V kauze Vrbětice chybí důkazy, míní europoslanec David. Postup vlády označil jako inkviziční soud

Interview ČT24 – Ivan David (zdroj: ČT24)

Informace v kauze Vrbětice, které poskytla česká vláda, nejsou podle europoslance Ivana Davida (SPD) věrohodné. Pokud existovaly důkazy o tom, že na ruské ambasádě působí agenti pod diplomatickým krytím, měla přijít reakce už dříve. Kabinet podle něj navíc různým zemím měří dvojím metrem. Česko by se mělo soustředit hlavně na rozvoj ekonomických vztahů s Ruskou federací, uvedl v pořadu Interview ČT24.

Ve vrbětické kauze podle europoslance musí veřejnost dostat takové důkazy, aby se přesvědčila o „věrohodnosti informací, které jsou nám předávány“, uvedl David. Důsledky rozhodnutí vlády jsou podle něj velmi vážné a budou mít mnoholeté dopady.

Právě důvěryhodné informace podle něj však chybí. „Ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (…) sdělil, že na základě nepřímých zjištěných důkazů a probíhajícího vyšetřování zatím není možné zahájit trestní stíhání a zahájit soudní řízení,“ uvedl David s tím, že jiné informace nemá.

Sám tomu, co říká vláda, nedůvěřuje. „Pokud se bude někdo odvolávat na důkazy, které nepředloží, bude nedůvěra úplně na místě,“ uvedl. Vláda přitom řadu informací poskytnout veřejnosti nemohla kvůli jejich utajení. O jasných důkazech však mluví jak premiér Andrej Babiš (ANO), tak zástupci opozice, kteří se v rámci členství v parlamentních výborech mohli s utajovanými skutečnostmi seznámit.

Ani tak rázný krok jako vyhoštění pracovníků ruské ambasády v Praze ale David jako důkaz věrohodnosti nepovažuje. Babiš podle něj navíc při oznamování kroků „nevypadal úplně přesvědčivě“ a postup David označil jako „inkviziční soud“.

Otázkou podle něj také je, proč byli agenti s ruským diplomatickým krytím vyhoštěni až teď, když se o jejich činnosti vědělo už dříve. „Na všech velvyslanectvích (…) jsou lidé, kteří zjišťují nějaké skutečnosti významné pro stát, na jehož velvyslanectví působí. To je normální. Pokud ale zasahují do záležitostí hostitelské země nepřijatelným způsobem, tak podle mého soudu mají být vyhoštěni,“ řekl.

Čeští diplomaté mají s Ruskem rozvíjet obchodní vztahy, myslí si David

Reakce ze strany Ruska, které v počátku vyhostilo z české ambasády v Moskvě více diplomatů, podle něj byla očekávatelná a mělo se s ní počítat. Na Rusko by se měla Česká republika dívat z pohledu perspektivních dlouhodobých ekonomických zájmů. Pro řadu firem tam existuje spousta příležitostí, uvedl.

Čeští diplomaté by se podle něj měli starat o rozvoj obchodních vztahů, zdůraznil ale i význam importu. „Pokud ruská strana nastaví vztahy způsobem, který nás znevýhodní, tak to bude pro řadu firem a jejich zaměstnance a majitele představovat velké problémy,“ uvedl europoslanec.

Česká vláda podle něj měří různým zemím dvojím metrem. Třeba na Ukrajině jsou podle Davida „velebeni lidé, kteří byli napojeni na nacistický režim, kteří se zúčastňovali vyvražďování Židů.“ S ukrajinskými představiteli má přitom vláda dobré vztahy.

Právě vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou považuje David za vyhrocené a nedávno také na sociálních sítích varoval před hrozbou války, což vztáhl k situaci na Krymu. Například jeho anexi označil za „odtržení od Ukrajiny“, které „proběhlo za regulérních podmínek“.

České zdravotnictví je už dlouho v rozkladu, hodnotí David

Současný europoslanec byl na konci 90. let ministrem zdravotnictví za ČSSD. Česko je podle něj na chvostu EU v rámci rychlosti očkování jednak kvůli nedostatku vakcín, tak i kvůli špatné organizaci. „Je to důsledkem rozkladu struktur,“ uvedl. „Už v době, kdy jsem na ministerstvo přišel, rozklad probíhal.“

Česko podle něj mohlo udělat více pro získání většího množství očkovacích látek. Vakcíny podle něj EU navíc nedistribuuje podle spravedlivých podmínek, Unie samotná na sebe bere „další a další úkoly, které pak není schopná naplnit“.

Ivan David byl jediným europoslancem, který hlasoval proti několikamiliardové pomoci z EU na boj s koronavirem, za což si vysloužil kritiku komunistické europoslankyně Kateřiny Konečné. „Jsou to peníze, které nám tak jako tak náležely. Nelíbilo se mi, že je to předkládáno jako gesto, jako dar,“ zakončil.