: ČT24)

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že souhlasí s prezidentovou kritikou politické hysterie, práce médií či pokusů vyvolat špionážní mánii. „Naše hnutí také plně sdílí kritické názory prezidenta na vyplácení sociálních dávek osobám odmítajícím práci,“ uvedl Okamura.

Bartoš: Demokracie nejsou jen volby

Šéf ODS Petr Fiala ocenil, že Zeman podpořil vojenské mise a varoval před zpomalováním ekonomického růstu. „Nevidí však, že jeho vláda situaci jen zhoršuje a ČR nepřipravuje na budoucí výzvy. Projev nebyl překvapivý a vlastně nebyl ani vánoční,“ myslí si Fiala, podle něhož prezident zkritizoval občanskou společnost, média a kritiky současné koalice, ale o svých představách o budoucnosti země neřekl nic.

Předseda Pirátů Bartoš ocenil prezidentův akcent robotizace, souhlasí i s přímou volbou starostů, avšak s jinými parametry. Naopak se pozastavil nad použitím termínu „lepšolidi“ a Zemanovi připomněl, že krom rychlých vlaků, jež hlava státu zmínila, mají v Číně také koncentrační tábory. Narážel tak na zprávy o zadržování a převýchově statisíců Ujgurů.

Bartoš dále v reakci na prezidentova slova, že lidé, kteří demonstrovali proti vládě, nerespektují výsledky voleb, a tudíž nejsou demokraty, napsal, že demokracie se na volby redukovat nedá a občanská společnost má „právo na projevy“.

Pospíšil: Zeman opět dělil společnost

„Prezident poplácal po zádech trio Babiš, Hamáček a Filip. Demonstrace proti kauzám premiéra označil za hysterickou vlnu, bagatelizoval hrozbu čínské špionáže, hovořil o imaginárních lepšolidech. A opět dělil společnost. To není projev, který bych čekal od prezidenta naší země,“ napsal na Twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Ucelené shrnutí známých názorů a zájmů pana prezidenta. Jen to stmelující poselství nějak chybělo,“ okomentoval prezidentův projev předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík. „Už to nemá říz. Řekl bych, že se z toho dnešního vánočního poselství žádný lepšočlověk neoběsí,“ podotknul první místopředseda hnutí Vít Rakušan.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek reagoval na dotazy, co říká na prezidentův projev, slovy, že oželí „nepochybně hluboký zážitek diváka projevu pana prezidenta“. První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka na Twitteru uvedl, že žádné vánoční poselství nečekal.