Prezidenta Pavla propustili z nemocnice do domácího léčení

Události: Prezident měl nehodu na motorce (zdroj: ČT24)

Po nehodě na motocyklu a krátké hospitalizaci v nemocnici propustili prezidenta Petra Pavla do domácího léčení. V pátek dopoledne to oznámila jeho kancelář s tím, že zdravotní stav hlavy státu není vážný. Původně měl Pavel v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) zůstat na pozorování i přes víkend, jak uvedl jeho mluvčí Vít Kolář. Prezidentova zranění neovlivní jeho program, v pondělí odletí do Jordánska.

Prezident Pavel se podle Hradu zranil při pádu na motorce v malé rychlosti při nácviku jízdy v terénu na uzavřeném okruhu. V ÚVN zůstal po čtvrteční nehodě přes noc preventivně na pozorování, zranění nebyla podle Hradu ani nemocnice vážná. Mluvčí Hradu Eva Hromádková posléze uvedla, že je nebude s ohledem na prezidentovo soukromí dále specifikovat. Pavel bude mít podle ní klidový režim.

Policie nehodu nevyšetřuje, protože se stala na uzavřeném sportovním okruhu, nikoli na pozemní komunikaci. Podle Deníku N se prezident zranil na okruhu ve Středočeském kraji. Dopad na Pavlův program bude mít nehoda podle mluvčího Koláře minimální. Zmínil, že o případné změně stavu prezidenta bude kancelář dále otevřeně informovat.

Redaktorka ČT Berenika Dušková o propuštění prezidenta Petra Pavla z nemocnice (zdroj: ČT24)

Jízda bez helmy, zranění ze střelnice

Dvaašedesátiletý Pavel je známý svou zálibou v jízdě na motorce, které se nevzdal ani po loňském zvolení do prezidentské funkce. Loni v létě se na veřejnosti objevil videozáznam, na němž jel Pavel na motorce bez helmy. Prezident se posléze omluvil a oznámil, že věnuje peníze na pomoc motocyklistům, kteří cizí vinou skončili na vozíčku. Generál ve výslužbě se pyšní dobrou fyzickou kondicí, letos v únoru například seskočil padákem, během návštěv krajů se rád vydává na horské túry.

V dubnu se prezident zranil v obličeji při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal při dvoudenní návštěvě Zlínského kraje. K drobné tržné ráně u obočí přišel při střelbě dlouhou zbraní s optikou, zranění tehdy nevyžadovalo lékařské ošetření.

Pavel ještě před inaugurací absolvoval lékařské vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici, zprávu o svém zdravotním stavu poté zveřejnil krátce před nástupem na Pražský hrad. Podle lékařů komplexní vyšetření prokázalo, že je schopen ze zdravotního hlediska bez výjimek vykonávat všechny prezidentské povinnosti.