Spanilá jízda dragounů končí, poslední vojáci opustili Česko

Praha - Celý americký konvoj už projel hraničním přechodem v Rozvadově a odjel do Německa. Poslední vůz s nápisem „Konec kolony“ opustil české území ve 12:31. Všichni američtí vojáci dnes nocovali v ruzyňských kasárnách, odkud se ráno vydala první kolona směrem na Plzeň v 5:30. Další dvě ji pak následovaly v hodinových intervalech. Konvoj se vrací ze cvičení v Pobaltí a míří na bavorskou základnu Vilseck vzdálenou asi 70 kilometrů od českých hranic.

Odjezd konvoje z ruzyňských kasáren sledovala reportérka ČT Lada Kolovratová. Podle ní nachystala česká armáda pro americké vojáky ještě jedno překvapení: na 107. kilometru dálnice D5 měla mezi devátou a desátou hodinou vzlétnout dvojice stíhaček Gripen. Piloti měli konvoj pozdravit a vojákům poděkovat za účast. Jenže tuto akci zhatil silný vítr, kvůli kterému není nízký průlet gripenů možný.

Také dnes budil průjezd konvoje zájem mezi veřejností, stovky lidí zdravily vojáky na Rokycansku i v Plzni. Lidé stáli hlavně na mostech a nad dálnicí D5, a to ve zhruba 30km úseku od Mýta na Rokycansku až k Valíku. Za ním stálo několik amerických džípů z druhé světové války, mezi nimi byla figurína sochy Svobody. „Je to jako být rocková hvězda,“ komentoval mávající lidi střelec obrněného transportéru Joshua Mashburn. V Ostrově u Stříbra měli vojáci zastávku v areálu dálniční policie, kde na ně čekali lidé s americkými vlajkami. Díky pohostinnosti místních dostali vojáci na cestu domácí buchty.

Američtí vojáci po čtyřech dnech opustili Česko (zdroj: ČT24)

Poslední podporovatelé se pak s vojáky rozloučili přímo na hranicích v Rozvadově. Sešlo se tu kolem pěti set lidí - mnozí s americkými vlajkami, jiní v amerických vojenských uniformách, přijelo i pár starých amerických džípů, které se podílely na osvobozování západních Čech na konci druhé světové války. Na hranicích, kde se konvoj krátce zdržel, se s vojáky zdravili a mávali jim, někteří jim přinesli i karton piv.

Symbolické rozloučení připravila americkým vojákům v prostoru bývalého přechodu skupina lidí kolem režiséra a vojenského nadšence Václava Marhoula. Před jedním z obrněných transportérů rozvinuli české a americké vlajky a transparenty s nápisy „Please don't go“ (Prosíme, neodjíždějte).

Dnešní přesun proběhl bez větších komplikací, druhou část kolony ale zdržel technický defekt na jednom z obrněných transportérů Stryker. Na hraniční přechod v Rozvadově proto přijela asi se 40minutovým zpožděním.

Včera měli američtí vojáci volný den, který věnovali opravám a dotankování. V ruzyňských kasárnách byla pro veřejnost vystavena technika a lidé si mohli s vojáky popovídat. I tato akce vyvolala velký zájem veřejnosti – podle odhadů dorazilo do Ruzyně 15 až 20 tisíc lidí. Lidé ale konvoj vítali po celé trase už od neděle, odpůrců bylo výrazně méně.

Část amerických vojáků také včera odcestovala do Plzně uctít své kolegy, kteří padli při osvobozování Československa v roce 1945. Přes Plzeň vedla i dnešní cesta konvoje. Američané ale měli v plánu již jenom jednu technickou zastávku právě u Stříbra na kontrolu vozidel a případné dotankování, uvedl mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Nezastavovali se ani u Rokycan, kde vedla na konci druhé světové války takzvaná demarkační linie. Na ní se tehdy americká vojska při osvobozování Československa podle dohody se Sovětským svazem zastavila.  

Plán průjezdu vojsk NATO přes české území
Zdroj: ČT24/ČT24, ČTK