TÉMA

Bezpečnostní strategie

Rusko působí proti stabilitě v Česku, oznámil Lipavský. Na sankčním seznamu jsou další lidé

Rusko záměrně působí proti politické, ekonomické a společenské stabilitě v Česku, je hrozbou pro bezpečnost, uvádí nová Bezpečnostní strategie ČR, kterou ve středu schválila vláda. Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Jan Lipavský (Piráti). Podle materiálu, který má ČTK k dispozici, také Čína zpochybňuje mezinárodní řád, což přináší negativní důsledky i pro euroatlantickou bezpečnost. Česko také zařadilo na sankční seznam ruského podnikatele Vladimira Jevtušenka a jeho syna Felixe Jevtušenka. Jde o druhý zápis na sankční seznam, před dvěma měsíci na něj Česko zařadilo kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu moskevského patriarchu Kirilla.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 23:13|

„Jasná a úderná sdělení.“ Ve sněmovně se řešila nová bezpečnostní strategie Česka

Vnější bezpečnostní hrozba přichází především z Ruska a dlouhodobě i z Číny, řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na úterním sněmovním semináři o nové bezpečnostní strategii Česka. Návrh dokumentu je do schválení vládou neveřejný, podle ředitele Odboru bezpečnostní politiky ministerstva zahraničí Ivana Počucha budou jeho hlavní sdělení „jasná a úderná“. Kabinet by podle poslankyně Evy Decroix (ODS) mohl materiál dostat ještě tento měsíc.
6. 6. 2023|

Česko poprvé označí Rusko a Čínu jako bezpečnostní hrozbu, píše iROZHLAS

Česko poprvé ve svých strategických dokumentech jmenuje Rusko a Čínu jako bezpečnostní hrozby, píše server iROZHLAS. Dosud se ve dvou hlavních dokumentech české bezpečnostní a obranné politiky objevovaly obecné formulace jako „některé státy“ či „nestabilita a regionální konflikty v euroatlantickém prostoru“. Serveru to sdělil vrchní ředitel sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany Jan Jireš, který má za svůj resort tvorbu dokumentů na starosti.
8. 4. 2023|

Vliv Ruska v Evropě je podle Lipavského třeba zadržovat. Chystá se nová koncepce zahraniční politiky

Nová koncepce zahraniční politiky České republiky by měla být hotova zhruba v polovině roku, sdělil poslancům na jednání zahraničního výboru ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Dosavadní strategie je z roku 2015. Podle šéfa diplomacie materiál dostatečně nereaguje například na erozi dodržování lidských práv nebo na dlouhodobé podrývání mezinárodního práva. „Musíme si jednoznačně umět pojmenovat, že je třeba zadržovat vliv Ruska v Evropě,“ řekl Lipavský ČT24.
19. 1. 2023|