Zaměstnavatelé budou o úsporách v dotacích jednat s jednotlivými ministry, řekl Stanjura

Studio ČT24: Jednání o vládním úsporném balíčku (zdroj: ČT24)

Zaměstnavatelé budou o případném rušení dotací kvůli úsporám jednat s jednotlivými ministry. Dohodu musí najít do dokončení státního rozpočtu na příští rok. Dál se povedou také jednání o daňových úlevách u zaměstnaneckých benefitů. Po úterním jednání členů vlády a zaměstnavatelů o konsolidačním balíčku to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ministerstvo financí se chystá připomínky k vládnímu souboru úsporných opatření vypořádat ve čtvrtek a v pátek. Poté balíček dostane kabinet.

„Některé věci jsme si vysvětlili, některé jsme nechali na detailnější debatu na expertní úrovni. Já za vládu musím říct, že jsme spokojeni,“ dodal Stanjura po jednání. Uvedl, že debata o benefitech bude pokračovat. „Není to tak, že jsme hluší a neslyšíme připomínky. Budeme o tom dál jednat,“ řekl. Podle něj budou jednotliví ministři a zaměstnavatelé vyjednávat také o nastavení dotací. 

Události: Jednání ministra Stanjury se zaměstnavateli (zdroj: ČT24)

Zmínil případné zrušení dotační podpory, její snížení, zvýšení spoluúčasti či případné ponechání v nynější podobě. „To se nedá udělat na úrovni vlády, těch programů jsou stovky… Finále musí být do návrhu státního rozpočtu,“ řekl ministr. Dodal, že jeho resort usiluje o to, aby dotační suma byla co nejnižší. Podle ministra financí se podnikatelé a vláda shodují na potřebě konsolidace.

Návrh rozpočtu má sněmovna dostat do konce září. Vládní konsolidační balíček by v dolní komoře mohl podle Stanjury pak být ještě před parlamentními prázdninami. Ministerstvo financí připomínky resortů, krajů, institucí, odborů a podnikatelů bude vypořádávat tento týden ve čtvrtek a v pátek. Poté dostane v červnu soubor téměř šesti desítek novel vláda. Premiér i ministři opakovaně řekli, že zásadní úpravy v materiálu dělat nechtějí.

Zaměstnavatelé představu mají

Zaměstnavatelé podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje představu o podobě dotací od resortu průmyslu mají, čekají na jednání s ministry zemědělství a dopravy. „Příslib je takový, že je potřeba si naše připomínky vyjasnit na jednotlivých ministerstvech,“ řekl po jednání Rafaj.

Šéf Hospodářské komory Zdeněk Zajíček uvedl, že by se mělo jednat i o nahrazení dotací návratnou výpomocí či o zapojení soukromého kapitálu. Diskusi o dotacích je nutné otevřít také v souvislosti se zamýšlenými strategickými investicemi do energetiky či dopravy, podotkl Zajíček. Dodal, že v červnu se kabinet chystá kvůli nim zřídit nový vládní výbor, který se zaměří na jejich koordinaci. „Pokud nepadne v následujících měsících zásadní strategické politické rozhodnutí o investicích do energetiky a dopravní infrastruktury, bude naše hospodářství v následujících deseti letech chřadnout. A to si nemůžeme dovolit,“ řekl prezident komory.

Podle něj podnikatelé a vláda budou jednat i o přípravě opatření k odstranění byrokracie a zbytečných regulací v podnikání. Firmy je žádají jako kompenzaci za chystané zvýšení daní z jejich příjmu. Návrhy by měly být do konce srpna, dostat by se mohly dodatečně do konsolidačního balíčku při jednání ve sněmovně. O přípravě „antibyrokratického balíčku pro podnikatele“ mluvil minulý týden na sněmu Hospodářské komory i premiér Petr Fiala (ODS).

Stanjura se setká i s odbory

To, že k úterní diskuzi pozval premiér Fiala pouze zástupce zaměstnavatelů, kritizovaly odbory. Stěžují si, že s nimi vláda o úsporných záměrech nedebatuje ani předem, ani po jejich zveřejnění. Hrozí dalšími protesty, a to třeba kvůli případnému snížení platových tarifů ve veřejném sektoru. „V tomto případě by ten dialog měl být tripartitní, nikoliv bipartitní, protože balíček se týká všech,“ uvedl předseda Českomoravské konferederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Podle Stanjury však jednání proběhnou i s odbory. „My jsme neměli tripartitu, logicky jsme jednali se zástupci zaměstnavatelů a ve stejné logice budeme jednat se zástupci změstnanců – v tomto případě s odbory,“ uvedl s tím, že konfrontační způsob zvolil předseda ČMKOS Středula, když „předčasně hrozí a současně volá po jednání“.