Rakušan chce zpřísnit kontroly pasů uprchlíků

Ministr vnitra Vít Rakušan o dalších krocích vlády ke zvládání migrační krize (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra chystá zpřísnění kontrol pasů uprchlíků přicházejících z Ukrajiny. Ministr Vít Rakušan (STAN) řekl, že jedná také o změně peněžní pomoci pro běžence, která nyní činí pět tisíc korun, na naturální. Serveru Blesk.cz později sdělil, že pro nárok na humanitární dávku bude muset mít žadatel razítko v pase o tom, že překročil ukrajinskou hranici. To by podle něj mělo platit od příštího pondělí.

Jde o kroky reagující na problémy spojené s migrací Romů z Ukrajiny. Rakušan kvůli tomu bude jednat se svým maďarským protějškem o rychlejších lustracích tak, aby nebyly formální a uměle neodsouvaly rozhodnutí o dočasné ochraně. Zdůraznil, že Češi musejí na lustrace v Maďarsku čekat, informace nemohou kontrolovat sami. S ukrajinským protějškem bude Rakušan ve středu on-line mluvit o organizovanému zločinu na Zakarpatí souvisejícím s migrací.

Rakušan v úterý zopakoval, že romští uprchlíci mají často dvojí občanství a jako občané Maďarska nemají na pomoc v Česku nárok. „Nejlepší je, aby lidé, kteří nemají nárok na pomoc, do Česka nepřijížděli,“ uvedl Rakušan k plánovaným jednáním. Česko podle ministra nebude nikoho, kdo je v nouzi, posílat zpět „posazením do vlaku“.

Po benevolenci v prvních měsících konfliktu na Ukrajině, kdy nebyly striktně kontrolovány pasy uprchlíků, chce Rakušan, aby při udělování dočasné ochrany úředníci kontrolovali, zda pasy obsahují razítko příchodu uprchlíků do Evropské unie. S ministerstvem dopravy Rakušan jedná o možnosti nabídky dopravy pro lidi, u kterých se ukáže, že nemají nárok na pomoc v Česku, do země původu.

Kromě dvojího občanství musí úřady s romskými uprchlíky také často řešit chybějící doklady. Podle dobrovolníků, kteří běžencům pomáhají na hlavním nádraží, trvá i několik dnů, než úřady ověří jejich totožnost.

Romští uprchlíci se často sdružují ve větších skupinách, které je těžké ubytovat. Část zástupců samospráv ubytování romských běženců na svém území odmítla. Rakušan vyzval kraje, aby pro romské uprchlíky hledaly ubytování, protože regiony nepřistoupily na nabídku objektů vlastněných státem.

Migrační vlna by mohla přinést výhody kolem roku 2025

Ve sněmovně Rakušan řekl, že migrační vlna z Ukrajiny by mohla přinášet Česku výhody kolem roku 2025. Vyplývá to podle něj ze základní ekonomické rozvahy, která je součástí vládní strategie zvládání uprchlické vlny.

Vláda schválila strategické priority pro řešení uprchlické vlny v polovině dubna. Rakušan v úterý řekl, že se kabinet nebojí zpětné vazby, v otázce migrace z Ukrajiny ale podle něj nejde o souboj vlády s opozicí. Rakušan vyzdvihl, že se od počátku migrační vlny postupovalo podle zásad krizového řízení a kabinet nevytvářel paralelní systémy jako předchozí vláda v počátcích covidové krize.

Kabinet v úterý představí strategické priority poslancům. Rakušan zmínil jako klíčové například kapitoly sociálních věcí, zdravotnictví či školství.

Kritika opozice

K materiálu o migraci z Ukrajiny se kriticky staví zejména poslanci opozičního hnutí ANO. Na rozdíl od vládních představitelů tvrdí, že se ve skutečnosti o strategii nejedná, když není dostatečně podrobný a neobsahuje třeba ani termíny pro plnění nastíněných úkolů.

Podle místopředsedkyně sněmovny Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) opoziční hnutí zatím neobdrželo aktuální verzi dokumentu. V souvislosti s uprchlickou krizí zmínila, že informační systémy dosud nefungují a nejsou vhodně propojeny. Starostové a hejtmani podle bývalé šéfky Karlovarského kraje nemají informace o tom, kolik lidí zůstává na jejich územích. Uprchlickou krizi podle ní musí řídit ministr vnitra Rakušan. „Dneska (v úterý - pozn. red.) určitě počkáme, co nám bude představeno. Budeme jistě nějakým způsobem reagovat, popřípadě předkládat návrhy na usnesení,“ dodala.

Poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Radovan Vích v úterý kritizoval, že vláda řeší migraci z Ukrajiny nahodile, bez konkrétních čísel, dat a termínů. Pomoc válečným uprchlíkům z Ukrajiny musí být podle SPD přiměřená, trvat pouze nezbytně dlouhou dobu, nesmí být na úkor českých občanů a vyvolávat sociální pnutí.

Výhrady romských organizací

Jedenáct romských organizací a všech třináct zástupců Romů v radě vlády pro záležitosti romské menšiny žádají kvůli přístupu k romským uprchlíkům z Ukrajiny o krizové jednání vládní rady. K jeho svolání vyzvali premiéra a předsedu rady Petra Fialu (ODS). Adresovali mu otevřený dopis, který zveřejnil server Romea.cz.

„V případě přijímání romských uprchlíků dochází k nestandardním postupům, k posuzování na základě barvy pleti – takzvaného dvojího metru, v mnoha případech k projevům rasismu či diskriminace,“ uvedli v listu pisatelé. Podle nich diskriminace pak vede třeba k tomu, že romští uprchlíci nemají dost jídla.

Chybí také přístřeší – a podle signatářů má podíl předpojatost krajů. „Narážíme však neustále na protiromské postoje krajských hejtmanů a starostů měst a obcí, kteří prostě romské uprchlíky z Ukrajiny na svém území nechtějí,“ uvedli pisatelé. Podle nich má takové jednání znaky „institucionálního rasismu“.