„Přála bych si, aby se nám dařilo nahradit nenávist respektem.“ Slovenská prezidentka uctila památku obětí prosincové střelby

Zuzana Čaputová dorazila do Prahy na jednu ze svých posledních návštěv Česka v úřadu slovenské prezidentky (zdroj: ČT24)

Na pozvání Knihovny Václava Havla přicestovala do Prahy slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Setkala se jak se svým českým protějškem Petrem Pavlem, tak i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ve večerních hodinách pak měla na programu premiéru filmu o Václavu Havlovi. Návštěva začala na Palachově náměstí před hlavní budovou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kam slovenská prezidentka přišla uctít památku obětí prosincové střelby. V projevu také uvedla, že rozumí důvodům, proč tuzemská vláda neuspořádala mezivládní konzultace se slovenským kabinetem.

Zuzana Čaputová položila věnec k budově filozofické fakulty pod pomník Jana Palacha, poté si promluvila se shromážděnými studenty. „Přišla jsem opětovně vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým a také účast všem, kterých se tato tragédie dotkla. Jak to bývá mezi blízkými, prožívali jsme na Slovensku tu tragédii a bolest spolu s vámi, tak jako s vámi prožíváme i radost. Velmi si přeji za oba naše národy, aby se nám čím dál více dařilo nenávist nahrazovat respektem,“ řekla poté.

Březnová návštěva slovenské prezidentky v Česku je poslední před volbami, z nichž vzejde její nástupce. Čaputová sama post neobhajuje, rozhodla se skončit po prvním volebním období. Přicestovala po čtyřech měsících, naposledy byla v Praze na pohřbu Karla Schwarzenberga. Předtím přijela také dvakrát v listopadu – den před výročím sametové revoluce a znovu koncem měsíce, kdy se v Praze uskutečnilo jednání prezidentů zemí Visegrádské skupiny.

Prezidentka se během aktuální návštěvy setkala se svým protějškem Petrem Pavlem i s předsedou vlády Fialou. S Pavlem se v pondělí večer zúčastní premiéry filmu Tady Havel, slyšíte mě? na Pražském hradě.

Čaputová nicméně ujistila, že to není poslední její návštěva před koncem mandátu, který jí skončí až v červnu. Před filozofickou fakultou uvedla, že do Česka povede její poslední zahraniční cesta ve funkci, vydá se na ni až ve svém posledním prezidentském týdnu.

„Zvu všechny lidi, kteří mají volební právo na Slovensku a žijí tady v Čechách, aby neváhali a aby přišli,“ dodala.

Vládní roztržka

Slovenská prezidentka ale nyní přijela do Česka také v době, kdy se zhoršily vztahy vlád obou zemí. Rozděluje je přístup k ruské válce proti Ukrajině a podpoře napadeného státu.

Několik dní poté, co se slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár setkal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, oznámil český premiér Fiala, že se neuskuteční plánované společné zasedání kabinetů obou zemí. Slovenský premiér Robert Fico pak obvinil českou vládu, že podporuje válku.

Čaputová v pondělí konstatovala, že na všech ostatních úrovních kromě vlád jsou vztahy silné a přátelské. „Jsou tu jisté důležité, dokonce až hodnotové rozdíly, pokud jde o zahraniční politiku. To je to, co komunikoval premiér Fiala. Musím říct, že rozumím tomu, jak to zdůvodnil. Některá vyjádření představitelů vlády Slovenské republiky považuji za nešťastná,“ uvedla prezidentka.

Dále poznamenala, že pokud někteří vládní zástupci hovoří o tom, že se Evropská unie snaží o to, aby se na Ukrajině zabíjeli nebo likvidovali Slované, nepovažuje to za šťastné. Je podle ní logické, že to vyvolává nějaký způsob reakce. „Ale je množství témat a kroků, které je důležité dále komunikovat, spolupracovat a vysílat i signály sblížení,“ dodala.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je na návštěvě Prahy (zdroj: ČT24)

Všichni chtějí spravedlivý mír a mnoho zemí Evropy se rozhodlo podporovat Ukrajinu v tom, aby se za jednací stůl posadila silnější, řekla posléze ve večerním projevu. „Na tomto byla založená pozice předcházejících vlád Slovenské republiky a v tomto má aktuální vláda zřejmě jiný pohled,“ dodala.

Doplnila, že krok české vlády znamená dočasné přerušení nadstandardních konzultací, nikoli přerušení spolupráce se slovenskou vládou.

„Vztahy probíhají na mnoha úrovních od prezidentů až po občany. Nemůže je změnit to, že máme na jeden problém jiný názor,“ potvrdil prezident Petr Pavel. „Cokoliv dnes slyšíme o kvalitě česko-slovenských vztahů, je třeba brát s velkou rezervou,“ dodal.

Premiéra filmu

Pondělní program zakončila Čaputová spolu s Pavlem zhlédnutím premiéry filmu o prvním českém prezidentu Václavu Havlovi. „Je pro mě samozřejmě zdrojem velké inspirace, pokud jde o budování a obranu demokracie, ale i pokud jde o participaci na ní, účast na demokracii,“ řekla o Havlovi. Oba prezidenti jsou jí prý blízcí.

Čaputovou  i Pavla před projekcí filmu, na kterou přijela i bývalá první dáma Dagmar Havlová, přivítal režisér Petr Jančárek. Dokument Tady Havel, slyšíte mě? je o posledních letech života prvního českého prezidenta, kdy Havel mimo jiné režíroval film podle námětu své divadelní hry Odcházení. Dokument, který obsahuje dosud nepublikované záběry, měl premiéru na loňském Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Tuzemská kina snímek uvedou od 11. dubna.