Složitá debata bude v kapitole financí, říká Výborný. SPOLU a PirátiSTAN řeší program

Události: Jednání SPOLU a PirátiSTAN o vládě (zdroj: ČT24)

Programové skupiny koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirátiSTAN již začaly pracovat na prioritách chystané vlády obou uskupení. Některé se podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka měly sejít už ve čtvrtek. Jejich hlavní prací je nejprve porovnat programy obou koalic, najít shody, rozpory, ale i věci, které jsou v některém z programů navíc. Obsazení ministerstev i vedení sněmovny se budou koalice zabývat až po vyřešení programových priorit.

Koalice se ve středu domluvily na vzniku šesti vyjednávacích skupin. V první se budou zabývat zahraničními věcmi, obranou a unijními záležitostmi, v další se diskuse budou týkat financí, dopravy, průmyslu a obchodu. Dále se pak bude jednat o zdravotnictví a sociálních věcech, v další skupině o zemědělství, životním prostředí a venkovu, tématy jedné ze skupin budou spravedlnost, vnitro a digitalizace a v poslední skupině budou jednat o školství a kultuře.

Skupiny budou porovnávat programy obou koalic, podle Gazdíka se shodují asi v osmdesáti procentech. „Mají zjistit, v čem se shodujeme, co má která koalice navíc a v čem se neshodujeme,“ přiblížil. Pokud se v některých otázkách vyjednávací týmy neshodnou, dostane takový sporný bod k projednání nejvyšší vedení pěti zastoupených stran. „Cílem musí být, aby budoucí koalice měla program pro příští čtyři roky, který bude realistický a splnitelný,“ řekl Gazdík.

V jednotlivých skupinách budou mít všechny strany po jednom zástupci, shodu v programech tak hledá 30 lidí. „Jsou to naši poslanci, naši senátoři, i naši bývalí poslanci. Pokud se má dohoda vyjednat, tak musí být přijatelná pro všechny politické subjekty,“ uvedl Jakub Michálek (Piráti). Zatímco klíčové priority SPOLU zabraly padesát stran, program PirátiSTAN zabírá devět set stránek.

Nepříliš obtížná jednání čekají politici třeba nad tématy digitalizace. Spolupráci si totiž vyzkoušeli nad některými zákony v minulém volebním období. Snazší shoda se očekává i nad školstvím nebo kulturou. „Budou jiná témata, která budou složitější, kde debata bude probíhat možná déle. Určitě složitá debata bude v kapitole financí,“ popsal předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Gazdík je za STAN členem skupiny, která se zabývá školstvím. „Už spolu komunikujeme, pracujeme na schůzce a dokumentech, protože čas je omezený,“ uvedl. Kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS) ve středu po prvním jednání SPOLU a Pirátů se STAN novinářům řekl, že obě uskupení chtějí podepsat koaliční smlouvu nejpozději 8. listopadu, kdy se bude konat ustavující schůze sněmovny.

Hotové teze mají mít koalice do 20. října. Na konci jednání má být jedno programové prohlášení, tedy klíčový dokument pro příští možnou vládu.

Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík o programových prioritách (zdroj: ČT24)

Rozdělení ministerstev chtějí koalice řešit až po programových shodách

Vítězná koalice SPOLU a ve volbách třetí koalice PirátiSTAN se na úmyslu vytvořit společně většinovou vládu dohodly v sobotu. V memorandu požádaly prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil Fialu jednáním o sestavení kabinetu, a deklarovaly, že nebudou o budoucí vládě jednat s žádným jiným politickým subjektem.

Gazdík ve čtvrtek zopakoval, že jednání se zatím týkají programu, nikoliv rozdělení ministerstev a jejich personálního obsazení. „Na resorty dojde až nakonec. Nejprve se musí vyřešit i jejich počty a obsah, zda se bude například něco přidávat,“ vysvětlil. „Pokud vzniká programové prohlášení a nějaká vláda, tak už musí být jasné i to, kdo jaký postoj bude ve vládě zastávat,“ doplnila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Také jednáním o obsazení postů ve vedení sněmovny se podle Gazdíka budou obě koalice zabývat až příští týden. „Konkrétní věci, konkrétní čísla, konkrétně co komu, jsme zatím neřešili,“ uvedl Gazdík.

O zastoupení ve vedení i orgánech dolní komory by politické strany mohly jednat v úterý. I když u některých oblastí čekají politici náročnější debatu, věří, že na konci bude dohoda.

Piráti ve čtvrtek zvolili vedení poslaneckého klubu

O zvolení vedení poslaneckého klubu ve čtvrtek informovala jedna z možných vládních stran, Piráti. Klub ve sněmovně povede i nadále Jakub Michálek, místopředsedkyní si poslanci zvolili Olgu Richterovou. Pirátský klub se po víkendových volbách ztenčil z dvaadvaceti poslanců na čtyři. Vedle Michálka a Richterové jsou v něm ještě předseda Pirátů Ivan Bartoš a dosavadní asistentka senátorky Klára Kocmanová.

Michálek, který byl dvojkou pražské kandidátky za Richterovou, získal podle preferenčních hlasů mandát ze šestého místa. „Máme sice jen čtyři poslance, ale jsme součástí koalice, která získala důvěru 830 tisíc voličů, a jsme připraveni se rovnou měrou podílet na změnách v této zemi,“ uvedl v tiskové zprávě Michálek.

Rozložení mandátů v koalici PirátiSTAN řešilo ve čtvrtek také předsednictvo Starostů. „Volební výsledek Pirátů je takový, jak rozhodli voliči. Nás to samozřejmě mrzí a snažíme se být k Pirátům velmi vstřícní ve vyjednávání,“ dodal Gazdík.