Policie obvinila dva muže kvůli vyhrožování pobodáním Tomia Okamury

Policie obvinila dva muže ze severu Čech kvůli videonahrávce, na které jeden z nich vyhrožuje pobodáním šéfa SPD Tomia Okamury. Druhý obviněný nahrávku živě vysílal na sociální síti. V případě odsouzení jim hrozí až tři roky za mřížemi. České televizi to sdělila mluvčí policie v Libereckém kraji Vladimíra Šrýtrová. Deník N uvedl, že účastníci setkání v českolipské restauraci tvrdí, že šlo o nadsázku.

„V souvislosti s případem jsme ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci dvaapadesátiletému muži z Liberce, kterému nyní hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let,“ uvedla mluvčí Štrýtrová s odkazem na paragraf zákona, podle kterého lze trestat mimo jiné za vyhrožování smrtí kvůli politickému přesvědčení.

Obvinění se týká i čtyřiatřicetiletého muže z Jablonce, který nahrával video na svůj facebookový profil. Policisté jej stíhají pro tentýž paragraf – rovněž ve zkráceném řízení.

„Jeho jednání vyšetřovatel kvalifikoval jako přečin násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Důvodem je skutečnost, že videozáznam ze schůzky, který obsahuje projevy namířené proti poslanci Parlamentu České republiky panu Tomio Okamurovi, umístil na svůj facebookový profil a umožnil jeho sdílení. I jemu hrozí trestní sazba od šesti měsíců do tří let odnětí svobody,“ doplnila policejní mluvčí Šrýtrová.

Video natáčené podnikatelem Markem Bílým, které bylo vysílané jako živý přenos na Facebooku, zachycuje setkání skupiny mužů v restauraci na Českolipsku. Muži na videu mluví o mimořádné schůzi sněmovny, kde se řešily body SPD o omezení pomoci v hmotné nouzi pro „nepřizpůsobivé“.

„Měli bychom probrat závažnou věc, co se týče pana Okamury. Víte dobře, že chce odejmout dávky v hmotné nouzi a dávky na bydlení. My s tím nesouhlasíme. Včera měl v Poslanecké sněmovně menší projev, kde to chtěl řešit. Budeme bojovat proti Okamurovi,“ řekl na videu bývalý zaměstnanec Koalice romských reprezentantů Libereckého kraje Ladislav Mártha. S příborovým nožem v ruce poté dodal: „Všichni do boje proti Okamurovi, vezmeme si nože a budeme ho bodat“. Ostatní účastníci setkání Márthovým slovům se smíchem tleskali.

Video z večeře na Facebooku sdílel podnikatel Marek Bílý. „On mě požádal a začal tam mluvit, ale prostě neměl data a nemyslel to vážně,“ uvedl Bílý pro Deník N. „Mártha je hrozně moc srdečný člověk a je moc hodný. On by si to ve skutečnosti nedovolil. Nemyslel to vážně,“ dodal s tím, že video považuje zpětně za chybu a že předem netušil o čem bude Mártha mluvit.

Od videa se distancují všechny romské organizace, které v kraji působí, včetně Koalice romských reprezentantů Libereckého kraje, která s Márthou ukončila spolupráci.