Protest zaměstnanců České pošty lídři z Moravskoslezského kraje chápou. Privatizaci většina odmítla

Lídři Moravskoslezského kraje řešili stav České pošty v předvolební debatě ČT24 (zdroj: ČT24)

Lídři kandidátek pro sněmovní volby z Moravskoslezského kraje debatovali o fungování České pošty. Protest zaměstnanců dle svých slov chápou, v diskuzi se přeli o budoucí směřování pošty, přičemž většina jich odmítla privatizaci státního podniku. Debaty se účastnili Lukáš Černohorský (PirátiSTAN), Jiří Komárek (PŘÍSAHA), Leo Luzar (KSČM), Tomio Okamura (SPD), Zbyněk Stanjura (SPOLU), Ivo Vondrák (ANO) a Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Za opodstatněné považuje požadavky zaměstnanců České pošty lídr koalice PirátiSTAN v Moravskoslezském kraji Lukáš Černohorský. Poukazuje na platové nerovnosti na stejných pozicích v různých krajích. Upozorňuje také na to, že kvůli stížnostem na poštu má firma zablokované peníze a scházejí jí prostředky na modernizaci. „Do budoucna musí přijít, pravděpodobně od ministra vnitra, což doteď neudělal, nějaké rozdělení, ať je jasně definovaná hrana mezi komerční a veřejnou službou,“ říká Černohorský s tím, že veřejnou službu je třeba zachovat.

Důvody pro protest zaměstnanců chápe rovněž lídr krajské kandidátky PŘÍSAHY Jiří Komárek. „Jejich mzdy dlouhodobě nejsou uspokojivé, je to zodpovědná práce, nakládají s hodnotami,“ připomíná a tvrdí, že poštu dlouhodobě opomíjí ministerstvo vnitra. Komárek by rád viděl dlouhodobější analýzu, která by vyhodnotila management České pošty a hledala úspory i potenciální nové služby, jež by pošta mohla poskytovat. V debatě kandidát odmítl privatizaci České pošty.

Právě na tu upozorňuje Leo Luzar, lídr krajské kandidátky KSČM. Strana podle jeho slov tvrdě odmítá rozhodnutí vedení pošty o privatizaci nákladní dopravy nad 3,5 tuny. Zaměstnanci dle Luzara měli oprávněnou obavu, že jde o první krok k likvidaci pošty. „Sněmovna to řešit nechtěla, proto chápu demonstraci, kterou zaměstnanci udělali,“ doplňuje politik. Upozornil také, že Evropská komise, která poštu vyšetřuje, už umožnila uvolnit zablokované peníze, ministerstvo financí ale odmítá tak učinit. Luzar také podotkl, že samotné stížnosti ke Komisi podávaly na poštu její konkurenti na trhu, kteří zároveň v odborném týmu radí ministrovi průmyslu a obchodu, „jak by měl poštu potrápit“.

„Jedná se o takovou skrytou privatizaci,“ konstatuje k rozhodnutí o nákladní dopravě lídr SPD Tomio Okamura, který upozornil, že Česká pošta by tímto krokem přišla o obrat 2,8 miliardy korun. Ministerstvo vnitra, pod jehož gesci pošta spadá, by se mělo snažit o zlepšení kvality, místo toho chce vyvést lukrativní služby, zdůrazňuje Okamura, jenž dle svých slov plně souhlasí s požadavky odborářů. „Je potřeba zlepšit pracovní podmínky, nepropouštět a management je třeba zásadně zlepšit,“ jmenuje lídr SPD, který navrhuje z dozorčí rady pošty vyhodit politiky a dosadit místo nich zkušené manažery.

Podle lídra koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji Zbyňka Stanjury jsou zaměstnanci pošty přetíženi a firma není konkurenceschopná, což znamená, že není dobře řízena. „Je nelogické, aby Česká pošta patřila pod ministerstvo vnitra, vnitro si s tím evidentně neví rady,“ uvažuje zástupce ODS o přeřazení pod potenciální budoucí ministerstvo hospodářství. Státní podnik by dle Stanjury měl jít příkladem a udržovat bezproblémové vztahy se zaměstnanci. V debatě lídrů Stanjura připustil, že si umí představit částečnou privatizaci podle německého vzoru.

Odpor zaměstnanců chápe také lídr kandidátky ANO Ivo Vondrák, který „za naprosto korektní“ považuje požadavek, aby se Česká pošta neprivatizovala, přičemž poukazuje na americkou poštovní službu USPS. Nic špatného Vondrák nevidí na tom, že šéf resortu průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) si nechává radit od soukromých firem, které poště konkurují: „Jestli se chcete naučit, jak to dělat, tak vám nikdo jiný nemůže pomoci, než ten, kdo v této oblasti podniká,“ zdůrazňuje.

Lídr kandidátky ČSSD v Moravskoslezském kraji Lubomír Zaorálek v debatě zdůraznil, že zaměstnanci pošty nestávkovali, nýbrž protestovali, přičemž největší odborová organizace se dle jeho slov od středečního protestu distancovala. Situace České pošty se podle Zaorálka neustále řeší: „Je to veřejná služba, funguje i v obcích a městečkách, kde se to z hlediska konkurenceschopnosti nevyplatí,“ podotýká k námitkám o fungování pošty na trhu. Zdůrazňuje, že není správně, že je pošta ve ztrátě – i proto se podle něj ministerstvo vnitra delší dobu pře o vyšší dotaci pro podnik. Zásadní dle Zaorálka je, aby se pošta neprivatizovala.

Výběr zastoupených uskupení vychází z průzkumu volebního potenciálu od společností Kantar CZ a Data Collect pro ČT, dále z váhy kandidujících subjektů a jejich dlouhodobé podpory zjištěné ve výzkumech volebních preferencí.

Volební potenciál ukazuje, jaký by mohl být maximální možný zisk politického subjektu, pokud by se k němu přiklonili všichni voliči, kteří ho zvažují. Respondenti mohou uvést více stran, mezi nimiž se teprve rozhodnou.

V průzkumu, který se konal mezi 19. srpnem a 3. zářím, se tazatelé ptali tří tisíc lidí. Statistická chyba je maximálně plus minus 1,9 procenta. Výsledky je třeba vždy vztahovat k termínu sběru dat a chápat je jako aktuální volební potenciál ve volbách do Poslanecké sněmovny. Nejedná se tedy v žádném případě o prognózu výsledků voleb.

 Pozvánku do debaty dostali zástupci sedmi stran, hnutí a koalic, které se v průzkumu umístily nejvýše. Zástupci ostatních kandidujících subjektů dostali pozvání do Politického spektra a se všemi lídry kandidátek přináší ČT24 rozhovory v Událostech, komentářích.

Předvolební debata ČT24: Lídři Moravskoslezského kraje (zdroj: ČT24)