Zásadní změny v konsolidačním balíčku nebudou, řekl Stanjura po jednání s odbory

Vláda jednala s představiteli odborových svazů (zdroj: ČT24)

Vláda neplánuje žádné významné změny v konsolidačním balíčku, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po jednání s odbory. Zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) s návrhy kabinetu dlouhodobě nesouhlasí, navíc si stěžují na nedostatečnou komunikaci. Zvažují kvůli tomu i podání stížnosti inspekci práce. Přestože úterní jednání předseda největší odborové centrály Josef Středula ocenil, odboráři dál zůstávají ve stávkové pohotovosti.

Vláda si od plánovaných úsporných opatření slibuje v příštím roce snížení schodku státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun. Očekává dodatečné příjmy ve výši 35,2 miliardy a zároveň chce snížit výdaje o 62,5 miliardy.

Odbory ale navrhují vlastní kroky a od poloviny května jsou svazy kvůli vládním záměrům ve stávkové pohotovosti. Na konec června plánují protestní akce. Opakovaně si také stěžují na to, že s nimi vláda nejedná. 

Největší odborová centrála kritizuje v balíčku hlavně změny DPH, zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance či rušení slev u benefitů. Kabinetu vytýkají rovněž na to, že s téměř šesti desítkami novel jim dal pět pracovních dnů.

Podle Stanjury ale po jednání vláda žádné zásadní změny v opatřeních nechystá. „Stanoviska odborů a vlády se nesblížily. Zůstaly rozdílné názory jako před jednáním, tak po jednáním,“ řekl s tím, že případně změny budou pouze „legislativně technické“. 

K projednání se zástupci vlády představili odboráři dvanáct vlastních opatření, jež mají vést ke snížení rozpočtových deficitů. Je mezi nimi mimo jiné obnovení EET či zrušení daňových změn z posledních let. Premiér už dříve označil odborářské návrhy za „nerealistické“.  

Další jednání očekává Stanjura v otázce rušení slev u benefitů pro státní zaměstnance. Díky shodě odborů a zástupců zaměstnavatelů se chce této problematice věnovat v dalších dnech a týdnech. Další návrhy odborářů hodlá ještě probrat s experty, protože se podle něj neshodují jejich odhady finančních dopadů jednotlivých navrhovaných opatření. 

UDÁLOSTI: Odbory žádný požadavek na změny v úsporném balíčku neprosadily (zdroj: ČT24)

Ministr zopakoval, že kabinet by soubor novel měl projednávat 28. června. Poté ho dostane Poslanecká sněmovna.

Právě s poslanci chtějí odboráři intenzivně jednat. „Příběh není u konce. Bude končit ve chvíli, kdy bude sněmovna balíček schvalovat. V tu chvíli budu moci hovořit o tom, zda to byla prohra totální, nebo nebyla, zda to vláda převálcovala, nebo nepřeválcovala,“ uvedl předseda největší odborové centrály Středula. 

Odbory: Stávková pohotovost dál platí

Předseda ČMKOS Středula navzdory patu jednání ocenil, protože podle něj šlo konečně o první situaci, kde se obě strany „skutečně bavily o tom, co bylo předloženo do připomínkového řízení“. Během diskuze se údajně shodli také na nutnosti zaměřit se na větší zdanění nadnárodních firem, které využívají transferové platby. „Je potřeba tam, kde se vybírají daně, aby se vybíraly,“ zdůraznil Středula. 

Stávkovou pohotovost odbory podle jejich předáka ani po aktuální schůzce neodvolají. „Budu informovat kolegy, jaké bylo jednání. V tuto chvíli se ale stanoviska tolik nepřiblížila,“ doplnil Středula s tím, že posun v jednání není takový, aby se další kroky odborů zatím měly jakkoliv měnit. Další postup projedná vedení ČMKOS příští pondělí. Na 29. června pak svolávají protestní shromáždění.  

Kabinet v konsolidačním balíčku počítá se seškrtáním dotací, obnovením nemocenského pojištění zaměstnancům i se změnami DPH. V plánu je zvýšení daní firmám, z hazardu, lidem s vyšším příjmem i u tabáku a alkoholu. Nulovou spotřební daň má mít dál tiché víno.