Ve vládě pětikoalice by měl být místopředseda pro digitalizaci

Pokračují povolební jednání. Starostové si jako poslední strana zvolili předsedu svého poslaneckého klubu. Opět se jím stal Jan Farský. Lidovci v pátek jednali na celostátní konferenci KDU-ČSL. V nové vládě chtějí představovat sociální aspekt. Programová skupina koalice SPOLU a Pirátů se STAN se shodla na tom, že definuje pozici místopředsedy vlády pro digitální transformaci. Po pátečním jednání obou koalic to řekl místopředseda ODS Martin Kupka. Skupina pro digitalizaci, spravedlnost a vnitro se podle něj zabývala i problematikou veřejné správy či policie. Shodla se také na zavedení korespondenční volby pro voliče ze zahraničí.

Poslanecký klub hnutí Starostů a nezávislých povede stejně jako v předchozím volebním období někdejší starosta Semil Jan Farský. „Vážím si toho, že jsem dostal důvěru vést třetí nejpočetnější klub, a mohu tak pokračovat v práci, kterou jsme před lety započali,“ uvedl Farský v tiskové zprávě. Místopředsedy klubu budou nadále jeho dosavadní místopředsedové Věra Kovářová, Petr Gazdík, nová poslankyně Michaela Opltová a staronový poslanec Josef Cogan.

Po letošních volbách posílil STAN na 33 poslanců, dosud jich měl jenom šest. Spolu s Farským se do sněmovny vrátili všichni poslanci STAN z předchozího období kromě Petra Pávka, který již nekandidoval. Nových osmadvacet poslanců se na ustavujícím zasedání klubu seznamovalo hlavně s chodem dolní komory a s podobou legislativního procesu. Někteří z nich ale již ve sněmovně působili. Starosta Nové Paky Cogan byl poslancem v letech 2010 až 2013. V klubu zasedne také někdejší plzeňský hejtman a nyní náměstek plzeňské hejtmanky Josef Bernard.

„Máme za sebou organizační věci, kdy zkušení poslanci předávali těm čerstvě zvoleným informace a cenné rady, které se týkají legislativního procesu, fungování výborů ve sněmovně, harmonogramu jednání i třeba rady na efektivní plánování poslanecké práce. Jak se totiž říká, kdo je připraven, není překvapen,“ komentoval Gazdík.

Předsednictvo strany projednalo výsledky voleb ve čtvrtek. Poděkovalo svému předsedovi Vítu Rakušanovi a podpořilo svůj tým, který vyjednává s koalicí SPOLU o programu budoucí koaliční vlády. Rakušan dříve řekl, že má zájem stanout v čele ministerstva vnitra. Nyní je členem vyjednávacího týmu pro spravedlnost, vnitro a digitalizaci.

Pozice místopředsedy vlády pro digitalizaci

Právě na digitalizaci se nyní zaměřovalo jednání této programové skupiny. „Domluvili jsme se na tom, že společně definujeme zadání role místopředsedy vlády pro digitální transformaci. Nebavíme se o ministerstvu, bavíme se o tom, jak zpřesnit a definovat pozici místopředsedy vlády pro digitalizaci nebo digitální transformaci,“ řekl Kupka.

Se vznikem nového ministerstva informatiky by podle Kupky ODS nesouhlasila. „Nepokládáme to za efektivní, protože Česká republika potřebuje člověka s patřičnou váhou hlasu. Dění se pak budou povětšinou odehrávat na příslušných resortech.“ 

V médiích se tento týden objevily spekulace o vytvoření postu vicepremiéra pro digitalizaci či přímo zavedení nového ministerstva, které by se mělo digitalizací zabývat. Předseda Pirátů Ivan Bartoš deníku Právo řekl, že by se mohl ujmout ministerstva pro místní rozvoj, které by mělo agendu rozšířenou o digitalizaci. Ve čtvrtek v Interview České televize Bartoš připustil, že jednou z možností je zavedení ministerstva pro digitalizaci. Téma je totiž podle něj rozděleno mezi resorty místního rozvoje a vnitra. Zmínil také, že je možné digitalizaci upravit i kompetenčním zákonem.

Ačkoli nyní existuje post zmocněnce pro digitalizaci, který zastává Vladimír Dzurilla, elektronizace se podle Bartoše neposouvá. Digitalizace přitom podle něj kromě zvýšení efektivity přinese i úspory. Může prý ušetřit tři procenta hrubého domácího produktu ročně jako v Estonsku.

Ušetření agendy úřadů

Programová skupina se podle Kupky dále shodla na tom, že je potřeba snížit agendu úřadů, která bývá často zdvojována. „Dohodli jsme se na omezení nadměrné kontrolní zátěže,“ řekl také Kupka. Podle něj se skupina shodla i na tom, že rozšíří funkci míst Czech POINT, která by měla fungovat jako univerzální podatelny.

Za důležité pokládá programová skupina podle Kupky vytvoření takzvané bílé knihy policie. Ta určí, co je potřeba udělat například v personálním nebo administrativním zajištění. Naopak problematiky státního zastupitelství se skupina nedotkla. „Jsme zastánci toho, že v téhle oblasti nemá nastat zemětřesení, to by ničemu neprospělo. Myslím, že zde panuje shoda v tom, že je potřeba zajistit smysluplný, jasný koncepční rozvoj, ale ne revoluci,“ dodal Kupka.

Pětikoalice chce podepsat koaliční smlouvu 8. listopadu

Prací programových skupin je nejprve porovnat programy obou koalic a najít shody, rozpory, ale i témata, která jsou v některém z programů navíc. Všechny strany v nich mají po jednom zástupci. Ve skupině pro spravedlnost, vnitro a digitalizaci zasedli Kupka, Jan Bartošek (KDU-ČSL), Martin Plíšek (TOP 09), Jakub Michálek (Piráti) a předseda STAN Vít Rakušan, o kterém se hovoří jako o možném kandidátovi na ministra vnitra.

Na úterní jednání předsedů koaličních stran je podle Kupky skupina připravena předložit témata, na kterých se shodla. Okrajová témata, jež skupina nedořešila, se podle něj budou moci dojednat i na úrovni předsedů stran.

Kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS) ve středu po prvním jednání SPOLU a Pirátů se STAN novinářům řekl, že obě uskupení chtějí podepsat koaliční smlouvu nejpozději osmého listopadu, kdy se bude konat ustavující schůze sněmovny.

Lidovci chtějí být „zodpovědnou solidaritou“

V pátek proběhlo také jednání celostátní konference KDU-ČSL. Podle předsedy strany Mariana Jurečky chtějí představovat lidovci v nově vznikající pětikoalici sociální aspekt. Zároveň řekl, že lidovci chtějí vládní koaliční smlouvu i programové prohlášení schvalovat na stranické úrovni 5. listopadu.

„Chceme vycházet z toho, co je lidovcům vlastní, to znamená být blízko lidem. Chceme garantovat občanům, kteří volili jiné strany a jsou v tíživé životní situaci, že tady nedojde k asociální politice. Budeme dbát na to, aby podpora státu byla adresná a aby nebyla zneužívaná,“ řekl Jurečka.

Nově zvolený předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný doplnil, že strana bude klást důraz na „zodpovědnou solidaritu“. „Lidovci budou sociálním svědomím této vlády,“ dodal.