V Česku se plánuje vysokorychlostní železnice

Praha - Česko plánuje výstavbu vysokorychlostních tratí v délce osmi set kilometrů. Vláda bude návrh projednávat v září. Podle Hospodářských novin má na projektu svůj zájem i Německo, které by rádo propojilo svoje koleje s českými. Vlaky by jezdily rychlostí až 300 kilometrů v hodině. Cena projektu se odhaduje na 300 miliard korun. Provoz na trati by mohl začít už za 4 roky.

První úsek vysokorychlostní železnice by měl být mezi Prahou, Plzní a německým Řeznem, odkud koleje povedou dále do Mnichova.

Vagony budou jezdit dvousetkilometrovou, případně více než třísetkilometrovou rychlostí s výjimkou úseku u Plzně zřejmě až po roce 2016. Počítá se s propojením všech větších měst. Nové tratě by měly vést mimo jiné z Liberce do Hradce Králové nebo z Českých Budějovic do Jihlavy, uvádějí Hospodářské noviny.

Zrychlení dopravy na vysokorychlostní železnici bude znatelné, například cesta z Brna do Českých Budějovic bude místo nynějších čtyř hodin trvat jen sto deset minut, z Prahy do Brna se dostanete za necelou hodinu.