Squatteři z Milady chtějí obsadit nový objekt

Praha – Squatteři z nuceně vyklizené vily Milada chtějí v Praze obsadit nový dům. Má se tak stát 12. září ve 4 hodiny odpoledne. Místo, kde budova stojí, aktivisté prozatím tají. Na svých internetových stránkách squatteři k obsazovací akci lákají i širokou veřejnost. Mluvčí squatu, která se skrývá pod přezdívkou Teta Milada, věří, že podpora bude velká.

„Budeme mít i zahraniční účast, ale počet lidí zatím nejsme schopni odhadnout,“ řekla pro portál ČT24 mluvčí. Aktivisté prý mají ověřeno, že obsazení nového objektu není protiprávní. „Splňuje podmínky jako Milada, tedy jedná se o dům, který je dlouhodobě neobydlený,“ uvedla Teta Milada. Z případného zásahu policistů prý strach nemají. „Jsme připraveni vyjednávat,“ podotkla mluvčí.

Ve stejný den, kdy se aktivisté pokusí dům obsadit, začne akce Týden nepřizpůsobivosti. Koncerty, přednášky nebo promítání filmů prý budou zaměřeny především na podporu nepřizpůsobivých lidí, tedy Romů a squatterů. Akce vyvrcholí karnevalem v centru Prahy.

Miladu v Praze 8 vyklidila najatá bezpečnostní agentura za asistence policie. Důvodem byly údajně stížnosti okolních obyvatel na hluk a nepořádek v objektu. Akci tehdy provázely potyčky obyvatel vily a policie. Ministr pro lidská práva Michael Kocáb se pak zasadil o to, aby squatteři dostali za Miladu náhradní objekt. Majitel domu v Truhlářské ulici Petr Svinka lidem z Milady pronajal v domě k nelibosti ostatních nájemníků téměř zdarma tři byty. Squatteři už tehdy avizovali, že se budou snažit v budoucnu získat objekt podobný Miladě.

Vyjádření squatterů k obsazení nového objektu:

„Nechceme být zaměstnaní, vyměňovat náš čas a energii za tyhle směšné papírky, žít v nudě a frustraci. Práce se ale nebojíme. Chceme sami opravit dům, který obsadíme, a zkultivovat jeho okolí, vytvořit zde důstojné místo pro život a seberealizaci. Chceme vytvořit místo, které bude fungovat jinak než okolní svět.“ zdroj: http://sept09.squat.net/