Policie představila další nová auta a motorky

Praha – Pražská policie dnes představila svá nová služební vozidla, z nichž část má být k dispozici neuniformovaným strážcům zákona. Společně s novými auty a motorkami byly před sídlem pražského policejního ředitelství k vidění také Volkswageny určené pro dálniční policii, které mají dosahovat až 250kilometrové rychlosti.

Pražští policisté budou mít nově k dispozici 207 vozů Škoda Octavia s motorem o objemu 1,6 litru, deset motocyklů Yamaha FZS600SA s motorem o objemu 0,6 litru a čtyři dodávky Volkswagen Transporter.

Zároveň s vozy pro pražskou policii se představila nová rychlá auta pro šestnáct územních útvarů. Jde o automobily Volkswagen Passat Z6. Auta nemají obvyklé policejní zbarvení.

„Ta silná vozidla a motorky mají za úkol bojovat s piráty silnic,“ uvedl během dnešní prezentace ministr vnitra Ivan Langer. Pět z nich je určeno k nasazení na dálnici D1. Dálniční policisté dostanou také silnější verzi dnes představených motocyklů od Yamahy, které budou mít motor o objemu 1,3 litru.

„Plánujeme to plošně, 24 hodin denně, aby tato vozidla a technika byly využity. Máme k tomu 200 speciálně vyškolených policistů,“ uvedl k plánovanému nasazení rychlých Volkswagenů a Yamah policejní prezident Oldřich Martinů.

Na českých dálnicích zatím jezdí spolu s běžnými policejními škodovkami vozidla Ford Mondeo ST, která na rozdíl od nových Passatů jezdí v obvyklých bílozelených barvách.

Policejní Passaty Z6 mají na palubě řadu technických novinek. Tradiční kamery vpředu doplňují i otočné za zadním okénkem. Nové neoznačené Volkswageny dokáží v češtině, angličtině a němčině udílet pokyny k zastavení nebo upozornit na nerozsvícená světla či nadměrný náklad.