S rozvolňováním bych týden počkal, říká Prymula

Roman Prymula hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Česko se ve čtvrtek přesune ze čtvrtého do třetího stupně rizika. Otevřou se obchody, služby i restaurace. Rozvolnění nepovažuje za bezpečné bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Režim by posunul o týden, řekl v Interview ČT24.

„Riziko je tady poměrně velké. Je třeba říci, že ten PES, jak byl připraven, je velmi provázán a není tam možno uvolňovat jenom některá opatření, ale uvolňuje se to v celém stupni najednou, což vede k tomu, že se to může vyhrotit do budoucna tam, kde to pod kontrolou není,“ řekl Prymula.

Bývalý ministr zdravotnictví je přesvědčený o tom, že je nutné s tak rychlým rozvolňováním počítat i s nárůstem nakažených. „Budeme muset být velmi obezřetní, pokud se nechceme vracet zpátky. Musíme paralelně zavést systém různého antigenního testování,“ dodal Prymula. 

Epidemiolog by například otevřel jen malé obchody, protože lidé se tam zdrží jen na nezbytně nutnou dobu a v omezeném počtu. Restaurace podle Prymuly představují vyšší riziko a nechal by je zatím zavřené. Nesouhlasí ani s otevřením sportovišť a fitness center. „Já si myslím, že sport v roušce je nesmysl. Buď bych to nepovolil vůbec nebo bez roušky,“ dodal. 

Po Vánocích se může situace zhoršit

Prymula by zvláště před Vánoci nastavil jiný model uvolňování opatření. Lidé by podle epidemiologa měli minimalizovat rizikové kontakty zejména s cizími lidmi.

„Já jsem původně směřoval ta opatření k tomu, abychom drželi poměrně přísná opatření do sedmého, desátého prosince, a pak poměrně razantní uvolnění. Tento model to uvolňuje výrazně dříve, samozřejmě s jistým rizikem, že po Vánocích můžeme jít nahoru,“ upozornil Prymula.

Jaká bude sezona na horách?

Letošní zimní sezona na horách představuje podle Prymuly nepochybně riziko. „Nedovedu si představit otevření kabinek, asi dojde k tomu, že některé ty areály otevřeny budou, ale mělo by to být pouze za principů, které neumožní využívat kabinkové lanovky. Budou se používat normální vleky a mělo by se řešit jak ubytování, tak stravování,“ vysvětlil.

Lidé, kteří plánují jet letos lyžovat, by se měli předtím otestovat, myslí si Prymula. Pak by lyžařské areály mohly být za určitých pravidel otevřené. 

Vláda rozhodla, že dodrží-li se stanovená omezení, budou moci ve čtvrtek otevřít restaurace, všechny obchody i provozovny služeb a skončí noční omezení volného pohybu. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není pravděpodobné, že by se Česko do konce roku dostalo do nižšího než třetího stupně. Školy přejdou do třetího stupně až od 7. prosince.