V neděli potvrdily testy přes 300 nakažených. Neočkovaní nově musí po příjezdu ze Slovenska do karantény

Do samoizolace musí nově lidé, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali covid-19 a přijedou ze Slovenska. Účinná je změna v takzvané mapě cestovatele, podle které se Slovensko přesunulo do červené kategorie států s vysokým rizikem nákazy. V sousední zemi roste počet nově nakažených. To ovšem platí i o Česku, kde bylo v neděli pozitivně testováno 314 lidí. Bylo jich více než minulou neděli, zároveň šlo o nejhorší nedělní výsledek od 9. května. Přes dvě stovky pacientů nakažených covidem-19 jsou v nemocnici.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Za týden přibylo v Česku 42 potvrzených případů covidu-19 na sto tisíc obyvatel. Z krajů se šířila nákaza nejrychleji v Praze a v Moravskoslezském kraji. Po víkendu je v obou regionech týdenní incidence již na 60 nových případech na sto tisíc obyvatel. Zatímco však v Praze se nic nezměnilo, v Moravskoslezském kraji výrazně vzrostla, po sobotě byla ještě na hodnotě 57 na sto tisíc obyvatel. V součtu se oba kraje v neděli podílely na celorepublikovém přírůstku 314 pozitivních testů dvěma pětinami.

Z lidí s pozitivním testem na covid-19 je podle aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví 204 v nemocnicích. To je stejné množství jako po sobotě a o deset více než předchozí týden. Z těchto pacientů je 28 v těžkém stavu.

Vojtěch nepočítá se zpřísněním

I když počty nakažených rostou – v současnosti jsou podobné jako v první polovině května – ministerstvo zdravotnictví zatím nechystá přísnější opatření proti šíření nákazy. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) upozornil, že ve srovnání s minulým rokem zdaleka nepostupuje tak rychle a hospitalizovaných je šestkrát méně než loni v téže době.

„Situace se v čase mírně zhoršuje, na druhou stranu zhoršení zdaleka není takové, jako bylo v loňském roce. Pokud jde o protiepidemická opatření, uvidíme podle vývoje, ale v tuto chvíli nepředpokládáme, že bychom v příštích čtrnácti dnech dělali zpřísnění,“ řekl ministr.

Podle přednosty Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Petra Pazdiory nynější počty nakažených nejsou nečekané. „Osobně se domnívám, že se v následujících čtrnácti dnech ještě budou zvyšovat. Dochází k velké mobilitě vysokoškoláků v souvislosti se zahájením školního roku na vysokých školách,“ upozornil.

Domnívá se zároveň, že vzhledem k tomu, že se bude koronavirus šířit hlavně mezi mladými lidmi, neměly by být následky vážné.

I ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek považuje růst počtu nakažených za očekávaný. Vývoj epidemie podle něj odpovídá realistické variantě ze scénářů, které ústav představil v létě. Superoptimistickou variantu počítající s týdenní incidencí kolem 25 na sto tisíc obyvatel se podle něj nepodařilo splnit proto, že počítala s rychlejším očkováním.

Očkování je podle něj hlavním způsobem, jak šíření nákazy zabránit, což doložil situací na jednotkách intenzivní péče. „Očkovaní lidé mají ve velké většině mírný průběh, na jednotkách intenzivní péče, pokud leží lidé s těžkým covidem, tak jsou to z 80 procent lidé bez očkování,“ uvedl.

Ze Slovenska do karantény

Zpřísnila se však pravidla pro lidi přijíždějící z některých cizích zemí. Nově se mezi státy s vysokou mírou rizika nákazy koronavirem zařadilo Lucembursko a také Slovensko. Jeho zařazení do červené kategorie se týká jak Slováků, kteří přijíždějí do Česka, tak Čechů, kteří sousední stát navštívili a vracejí se odtud. Pro vysoce rizikové země – ke kterým již déle patří ze sousedních zemí i Německo a Rakousko – platí povinnost pobývat nejméně pět dní po příjezdu v samoizolaci, poté je nutné zajít na PCR test. Karanténa končí až v případě, že je jeho výsledek negativní. Navíc musí cestující podstoupit ještě jeden test již před cestou do Česka.

Tyto povinnosti se netýkají všech. Výjimku mají zejména lidé, kteří mají alespoň dva týdny dokončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělali covid-19. Karanténa není povinná ani pro malé děti, úřady stanovily i další výjimky. I očkovaní lidé musí vyplnit příjezdový formulář, jiné povinnosti po příjezdu ale nemají.

Nic se nemění na pravidlech pro cesty z Česka – i všech dalších zemí – na Slovensko. Bratislava již v červenci stanovila pravidla, která nezáleží na epidemické situaci v konkrétních státech. Všichni, kdo na Slovensko přijížději, musí vyplnit příjezdový formulář. Očkovaní lidé jiné povinnosti nemají, neočkovaní – včetně těch, kteří prodělali covid-19 – musí na pět dní do izolace a poté na PCR test, případně bez testu je třeba setrvat v izolaci dva týdny. Povinnost neplatí pro tranzitující cestující ani pro přeshraniční pracovníky.

Na Slovensku v současnosti přibývá množství nakažených vyšším tempem než v Česku. V neděli bylo pozitivních testů v zemi 267 ve srovnání s českými 314, přičemž celkový počet obyvatel je zhruba poloviční oproti ČR. V sobotu jich bylo na Slovensku 977, zatímco v Česku 550. V přepočtu na sto tisíc obyvatel činil slovenský přírůstek na konci minulého pracovního týdne 237 nově nakažených za dva týdny, v Česku to bylo 69. Počet hospitalizovaných je zhruba trojnásobný – šest stovek pacientů s covidem na Slovensku oproti zhruba dvěma stovkám v Česku.

Poslední velká očkovací centra mizí

Přestože očkování usnadňuje například cestování na Slovensko i ze Slovenska do Česka, zájem o vakcínu dále upadá. V neděli vykázali zdravotníci 1152 aplikovaných dávek vakcín proti covidu-19. Za celý víkend dostalo některou dávku přes tři tisíce lidí. V pracovním týdnu se denní počty očkovaných pohybovaly kolem deseti až dvanácti tisíc denně.

Protože zájem o vakcíny upadá, ubývá i míst, kde je lze získat. Své velkokapacitní očkovací centrum nově uzavřel i Pardubický kraj, který ho měl v sále Jana Kašpara na krajském úřadě. „Počty očkovaných jsou násobně nižší, než byly v prvních měsících, kdy se vakcinovat začalo,“ podotkl generální ředitel Nemocnic Pardubického kraje Tomáš Gottvald. Očkovat se je nově možné přímo v pardubické nemocnici, která podle ředitele zvládne podat vakcínu 300 lidem denně.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila v pondělí podávání třetích dávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech. Takzvanou posilovací dávku lze podle unijního regulátora zvažovat u lidí starších 18 let, a to šest měsíců od druhé dávky.

Unijní regulátor dále uvedl, že podporuje aplikování třetích dávek vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna osobám se sníženou imunitou. V tomto případě lze třetí vakcínu podat již 28 dní od druhé dávky.