Senát neumíme, přiznal Babiš. První vítězství po devíti letech, radoval se Fiala

Senátní volby znají své vítěze a poražené. Největší radost sálala z občanských demokratů. Jejich předseda Petr Fiala připomněl, že zisk deseti mandátů je prvním vítězstvím ODS po devíti letech. Naopak Andrej Babiš, jehož vládní hnutí ANO vyhrálo v jediném obvodě, označil výsledek za mizerný. Premiér míní, že je třeba změnit volební systém na jednokolový.

Babiš: Senát neumíme, zaveďme jednokolový systém

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš uvedl, že vládní hnutí se ziskem jediného mandátu dopadlo „mizerně“, což však očekával. „Senát prostě neumíme. Tenhle volební systém nám nesedí. Všechny tradiční politické strany se často spojují a ve druhém kole jdou proti nám,“ konstatoval předseda.

Babiš dodal, že senátní volby nechalo vedení hnutí na krajských organizacích a nevěnovalo jim takovou pozornost jako obecním volbách, v nichž ANO získalo všechna velká města s výjimkou Prahy a Liberce.

Předseda hnutí ANO také soudí, že nízká volební účast dlouhodobě ukazuje názor lidí na Senát a je potřeba volební systém změnit z dvoukolového na jednokolový. To by vyžadovalo ústavní většinu v parlamentu. Sám Babiš se druhého kola voleb nezúčastnil. Víkend strávil v zahraničí.

Fiala: První vítězství po devíti letech

„Polokomunistická vláda nebude mít většinu v Senátu,“ pronesl šéf ODS Petr Fiala. Zisk deseti mandátů označil za první vítězství občanských demokratů po devíti letech. Dodal, že horní komora získala novou sílu a bude moci bránit případným návrhům změn ústavy či politického systému.

Podle Fialy dali voliči jasně najevo, že ODS je alternativa k populistům a extremistům a vládnímu hnutí ANO. Další postup nechtěl zatím komentovat, nejprve se spojí se všemi zvolenými senátory. „Nechte nám chviličku času, abychom se mohli věnovat pocitu vítězství,“ požádal Fiala.

Tisková konference ODS, vítězné strany senátních voleb 2018 (zdroj: ČT24)

Peksa: Krásný výsledek

Místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa poděkoval nejen voličům, ale kandidátům a všem členům strany i dobrovolníkům, kteří se podíleli na výsledku, jenž označil za „krásný“. Poblahopřál jedinému úspěšnému pirátskému uchazeči o senátorský post Lukáši Wagenknechtovi a Přemyslu Rabasovi, které partaj v Chomutově podporovala.

„Přiznám se, že bohužel je trošičku problém, že se nám kandidáty nepodařilo lépe rozptýlit, protože si myslím, že kdyby se nám to povedlo, tak by Senát vypadal poněkud lépe,“ poznamenal Peksa.

Tisková konference Pirátů k výsledkům senátních voleb (zdroj: ČT24)

Grospič: Nepřítomnost v Senátu nám ztíží práci

Pro KSČM volby nedopadly dobře, napsal na sociální síti Facebook místopředseda KSČM Stanislav Grospič. „Poprvé od ustanovení této komory Parlamentu v ní naše strana nebude zastoupena. Pro nás to znamená výrazné ztížení politické práce,“ vyjádřil se.

Dále Grospič vyzval k hledání příčin volební porážky a k jejich klidnému vyhodnocení. „Je to o to podstatnější, že i středolevá sociální demokracie rovněž tyto volby prohrála a je patrný celospolečenský odklon od levicových stran,“ zamyslel se a zopakoval, že je třeba vyhnout se zbrklosti a hledání viny u konkrétních lidí.

Hamáček: Musíme být jednotní

Šéf ČSSD Jan Hamáček vyzval představitele své strany, která ztratila 12 mandátů, aby se sjednotili. Varoval před řešením vnitřních rozporů v médiích. Právě to podle něj přispělo k tomu, že uspěl jediný sociálnědemokratický kandidát – Petr Vích v Karviné. „Jsme jedna sociální demokracie a jako jediná sociální demokracie můžeme přežít,“ apeloval Hamáček.

Přiznal, že politická realita v Česku se změnila a sociální demokracie už nemá pozici nejsilnější strany na levici. Zároveň ale míní, že postupný úspěch je možný, s tímto poselstvím také hodlá vystoupit za týden na zasedání širšího vedení strany v Hradci Králové. Je přesvědčen, že výsledky působení ČSSD v koaliční vládě s ANO se dostaví, nelze je ale čekat za pár měsíců fungování kabinetu.

Nejsem potěšen výsledkem, prohlásil Hamáček (zdroj: ČT24)

Bělobrádek: Jsem rád, že neuspěla KSČM a SPD

Lidovci ve volbách neobhájili tři mandáty a zůstali tak za očekáváním, alespoň podle svého předsedy Pavla Bělobrádka, který sám prohrál na Náchodsku a nehodlá se již v březnu znovu ucházet o post šéfa KDU-ČSL.


Bělobrádek k výsledku pogratuloval občanským demokratům. „ODS je na vzestupu, sice ještě nemá těch 30, 35 procent, co mívala, ale dokázala se postavit do role hlavní opoziční strany,“ řekl Bělobrádek, který stejně jako bývalý ministr kultury Daniel Herman prohrál právě s kandidátem ODS.

„Myslím si, že Senát se stal určitým referendem o vládě, že vládní strany nezískaly v podstatě žádný velký úspěch,“ řekl také Bělobrádek. „Jsem rád, že opoziční strany uspěly daleko víc než ty koaliční, jsem rád, že neuspěli ani komunisté, ani SPD. Samozřejmě že bych rád vyhrál, ale celkově lze říct, že senátní volby dopadly dobře,“ uzavřel své hodnocení.

Tisková konference KDU-ČSL k výsledkům senátních voleb (zdroj: ČT24)

Pospíšil: Hnutí ANO se vrací, že rok sestavovalo vládu

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil považuje výsledek voleb pro svou stranu za solidní. „Jakýkoliv zisk nového senátorského křesla je pro nás úspěch,“ řekl Pospíšil a ocenil tak mandát pro člena TOP 09 Herberta Paveru. Krom toho uspěli i další kandidáti, které strana podporovala.

Vítězem voleb se podle Pospíšila stali občanští demokraté. „ODS je velká strana, která má řadu kvalitních regionální osobností, kvalitních komunálních politiků, a to se v senátních volbách zúročuje,“ prohlásil bývalý člen této strany.

Naopak neúspěchem podle Pospíšila skončilo hlasování pro hnutí ANO Andreje Babiše. „Myslím, že se hnutí ANO tímto způsobem vrací to, jak rok sestavovalo vládu. Je dobře, když voliči vyvažují, tedy když vládě ANO vystaví takovou vizitku ve volbách v průběhu vládního mandátu,“ zhodnotil volby.

Horník: Role Senátu roste, chceme předsedu

Pět úspěšných kandidátů rozšíří senátní klub Starostů a nezávislých, který bude čítat 16 členů. Předseda senátorského klubu STAN Jan Horník vidí za úspěchem STAN důvěryhodnost značky i to, že hnutí dokáže postavit do senátních soubojů silné osobnosti, za kterými je vidět úspěšná a dlouhodobá činnost v regionech.

„Máme ambici usilovat o post předsedy Senátu. Především v současné době, kdy role Senátu v rámci politického systému roste, je tato pozice stěžejní. Chceme, aby to byla zkušená a pracovitá osoba s vizí, která bude poctivě střežit demokratické hodnoty naší země,“ reagoval na výsledky voleb Horník.

O post předsedy horní komory má rovněž zájem ODS, která bude mít stejně jako STAN šestnáctičlenný klub. Povolební uspořádání Senátu bude ještě záviset na tom, zda se případně k některé z frakcí připojí úspěšní nezávislí kandidáti nebo zástupci menších stran.

Tisková konference STAN k výsledkům senátních voleb (zdroj: ČT24)
  • Předsednictvo parlamentní strany Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (SPD) výsledky senátních zatím voleb nekomentovalo. Žádný z kandidátů hnutí do druhého kola nepostoupil.