Soud sKarty nezastaví, úřady práce je vydávají dál

Praha - Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) neuspěla se svou snahou zastavit projekt takzvaných sKaret. Jejich prostřednictvím mají v budoucnu úřady práce vyplácet dávky a příspěvky. Rada postižených kritizovala projekt za to, že v místech bez bankomatů nebo terminálů pro platbu kartou lidé na své peníze nedosáhnou. Návrh na vydání předběžného opatření, který by celý projekt zmrazil, soudkyně odmítla kvůli nedostatečnosti návrhu.

NRZP žádala o to, aby soud zakázal oběma institucím vydávání sociálních karet, přes které by se vyplácely dávky. Plastikové kartičky podle rady měly sloužit jen jako průkazky pro postižené. Radě vadí, že by lidé už neměli dostávat peníze od státu složenkami či přímo do domu, ale na účet k sKartě. Museli by si je pak vybírat z bankomatu, nebo přeposílat. Mnozí handicapovaní či senioři by se tak k pomoci od státu nedostali, což by se podle rady mohlo týkat až stovek tisíc osob.

Na soud se NRZP obrátila dvakrát. Poprvé její návrh odmítl proto, že nesložila potřebnou jistinu 10 000 korun na případné poplatky. Podruhé podle soudního usnesení neuvedla „nezbytné skutečnosti, které má návrh obsahovat“, aby se mohla posoudit opodstatněnost předběžného opatření. NRZP nevysvětlila, jakou žalobu by chtěla na ministerstvo práce a centrální úřad práce kvůli kartám podat, čeho by jí chtěla dosáhnout a v jakém vztahu k žalovanému ministerstvu práce a centrálnímu úřadu práce vlastně je, vyplývá z odůvodnění.

Proti rozsudku je možné podat odvolání. Rada další právní kroky zvažuje. „Obvodní soud zpochybnil naši legitimitu k tomu, abychom vůbec mohli žalovat takový subjekt, jako je ministerstvo práce a sociálních věcí. Po právní stránce se chceme dále bránit, abychom dosáhli zákazu karet sociálních systémů,“ uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Nový systém vyplácení pomoci od státu přes karty má zajišťovat Česká spořitelna, která zvítězila v tendru a má smlouvu na 12 let. Ročně by přes ni na dávkách mělo protéct asi 80 miliard korun.

Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) už dříve řekl, že do konce roku se budou dávky dál rozesílat poukázkou. Od ledna by se za to ale už mělo platit. Zdarma by službu měli mít jen ti, kteří si pomoc od státu nebudou moci jinak vybrat. Úřady práce začínají nyní zkušebně stovky karet vydávat, do konce roku by jich měly rozdat milion.

Ministr tvrdí, že díky novince stát za rozesílání peněz ušetří čtvrt miliardy ročně a také „se zvýší komfort“ příjemců.