V pátek testy odhalily 147 nakažených, v nemocnicích je s covidem méně než sto lidí

Události ČT: Vývoj epidemie covidu v Česku 19. června 2021 (zdroj: ČT24)

V Česku i nadále ubývá nových případů nemoci covid-19, v pátek testy odhalily 147 případů, což je o 32 méně než před týdnem. V mezitýdením srovnání se ale méně testovalo. Klesá také počet lidí v nemocnicích, nyní jich je už méně než sto. Na sto tisíc obyvatel připadá za týden devět nakažených. Reprodukční číslo, které ukazuje šíření epidemie, zůstává na hodnotě 0,66.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Počty nově potvrzených případů v zemi i hospitalizací se pohybují na úrovni loňských prázdnin. Příznivé situaci podle odborníků pomáhá hlavně čím dál vyšší proočkovanost populace – aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu má za sebou přes 4,6 milionu Čechů. Rizikem jsou ale nakažlivější varianty viru, které mohou epidemickou situaci znovu zhoršit. Epidemiologové se obávají hlavně kmene delta

Ještě na začátku letošního března v Česku denně přibývalo až skoro sedmnáct tisíc případů nákazy. Výrazně se od té doby snížila také úmrtnost, v uplynulém týdnu umíralo méně než pět lidí s prokázanou nákazou za den. V březnu bylo denně až kolem dvou stovek zemřelých.

V nemocnicích je 99 lidí s covidem

Od počátku loňského března, kdy testy koronavirus v Česku poprvé potvrdily, covid prokazatelně prodělalo přes 1,66 milionu lidí, bezmála 98 procent z nich se mezitím vyléčilo a přes třicet tisíc nakažených zemřelo. V nemocnicích je nyní 99 lidí s covidem, ve vážném stavu bylo v pátek čtrnáct z nich. Statistiky ale nezahrnují ty, kteří už jsou sice na covid negativní, dál ale mají vážné zdravotní potíže a vyžadují intenzivní nemocniční péči.

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, zůstává stejně jako předchozí den na 0,66.

V pátek laboratoře provedly víc než 150 tisíc testů, většinu antigenních a přes čtyřiatřicet tisíc přesnějších PCR testů. Ve stejný den předchozího týdne bylo testů celkově zhruba o dvacet tisíc víc.

U preventivních testů zůstal podíl pozitivních na hodnotě 0,04 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou už testováni třeba lidé vykazující příznaky, se podíl mírně snížil z 0,77 procenta na 0,72 procenta. Také u epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl klesl z 0,19 procenta na 0,16 procenta. 

Incidenční číslo, tedy počet nakažených za týden na sto tisíc obyvatel, znovu stagnovalo. V naprosté většině regionů Česka zůstalo stejné nebo kleslo. Nejnižší je nadále v Karlovarském kraji, kde připadají dva případy nákazy za týden na sto tisíc obyvatel, v Královéhradeckém kraji to jsou tři případy. Nejvyšší číslo s patnácti případy má momentálně Praha.

Varianta delta

Variantu delta už hygienici zaznamenali například na Děčínsku, jednalo se o dvanáct případů z několika ohnisek nákazy. Momentálně přibývá nakažených ve Šluknovském výběžku. „Očekáváme, že se během 14 dnů dozvíme, jestli se jedná o tu naši běžně zavedenou britskou mutaci, se kterou se dobře známe, nebo zda se nám tam někde neobjevuje právě delta,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.

Podle zdravotnických statistiků je nyní nutné sledovat vývoj epidemie na lokální úrovni. Aktuálně se situace zlepšuje ve všech krajích. „Očekáváme, že epidemie dobrzdí ke konci června, kdy opravdu půjdeme pod sto případů denně,“ odhaduje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistik Ladislav Dušek.

Vláda se chce momentálně zaměřit zejména na opatření na lokální úrovni. „Pokud by se někde ukázalo, třeba v rámci nějakého regionu nebo okresu, že dochází k masivnějšímu šíření třeba této varianty (delta), tak v takovém případě by se dělala šetření právě na té lokální úrovni,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Hlavní hygienička Pavla Svrčinová připomněla, že i nadále hygienikům pomáhají externí call centra.

„To, že se sem ta mutace dostane, je skutečně pravděpodobné a prakticky žádným opatřením nejde zamezit, aby se sem dostala,“ uvedl epidemiolog a člen výboru České vakcinologické společnosti Roman Prymula s tím, že například Velká Británie, kde se varianta delta nyní šíří, má oproti Česku nevýhodu v tom, že tam se očkovalo hlavně Astra Zenecou, která má vůči této variantě účinnost jenom 60 procent.

Očkuje se více než sto tisíc lidí denně

V pracovní dny tohoto týdne zdravotníci v Česku podali pokaždé víc než 110 tisíc dávek vakcíny. Nejvíc to bylo ve čtvrtek – 116 819, v pátek bylo očkováno 114 102 lidí, o necelých 2500 méně než o týden dřív.

Celkem už bylo v Česku od začátku očkování loni v prosinci podáno téměř 7,14 milionu dávek vakcín. Plně naočkováno je zhruba 2,48 milionu lidí, aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu má přes 4,6 milionu Čechů.

Právě očkování přispívá ke zlepšení situace v Česku. Zvrátit by to ale mohla právě varianta delta, která by mohla tuto ochranu obejít. Prudký nárůst nově nakažených se ale ani přesto neočekává.

Ministerstvo zdravotnictví už nyní připravuje spuštění rezervací na očkování i pro děti od dvanácti let, k tomu by mohlo dojít v polovině července. Výrazně ale klesá zájem o očkovací látky od firem AstraZeneca a Johnson&Johnson. Hrozí dokonce, že se vakcíny nakonec budou muset zlikvidovat, jelikož už budou nepoužitelné.

Ministerstvo se nyní chystá očkování ještě více podpořit. „Budeme zvažovat, že možná v určitém okamžiku už by nebyla třeba povinná předběžná registrace, to by možná u některých lidí mohlo znamenat odbourání určité bariéry,“ uvedl Vojtěch.

Odborníci doporučují formuláře pro vstup do Česka

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) doporučuje, aby lidé přijíždějící do Česka ze zahraničí museli vyplnit příjezdový formulář. Česko by podle ní nemělo umožňovat vstup do země cestujícím s neúplným očkováním bez testu.

„Cílem vydaných doporučení je podle MeSES výrazně omezit riziko zavlečení nebezpečných variant viru covid-19 do České republiky,“ uvedla skupina v sobotním prohlášení. Bez formuláře či očkování bude možné do Česka od pondělí přijet ze států s nízkým rizikem nákazy. Občané těchto zemí mohou přijet za stejných podmínek jako před vypuknutím nemoci.

Ze zemí se středním rizikem je nutné absolvovat před cestou test, pokud cestující neprodělal covid-19 nebo nemá 22 dní od naočkování první dávky v některé ze zemí Evropské unie.

MeSES: Uvedené informace by se měly kontrolovat

 „Doporučujeme pro všechny příjezdy požadovat příjezdový formulář, jehož vyplnění je povinné,“ uvedla MeSES. Údaje ve formuláři navrhují členové skupiny ještě dále doplnit a informovat cestující o následcích v případě, že dokument vyplní nepravdivě. „Pravdivost deklarovaných údajů by měla být namátkově ověřována,“ dodali.

Formulář by se měl podle skupiny využívat pro kontrolu karantény a případné trasování, nesmí sloužit pouze jako formalita. Nyní ale podle ní neexistuje efektivní kontrola dodržování karantény při příjezdu ze zemí se zvýšeným rizikem nákazy.

Lidé s neúplným očkováním nebo lidé z vysoce rizikových zemí plně očkovaní by se podle skupiny měli i nadále testovat. Měl by pro ně být zachován nárok na bezplatné PCR testy. „Z laboratorních i observačních studií vyplývá, že neúplné očkování chrání vůči některým rizikovým variantám (beta, delta) výrazně méně než vůči počátečním variantám viru,“ uvedli členové MeSES.