Fiala v ČT hájil úsporný balíček s tím, že myslí na chudé i na budoucnost živnostníků

Rozhovor s premiérem Petrem Fialou (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek s vládními kolegy představil návrh důchodové reformy a konsolidační balíček, jehož cílem je snížit strukturální deficit státního rozpočtu. Součástí balíčku jsou změny v dani z přidané hodnoty, zvýšení daní pro firmy, spotřebních nebo z nemovitostí, rušení řady dotací či snížení podpory stavebního spoření. Fiala plánované reformy vysvětlil v rozhovoru pro ČT24.

„Kdybychom nic neudělali, tak bychom deficit rozpočtu měli v příštím roce o 94 miliard vyšší, v roce 2025 potom o 147,5 miliardy. To je nemožné, a proto tato opatření,“ zdůvodnil kroky vlády Fiala. Řekl také, že se vláda snaží šetřit především na chodu a výdajích státu.

V plánu prý nutně není propouštění státních zaměstnanců. „Těch možností je více, například zbavit se neobsazených míst, neobsazovat místa po lidech, kteří odcházejí do penze, a samozřejmě chceme, aby se zrušila některá zbytečná oddělení nebo odbory,“ dodal Fiala. Jestli se bude propouštět, podle něj bude záviset na rozhodnutí konkrétních resortů.

Dlouhodobý úkol

„Na příští rok chceme snížit deficit o 70 miliard. Takto chceme pokračovat dál. My se nespokojíme s tím, že uděláme jednorázové opatření. My prostě nemůžeme žít na dluh,“ řekl Fiala s tím, že vláda chce deficit snižovat i nadále.

Premiér i navzdory těmto úsporám opět hájil rozhodnutí zrušit superhrubou mzdu, kvůli kterému přišel státní rozpočet o přibližně sto miliard korun.

Vláda podle Fialy dbala na to, aby se opatření výrazně nedotkla nízkopříjmových skupin – pomůže jim prý především úprava daně z přidané hodnoty. Snížení daně na potraviny a léky podle něj lidé pocítí.

Bránil také zvýšení odvodu pro osoby samostatně výdělečně činné. „Nám jde o to, abychom zajistili osobám samostatně výdělečně činným slušný důchod. Ve chvíli, kdy neodvádí ani v té úrovni, jako by brali minimální mzdu, tak ten slušný důchod nemají,“ zdůvodnil premiér.

Zvyšování daní, které je v rozporu s předvolebními sliby koalice, premiér obhajoval ruskou agresí proti Ukrajině a jejími ekonomickými dopady. „My jsme řekli, že nezvýšíme celkovou daňovou zátěž – v minulém roce jsme ji některými opatřeními snížili zhruba o třicet miliard korun, teď ji navyšujeme o třicet jedna miliard. Takže jsme zhruba na stejné úrovni,“ uvedl.

Všechny strany v koalici musely při jednáních ustoupit, za výsledkem jednání ale prý celá koalice stojí. „Přesvědčení nás všech je, že je to kompromis dobrý pro Českou republik a že byl nutný,“ dodal.