Vliv Ruska v Evropě je podle Lipavského třeba zadržovat. Chystá se nová koncepce zahraniční politiky

Ministr zahraničí Lipavský (Piráti) ke koncepci zahraniční politiky (zdroj: ČT24)

Nová koncepce zahraniční politiky České republiky by měla být hotova zhruba v polovině roku, sdělil poslancům na jednání zahraničního výboru ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Dosavadní strategie je z roku 2015. Podle šéfa diplomacie materiál dostatečně nereaguje například na erozi dodržování lidských práv nebo na dlouhodobé podrývání mezinárodního práva. „Musíme si jednoznačně umět pojmenovat, že je třeba zadržovat vliv Ruska v Evropě,“ řekl Lipavský ČT24.

Kromě koncepce zahraniční politiky vláda plánuje i aktualizaci bezpečnostní strategie, jejíž nynější podoba pochází též z roku 2015. „Oblasti, kterým materiál nevěnoval dostatečně pozornost, jsou otázky eroze dodržování lidských práv, dlouhodobé podrývání mezinárodního práva, které je pro Česko velice zásadní, a třeba i nedodržování závazků ze strany Ruska,“ řekl Lipavský. 

Svět se podle šéfa české diplomacie dramaticky proměnil ruskou agresí vůči Ukrajině. „Ale víme, že současná situace je jenom extrémní naplnění širší imperiální politiky ze strany Ruské federace, se kterou se musíme jako středoevropský stát umět vypořádat,“ řekl Lipavský. Zásadní odpovědí je podle něj silné partnerství v Evropské unii a Severoatlantické alianci (NATO) a podpora principů mezinárodního práva.

„Musíme si jednoznačně umět pojmenovat, že je třeba zadržovat vliv Ruska v Evropě, musíme se umět postavit za EU, za NATO, jsou to naši bezpečnostní garanti, jsou to garanti naší ekonomické prosperity. Je potřeba, aby to jasně akcentoval ten nový dokument,“ doplnil ministr pro ČT24.

Lipavský: Čína je v některých oblastech nespolehlivým partnerem

Stávající dokument podle ministra také nedostatečně reflektuje rostoucí asertivitu, někdy až agresivitu Číny nebo řadu dalších věcí, ať už jde o energetiku, změnu klimatu, surovinovou politiku, nebo technologie.

„Je potřeba si umět přiznat, že v některých oblastech, jako je duševní vlastnictví, léková politika, kybernetická bezpečnost, je Čína nespolehlivých partnerem. Nebo musíme velmi dobře umět zvažovat rizika toho, co znamená společné podnikání, společné projekty, dodávky těchto technologií nebo závislost naší ekonomiky na těchto technologiích,“ prohlásil ministr.

Není to ale prý o „našem přímém vztahu s Čínou“, jde o definování pozice Česka v institucích jako EU či Severoatlantická aliance, kde se určuje společná politika.

Koncepce bude spíše zastřešujícím materiálem, dále existují různé dílčí strategické dokumenty, které se určitým oblastem věnují více do detailu. Koncepce by měla být stručná a pochopitelná pro širokou veřejnost, míní Lipavský. „Nečekejme nějaké zásadní obraty v zahraniční politice, spíše zpřesnění nebo popsání některých fenoménů přesněji, jasněji, úderněji,“ dodal ministr.