Ušetříme digitalizací, koncem dotací pro velké a řešením exekucí, slibuje Bartoš

Interview ČT24 - Ivan Bartoš (zdroj: ČT24)

Volební výsledek koalice PirátiSTAN nedosáhl ambicí, poslanecký klub Pirátů se navíc po říjnovém hlasování zmenšil z dosavadních 22 na čtyři poslance. Předseda strany Ivan Bartoš však zároveň vítá, že se koalicím SPOLU a PirátiSTAN podařilo v Poslanecké sněmovně získat většinu. „Je to mix pocitů,“ popsal Bartoš v pořadu Interview ČT24.

PirátiSTAN měli ambice dosáhnout vyššího podílu hlasů než 15,62 procent. Piráti navíc z celkem 37 mandátů pro koalici obsadili kvůli preferenčním hlasům jen čtyři posty. „Předpokládal jsem, že budeme mít aspoň tolik poslanců jako v přechozím volebním období,“ uvedl. Zároveň ale kvituje, že „vyhrály demokratické síly“. „Andrej Babiš je pryč, komunisté jsou pryč,“ řekl.

Za výsledek strany přijímá zodpovědnost. „Zpracovávám to,“ odpověděl na dotaz, zda přijímá politickou porážku. „Emoce jsou různé, samozřejmě je tam smutek,“ popsal Bartoš.

Více křesel připadlo Starostům kvůli preferenčním hlasům, obě strany se přitom se před volbami dohodly, že nebudou vyzývat ke kroužkování svých straníků na kandidátkách. „Občané potom rozhodli jinak, i když to bylo menší procento. Pětina lidí kroužkovala na kandidátce,“ uvedl Bartoš.

Předvolební kampaň podle něj navíc zasáhly do velké míry dezinformace, které na Piráty cílily. „Razance nás překvapila.“ Stranu podle něj napadaly třeba řetězové emaily, které se šířily nejen mezi seniory. „Neustále nahlodávají vaše přesvědčení. Když něco slyšíte už počtvrté, tak něco ulpí,“ uvedl.

Bartoš přiznal, že i PirátiSTAN zejména na začátku předvolební kampaně chybovali. Kritika na ně mířila například za obrázek poslance Jakuba Michálka, na němž lasem chytal korupčníky. Takovýmto „jednotlivostem“ však Bartoš příliš významu nepřisoudil.

Chci férové zastoupení ve vládě, řekl Bartoš

Důležité podle něj je, že Pirátská strana vstoupila do jednání o vládě. Už před volbami se Piráti se STAN dohodli na poměru případného rozdělení ministerských křesel uvnitř koalice, a to ve prospěch Pirátů. Kvůli nízkému počtu jejich poslanců se teď ale obě strany shodly na rovném rozdělení resortů. „Chci, a na tom je shoda i se Starosty, aby Piráti a Starostové měli férové zastoupení ve vládě,“ řekl Bartoš.

Bartoš podle svých slov nemá důvod o dohodě pochybovat. „Říká se, že podaná ruka starosty platí (…) Je to definováno i v koaliční smlouvě,“ řekl.

Digitalizaci by mohlo řešit nové ministerstvo

Koalice SPOLU a PirátiSTAN ve čtvrtek sestavily šest týmů, které mají v jednotlivých oblastech stanovit programové priority možné vlády. O personálním obsazení ani o celkovém rozdělení resortů se ale podle Bartoše zatím nejednalo.

Spekuluje se o možném zavedení nového ministerstva, které by se mělo zabývat digitalizací. „Je to jedna z možností,“ připustil Bartoš. Oblast je totiž rozdělená mezi resorty místního rozvoje a vnitra. „Bude předmětem debaty, zda má být (samostatné) ministerstvo,“ uvedl Bartoš s tím, že je možné digitalizaci upravit také kompetenčním zákonem.

Ačkoliv existuje post zmocněnce pro digitalizaci, který zastává Vladimír Dzurilla, elektronizace se podle Bartoše neposouvá. Zmocněnec se totiž neúčastní jednání vlády a jeho funkce je spíše koordinační, uvedl předseda Pirátů. Digitalizace přitom podle něj kromě zvýšení efektivity přinese i úspory. „Šetří tři procenta hrubého domácího produktu ročně, viz Estonsko,“ poznamenal Bartoš.

V rámci vyjednávání o programových shodách se bude nutné zaměřit také na ekonomickou realitu Česka, které se nachází v covidem zapříčiněné krizi. Její řešení podle Bartoše nemá dopadat na občany. „Jestli by si měl někdo utáhnout opasek, tak v řadě věcí stát, nikoliv občan,“ řekl.

Škrtat se podle něj může v dotacích pro velké firmy. Kritizoval také nový stavební zákon, podle kterého má být zřízen Nejvyšší stavební úřad. „Transformace do něj vyčíslilo ministerstvo vnitra (…) na 20 miliard,“ uvedl. Nutné je dle Bartoše také snížit množství exekucí, lidé jimi zatížení totiž pracují načerno. „Sto tisíc lidí nově na trhu práce (znamená) patnáct miliard korun na straně příjmů,“ dodal.