Srážka za snahu. Pracujícím lidem s invalidním důchodem se krátí podpora

Události ČT: Diskuse o vyplácení invalidních důchodů (zdroj: ČT24)

Některým onkologickým pacientům, nemocným s roztroušenou sklerózou nebo lidem po transplantaci klesají invalidní důchody a přicházejí i o příspěvky na pomůcky. Podle odborných center se to týká těch, kdo se přizpůsobili svému zdravotnímu stavu a pracují. Správa sociálního zabezpečení postup zdůvodňuje pokroky v medicíně.

Barbora Kalachová je necelé tři roky po transplantaci ledviny a prodělala embolii. Pobírala proto invalidní důchod třetího stupně. Podle letošního přezkoumání má nárok jen na první. „Úplně jsem to nepochopila, asi si mysleli, že se můj stav může zlepšit. Můj stav se může jedině zhoršit, ledvina bude přestávat fungovat a v tuto chvíli je ve třetím stupni selhání,“ říká.

Průměrný invalidní důchod ve třetím stupni je zhruba čtrnáct tisíc korun, paní Kalachová snížením přišla o osm tisíc. „Nejenže člověk přijde o půlku peněz, ale přijde i o spoustu výhod. Tramvajenku jsem měla za polovic, teď budu platit celou sumu,“ spílá si.

Nejen proto se na dva dny v týdnu vrátila do práce, jako zdravotní sestra pomáhá v ambulanci pražské Všeobecné fakultní nemocnice. „Když přijdu domů z práce, musím jít hned spát, třetí den už bych nevstala. Ale nechci být doma, chci něco dělat, práce mě baví, chci být prospěšná,“ říká Kalachová.

Chcete pracovat? Přijdete o vyšší stupeň invalidity

Podle předsedkyně představenstva firmy Revenium Hany Potměšilové se na firmu obrací nevidomí lidé, lidé s roztroušenou sklerózou, onkologickými diagnózami i s Crohnovou chorobou. „V momentě, kdy vyvinou jakoukoliv aktivitu, chtějí pracovat, tak se bojí, že přijdou o druhý nebo třetí stupeň invalidity,“ vysvětluje.

Loni získalo invalidní důchod druhého a třetího stupně skoro dvanáct tisíc lidí. Naopak dalším se výplata snížila. „Invalidní důchod nemá člověku kompenzovat práci. Invalidní důchod je dávka, za kterou si má člověk koupit to, co potřebuje pro zlepšení zdravotního stavu,“ míní Potměšilová.

S podobnými případy se na organizaci obrací stále více lidí, ta se proto obrátila na resort sociálních věcí i na úřad práce, zatím ovšem bez odezvy. 

„V důsledku pokroků v medicíně a zlepšování pracovních podmínek lze naopak očekávat postupný pokles uznaných invalidit a tím snížení výše a počtu invalidních důchodů,“ předpokládá mluvčí České správy sociálního zabezpečí Jitka Drmolová. 

Zároveň se ale invalidita posuzuje podle prováděcí vyhlášky, která je třináct let stará. Nejen o tom chce Hana Potměšilová jednat na podzim s pacientskými organizacemi i politiky.