Předseda SPD lhal o lidoveckých europoslancích, potvrdil odvolací soud. Musí se jim omluvit

Tomio Okamura (SPD) se bude muset omluvit lidoveckým politikům Tomáši Zdechovskému a Pavlu Svobodovi, o kterých nepravdivě prohlásil, že v Evropském parlamentu hlasovali pro uvalení sankcí na Českou republiku za nepřijímání migrantů. Rozhodl tak pražský městský soud, u nějž se předseda SPD snažil zvrátit prvoinstanční rozsudek, ale neuspěl. Nyní již je verdikt pravomocný, i když Okamura tvrdí, že na svém výroku dál trvá.

Ačkoli s větší částí svého odvolání proti verdiktu obvodního soudu Okamura neuspěl, vyhověl mu městský soud v tom, že nebude muset pronést omluvu v Poslanecké sněmovně, zveřejnit ve stranickém tisku ani přednést v pořadu na TV Barrandov. Postačí, když ji do měsíce od právní moci rozsudku zveřejní na svém facebookovém profilu.

Omluva je nicméně nutná, rozhodl soud. Potvrdil, že nebyla pravda, když Okamura řekl, že europoslanec Zdechovský a jeho tehdejší kolega z Evropského parlamentu Svoboda v roce 2017 hlasovali pro potrestání České republiky za to, že nepřijala migranty. „Výrok byl jednoznačně lživý, nepravdivý,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Tomáš Vejnar. Nepřijal argument Okamurova advokáta Adama Batuly. Podle něj by komunikace mezi politiky vůbec neměla spadat pod žalobu na ochranu osobnosti. „Politici musí něco vydržet, zejména v politickém boji. V tomto případě se ale domníváme, že výrok, a zejména jeho následky byly skutečně za čárou,“ reagoval soudce.

Okamura sám je nicméně přesvědčen, že mu soud vesměs vyhověl, za zásadní považuje, že se nemusí omlouvat ve sněmovně či v televizi. Na svých výrocích trvá. „Rozhodl, že mám na svém facebookovém profilu uveřejnit, že pro sankce vůči ČR nehlasovali. Nadále tedy platí, jak už jsem říkal, že oba pánové hlasovali pro to, aby ČR a další země EU přijaly odpovědnost za přesidlování a přijímání uprchlíků,“ uvedl. Jeho advokát řekl, že předpokládá, že se Okamura obrátí s dovoláním na Nejvyšší soud.

Žalobu na ochranu osobnosti podali Zdechovský se Svobodou v prosinci 2018. Jsou přesvědčeni o tom, že Okamura o nich lhal záměrně, a tvrdí, že je jeho výroky zasáhly jak v profesním, tak i v osobním životě. Zdechovský uvedl, že jeho rodině bylo vyhrožováno smrtí. „Vyhrožovali mi i lidé se zbrojními průkazy nebo lidé dříve odsouzení za násilnou trestnou činnost,“ popsal Zdechovský u soudu.

Okamurův právní zástupce zpochybnil, že by za to byl šéf SPD zodpovědný. „Pan Okamura nikomu neposílal oběšence, na nikoho nepokřikoval a nikoho v tom ani nepodporoval. Jednání třetích osob mu není přičitatelné,“ řekl také právník. S tím ale odvolací soud nesouhlasil. „Není možné dovodit, že za následné výroky na sociálních sítích nemůže,“ konstatoval odvolací senát.

Podle lidoveckých politiků Okamura ve svých opakovaných vyjádřeních spojil dvě různá hlasování v Evropském parlamentu z května 2017, přičemž žádné z nich se netýkalo sankcí pro Česko, oba europoslanci navíc hlasovali proti.

Okamura naopak trvá na tom, že jeho vyjádření bylo pravdivé a že pouze prezentoval svůj názor ve veřejné debatě. Hájil se tím, že výrok se týkal usnesení ohledně strategie pro Sýrii, které europoslanci za KDU-ČSL podpořili a které vyzvalo členské státy Unie, aby umožnily nalézt ochranu pro uprchlíky i prostřednictvím programu jejich přesídlování a přijímání.

„Když někdo hlasuje pro přijímání uprchlíků ze Sýrie, je to podle mě sankce pro Českou republiku. Z mého pohledu je to podraz, já si za tím stojím. Přijímání migrantů je proti bezpečnosti České republiky,“ prohlásil loni u obvodního soudu. Že Zdechovský čelil výhružkám, nepovažuje předseda SPD za nic výjimečného. Prohlásil, že sám dostává přes sociální sítě stovky výhružných zpráv a že to pokládá za součást politické práce.

Kritický výrok pronesl o europoslanci Zdechovském a také Mikuláši Peksovi (Piráti) později také někdejší premiér Andrej Babiš (ANO). Že „jsou vlastizrádci, měli by bojovat za české zájmy“, o nich řekl před rokem, když se zúčastnili delegace Evropského parlamentu, která se zabývala otázkami případného střetu zájmů předsedy české vlády ve vztahu ke skupině Agrofert. Později se Babiš za svá slova omluvil