V Třemošné u Plzně se lidé dočkali obchvatu

Třemošná (Plzeňsko) - Obyvatelé pětitisícové Třemošné se po 30 letech dočkali čtyřkilometrového obchvatu města. Stavba, která trvala tři roky, přišla včetně DPH na 921 milionů korun, 85 procent nákladů poskytla Evropská unie z operačního programu Doprava. Obchvat, který byl uveden do předčasného užívání kromě krajní křižovatky 18. dubna, byl kompletně zprovozněn řidičům právě dnes. Nová silnice tak odvedla z města tisíce vozů, zejména nákladních, a zrychlila dopravu z Plzně do Mostu.

„Situace byla neúnosná. Kvůli hustému provozu nemohli lidé přejít přes přechody, nedalo se vyjet z vedlejších ulic,“ uvedl starosta Jaromír Zeithaml. Přes město, které je první obcí za Plzní ve směru na sever, denně projíždělo přes 10 000 vozů, z toho třetina nákladních. Přibývaly těžké vozy se surovinami.

Město Třemošná je na obchvat napojeno na jihu i na severu a silnicí II/180 také ve střední části města. Na trase jsou dále dvě úrovňové křižovatky a šest mostních objektů. „Většina lidí si oddychla. Vnitřní zóna se zklidnila. Škola, která je deset metrů od silnice, může mít otevřená okna a vevnitř nic neslyší, což je úžasná změna,“ doplnil starosta. Podle něj město přípravě stavby velmi pomohlo, když poskytlo náhradní pozemky i rodinný domek.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Ne každý obchvat vítá

Nadšení některých obyvatel Třemošné z nového obchvatu však vzalo záhy za své. Například obyvatelé novostaveb na kraji Třemošné tvrdí, že problém se jen přesunul z jedné části města na druhou. Domy mají 80 metrů od obchvatu. Investor výhrady odmítá s tím, že se o stavbě obchvatu vědělo dávno před tím, než se tu stavěly rodinné domy. A hlukové limity jsou podle něj v normě.

Už ve zkušebním provozu se ale také ukázalo, že obchvat má řadu zásadních nedostatků. Kromě hluku na něm došlo také k řadě dopravních nehod s lehčími i těžšími následky, a to na křižovatce s odbočkou do obce. Naštěstí žádná z nich nebyla smrtelná.

Silnice I/27 je součástí dálkové trasy mezinárodního významu propojující Plzeňský, Středočeský a Ústecký kraj s Německem. Nově otevřený úsek tvoří západní obchvat města Třemošná. Obchvat Třemošné je řešen jako dvoupruh, v Plzni má být v budoucnu silnice I/27 čtyřpruhová. Stavba začíná před začátkem města, v místech odbočení do areálu Škoda JS. Pokračuje mimoúrovňovou křižovatkou. Konec obchvatu je za odbočkou k hotelu Diana.