Petříček korespondenční volbu ze zahraničí podporuje, podle Okamury je cestou do pekel

Opoziční odškodňovací zákon a zavedení korespondenční volby ze zahraničí poslanci neprojednali. Sněmovna návrh programu mimořádné schůze svolané z podnětu ODS, KDU-ČSL a TOP 09 zamítla po skoro čtyřhodinové debatě. Trojice stran chtěla probrat také odebírání části sociálních dávek při neplacení pokut za závažné přestupky a zjednodušení postupu při prodlužování platnosti průkazů lidí se zdravotním postižením.

Pro návrh programu hlasovalo 30 z 92 přítomných poslanců, kromě hlasů uskupení Spolu jej podpořili i Piráti a STAN. Proti se postavili zákonodárci vládních ANO a ČSSD a opozičních SPD a KSČM.

„Považuji to zbabělý postup. Využili pozice síly, nikoli síly argumentů a předložených analýz na základě toho, co my jsme navrhovali,“ nechal se slyšet předseda lidovců Marian Jurečka. Dle jeho slov chtějí opoziční poslanci návrhy zařadit na program schůze opět v únoru. Jurečka i šéf ODS Petr Fiala zmínili možnost další mimořádné schůze.

Předseda SPD Tomio Okamura ohlásil už předem, že strana právě kvůli zavedení korespondenční volby program schůze nepodpoří. Opoziční novelu označil za absurdní a účelovou. „Odmítáme možnost manipulování voleb,“ předeslal Okamura, podle nějž je korespondenční hlasování „cesta do pekel“.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na plénu poštovní hlasování ze zahraničí podpořil. Češi v cizině podle něj mají vztah k vlasti a chtějí mít možnost o osudu země spolurozhodovat. Nesouhlasí, že by korespondenční volba byla cestou k manipulaci voleb.

K návrhu opozičních stran ale vznesl řadu připomínek. Poukázal mimo jiné na to, že znění novely by neumožnilo volit Čechům v zahraničí korespondenčně už v říjnových sněmovních volbách a obecně by neumožnilo takto hlasovat při mimořádných sněmovních volbách. Úprava by administrativně zatížila zastupitelské úřady, do některých oblastí by navíc nebylo možné zaslat hlasovací lístky včas, míní.

Zpochybnil také to, že by se započítávaly jen hlasy doručené do zahájení hlasování. Předloha by se musela podle Petříčka upravit tak, aby byla praktická a nevyvolávala by pochyby.

„Chceme usnadnit výkon svobodného volebního práva až půlmilionu českých občanů, kteří žijí v zahraničí,“ popsal úlohu korespondenční volby šéf ODS Petr Fiala. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové mají Češi v zahraničí jen teoretickou možnost volit, když musí cestovat do volebních místností desítky, stovky nebo i tisíce kilometrů. Jurečka míní, že nynější situace je neférová.

Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa postup iniciátorů schůze omezuje právo na interpelace, které pravidelně připadají na čtvrtek. Nařkl je z politických her.

Při volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 podpořila čtvrtina Čechů v zahraničí TOP 09 a pětina Piráty. ODS v zahraničí získala 12,5 procenta hlasů, ANO 7,6 procenta, lidovci 7,39 procenta a STAN 7,1. SPD oslovila 4,1 procenta krajanů v cizině a komunisté 0,92 procenta.

Uskupení Spolu chce odškodňovací zákon

Poslanci řešili také odškodňovací zákon. Ten počítá s širší pomocí lidem v případě mimořádných opatření. ODS, lidovci, TOP 09 a hnutí STAN chtějí, aby podnikatelé od státu dostávali náhradu fixních nákladů, jako je nájem, náklady na půjčky nebo pojištění.

Podle Fialy by jej měli poslanci považovat za samozřejmost. „Pokud státní moc dočasně omezí nebo zakáže výkon svobodné ekonomické činnosti, musí následovat kompenzace,“ je přesvědčen. V praxi by podle něj přinesl spravedlnost především nejzranitelnějším skupinám.

Jurečka poukázal na to, že zákon by stanovil jasná a předvídatelná pravidla náhrad za omezení podnikání. „Podnikatelé ztrácejí důvěru, že stát to myslí s kompenzacemi vážně,“ soudí Pekarová Adamová.

„Předložený odškodňovací zákon je velmi obecný a povrchní,“ namítla ale před poslanci ministryně financí Alena Schillerová. Za vhodnější řešení považuje individuální náhrady. Opoziční návrh podle ní také obsahuje řadu podstatných nedostatků. Umožňuje třeba zneužití pomoci tím, že nestanovuje, zda jde o fixní náklady vzniklé ještě před příchodem pandemie, nebo až po ní, uvedla. Ministryni také vadí, že návrh přesně nevyčísluje dopady na státní rozpočet.

Trojice stran spolupracujících ve volební koalici Spolu chtěla ve sněmovně projednat také odebírání části sociálních dávek při neplacení pokut za závažné přestupky a zjednodušení postupu vydávání průkazů lidí se zdravotním postižením.

Události: Poslanci neprojednali odškodňovací zákon (zdroj: ČT24)