Odbory by chtěly napravit státní finance snížením limitu pro paušální daň a návratem EET

Vrátit limit pro paušální daň na dřívější nižší úroveň a také vrátit elektronickou evidenci tržeb – takovými opatřeními by chtěla Českomoravská konfederace odborových svazů nahradit vládní konsolidační balíček, který mimo jiné upravuje sazby DPH, zavádí odvody na nemocenskou pro zaměstnance, ale také zvyšuje minimální sociální a zdravotní pojistné pro OSVČ. Odbory viní kabinet, že s nimi o svých plánech dostatečně nehovoří.

Předseda ČMKOS Josef Středula obvinil vládu, že to „s tím sociálním dialogem myslí jinak“. Poukázal, že i když premiér Petr Fiala (ODS) slíbil na jednání tripartity, že bude dost času na debatu, nakonec bylo ke konsolidačnímu balíčku zkráceno připomínkové řízení. „Přesto považujeme za fér z naší strany předložit nějakou variantu k debatě,“ řekl Středula.

Podle ekonoma ČMKOS Martina Fassmanna je odborářský návrh alternativou k tomu vládnímu, který ukazuje, že vládní řešení není jediné možné. „Říká se, že neexistuje žádné jiné řešení a lidé musí přijmout to, co jim naservírovala vláda. Není to pravda. Záleží na tom, jaký hlavní směr člověk zastává,“ uvedl Fassmann.

Jádrem odborářských návrhů je odvolání části změn, které od svého nástupu prosadila nynější vláda. Mělo by se podle nich vrátit EET, které bylo přerušeno za covidu s tím, že se vrátí letos, ale Fialova vláda loni celý systém zrušila. Evidence by se podle odborů měla vrátit, a navíc zahrnout i plánovanou a nakonec neuskutečněnou třetí etapu. Chtějí také, aby se na dřívější úroveň vrátil limit pro paušální daň, který nynější kabinet zvedl z milionu na dva.

Měla by se podle představ odborů také vrátit sazba sociálního pojištění u zaměstnavatele na původní úroveň, tedy před snížením o pět procent, zrušit loss carryback, tedy zpětné uplatnění daňové ztráty, nebo daňové osvobození státních dluhopisů. Kdyby ČMKOS prosadil svou, zanikl by i stravenkový paušál, vrátila se daň z převodu nemovitosti, dědická daň a darovací daň se spodním limitem.

V čem se odboráři shodují s vládou, je zvýšení minimálního odvodu OSVČ na 40 procent průměrné mzdy nebo zvýšení daně z příjmu právnických osob. 

Odbory hovoří o úspoře přes 150 miliard, podle Fialy jsou návrhy nerealistické

Podle odborářů by stát zavedením souboru jejích opatření ušetřil 151,5 až 163,5 miliard korun, z toho největší část, totiž 50 miliard, si slibují od „zásadní revize tvorby daňových základů“ u daní z příjmu i sociálního a zdravotního pojištění a „zúžení možnosti daňové optimalizace u OSVČ“. Část z uváděných úspor také předpokládá zrušení dosud nezavedených novinek, jako je zrušení sociálních odvodů u pracujících důchodců.

Premiér Petr Fiala řekl po středečním jednání vlády, že odborářské návrhy považuje za nerealistické. Zpochybnil, že by například zavedením EET mohl stát získat 20 až 25 miliard, jak odbory tvrdí. „Nic takového ten systém nepřinášel a určitě by ani nepřineslo jeho znovuzavedení. Ten systém spíš zatěžoval státní aparát, kdy se musel celý systém spravovat,“ řekl.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíci členů. Kvůli balíčku hrozí odbory generální stávkou. V polovině května vyhlásily stávkovou pohotovost. Kabinet vyzvaly k jednání. O dalším postupu by měli odboráři z celé republiky rozhodovat v Praze 30. května.