Covid neměl výrazný vliv na rozvoj duševních nemocí. Lidí s vážnými problémy je však více

Události ČT: Jak pandemie ovlivnila duševní zdraví lidí (zdroj: ČT24)

Pandemie koronaviru neměla v Česku významný vliv na rozvoj duševních nemocí – vyplývá to z průzkumu psychiatrů v kombinaci s novými zdravotnickými statistikami. Odborníci ale nevylučují, že u části lidí se tyto obtíže můžou objevit s větším časovým odstupem. Problémy mají například i zdravotníci, kteří se v nemocnicích starali o pacienty ve vážném stavu.

Pomoc psycholožky musela vyhledat například všeobecná sestra Jednotky intenzivní péče Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Lenka Konečná. „Na přelomu toho roku to tak asi dolehlo, že jsem měla pocit takové beznaděje, že všichni ti lidé prostě umírají,“ uvedla. 

„(Psycholožka) mi v podstatě vysvětlila, co se mi teď odehrává v hlavě, asi nám všem, že nám chybí serotonin, a co můžu dělat pro to, abych si ho získala zpátky a byla zase veselá a ne nešťastná,“ popsala svoji zkušenost Konečná. 

Ambulantně loni psychiatři vyšetřili o zhruba sedmdesát tisíc lidí víc než v roce před pandemií. Nárůst ale přibližně odpovídá trendu předešlých let. „V březnu, dubnu a květnu a potom v posledních třech měsících roku 2020 v porovnání s desetiletým průměrem výrazně pokleslo množství kontrolních a komplexních vyšetření, tedy vyšetření, která psychiatři dělají při přijetí do péče,“ řekla zástupkyně ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) pro vědu a grantovou činnost Jitka Soukupová. 

Počty vyšetření v psychiatrických ambulancích
Zdroj: ČT24

Lékárníci vydali o dvě procenta víc antidepresiv

Nahradila je ale vyšetření telefonická. „Nezaznamenali jsme nějaký velmi excesivní, zásadní nárůst v počtu a přítomnosti závažných duševních onemocnění typu deprese, silné úzkosti a podobně,“ sdělil přednosta Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martin Anders. Zdvojnásobila se ovšem skupina lidí s nejtěžší formou deprese. 

Lékárníci loni vydali zhruba o dvě procenta víc antidepresiv, v absolutních číslech jde o nárůst asi o padesát tisíc předepsaných balení. „V loňském roce se zvýšila poptávka po léčivech na uklidnění a hlavně i na spaní. Snažili jsme se pacientům doporučit volně prodejné přípravky, které obsahují třeba levanduli,“ přiblížila vedoucí lékarny Pharmacentrum Budějovická Kateřina Döllingerová.  

Do lékáren si pro pomoc chodí také lidé, kteří covid prodělali a přetrvávala u nich únava nebo nesoustředěnost. Tomuto syndromu lékaři říkají mozková mlha. Trpí jí až padesát procent pacientů po covidu.