SPD chce blokovat korespondenční volbu, koalice zvažuje i mimořádnou schůzi

Události: SPD chce blokovat hlasování o korespondenční volbě (zdroj: ČT24)

Spor o korespondenční volbu mezi vládou a opozicí pokračuje. Se zákonem počítá i návrh únorové schůze sněmovny. Hnutí SPD chce ale normu blokovat. Podle koaličního kabinetu je právo volit pro české občany v cizině zásadní, zvažuje i svolání mimořádné schůze. Podobný způsob volby nabízí většina zemí Evropské unie.

Už minulý kabinet měl v programovém prohlášení, že by hlasování ze zahraničí chtěl lidem usnadnit. A počítá s tím i ten současný. Korespondenční volbu chtěli vládní poslanci prosadit ještě v době, kdy byli v opozici, tedy v uplynulém funkčním období. Tehdy pro ni ale neměli podporu.

I když má nyní koalice pohodlnou většinu 108 hlasů, neprosadila zatím ani otevření rozpravy o tomto zákoně. Výhrady vůči němu totiž mají obě opoziční hnutí. Zástupci SPD mluví o blokování. Už lednové jednání provázely přestávky nebo obsáhlé projevy.

Úprava by podle SPD nezaručovala například ústavou dané tajné hlasování. „Korespondenční volba nebo elektronická volba toto nesplní. Alespoň ne v současných podmínkách, takže transparentnost voleb není zkontrolovatelná,“ míní místopředsedkyně sněmovního ústavně-právního výboru Vladimíra Lesenská (SPD).

„Nikdy neovlivníte, kdo to do té obálky dává, zda se rozhoduje svobodně. Chceme využít všech nástrojů k tomu, abychom proti tomu zákonu bojovali jako celku,“ řekl předseda výboru Radek Vondráček (ANO).

Podle zástupců koalice lze hlasování na dálku pro české občany v zahraničí připravit bezpečně.

Omezení řečnické doby nebo mimořádná schůze

Obstrukce hnutí SPD zvolilo i u pandemického zákona, který sněmovna schválila po víc než 35 hodinách.

„Pokud mu (voliči v cizině, pozn. red.) záleží na tom, co se děje v této zemi, tak by měl mít možnost se k tomu vyjádřit ve volbách. Koalice dokázala v tomto týdnu, že je schopna prosazovat zákony i navzdory obstrukcím,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Povedlo se jí to například díky omezení řečnické doby. Podobný krok koalice nevylučuje ani nyní. Ve hře jsou i další možnosti. „Mimořádné schůze jsou jedním z nástrojů. V případě potřeby jsme připraveni o tom jednat i řadu hodin, protože to prosadit chceme. Korespondenční volbu má většina evropských států a tento nástroj funguje,“ sdělil místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Loni v zahraničí hlasovalo skoro devatenáct tisíc voličů. Podle odhadů české diplomacie by jich ale mohlo být výrazně víc. Pět let žije ve Vancouveru například Jakub Brablík. Chce načerpat pracovní zkušenosti a do Česka se vrátit. I proto chtěl odevzdat svůj hlas v loňských sněmovních volbách. Po zapsání na více než sto kilometrů vzdáleném honorárním konzulátu ho ale čekalo přes tři tisíce kilometrů napříč zemí.

„My jsme letěli do Toronta, ještě to bylo v době covidu. Rušily se lety a museli jsme si přebookovat spoj,“ popsal. Volit lze totiž pouze tam nebo v Ottavě. Korespondenční volba by podle něj situaci zjednodušila. „Ať je to forma volby na dálku jakákoliv, bylo by to ulehčení. Pořád se cítím jako občan České republiky. Je to země, kde bych chtěl žít,“ řekl.