Podle Vondry Turkovy omluvy nestačí. Novotnému jste odpustili, oponovala Pokorná Jermanová

Události, komentáře: Alexandr Vondra, Jaroslava Pokorná Jermanová a Filip Turek (zdroj: ČT24)

Znovuzvolený europoslanec Alexandr Vondra (ODS) věří, že díky snížení počtu europoslanců za Zelené bude mít jeho frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) větší slovo. Spolupráci by si představoval s Evropskou lidovou stranou (EPP). Do ECR podal oficiální přihlášku i zvolený europoslanec za Motoristy Filip Turek. Doufá, že ODS nebude vstupu do frakce bránit. Tvrdí, že na prosazení zrušení zákazu výroby aut se spalovacími motory by s ostatními poslanci spolupracovat „měli a mohli“. Nově zvolená europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) chce hledat „jednotnou linku“ v rámci české delegace. Zvolená europoslankyně vidí potenciální střet například ve volbě eurokomisaře.

Turek si nemyslí, že je spolupráce ECR a EPP možná. EPP dala podle Turka jasně najevo, že stojí spíše o spolupráci se Zelenými. Doufá, že případná vnitrofrakční spolupráce s ODS bude fungovat a například na zmiňovaném zrušení zákazu spalovacích motorů najdou společnou řeč. „Budeme doufat, že napříč frakcemi se dostane rozum,“ doplnil Turek. Frakce EPP podle něj nerespektuje, že volby dopadly lépe pro pravicovější strany. „Vypadá to, že nám budou chtít bojkotovat pokusy změnit pozici Green Dealu,“ míní.

K fotce, na které je Turek zachycen při užívání nacistického pozdravu, sdělil, že šlo o vtip a hodně špatný humor. Dodal, že od fotografie se distancoval. Oznámil, že ve středu mu do datové schránky přišla výzva policie k podání vysvětlení ve věci oné fotky.

Vondra je připraven s Turkem spolupracovat na agendě, která oba spojuje. Mezi příklady zmínil automobily, Green Deal a migraci. „Tady máme mnoho společného,“ sdělil.

Občanský demokrat je však přesvědčen, že prostá omluva za nacistické excesy nestačí. Obává se také reakce italské strany Bratři Itálie premiérky Giorgie Meloniové, které může minulost Turka vadit. „Měli jsme tam jednoho Bulhara, který tam podobně jako Turek zdravil, bylo vyšetřování a teď jsme si všichni oddechli, že neobhájil mandát,“ popsal svou zkušenost Vondra.

Řeč přišla i na Pavla Novotného

Německá krajně pravicová strana AfD byla před volbami vyloučena z frakce ID kvůli výrokům jejího zástupce, který zlehčoval činy jednotek SS. Turek si je vědom, že problematickou minulost bude muset vysvětlovat. Domnívá se, že pomoci by mu mohly přímluvy „několika lidí z židovské, romské i černošské komunity“. „Jestli mám k něčemu sklony, je to hloupý, blbý a nevhodný humor,“ upřesnil Turek s tím, že se neomlouvá za své názory, ale nevhodný humor.

Jermanová si myslí, že europoslanci z pětikoalice by měli hledat shodu i s ostatními zvolenými českými europoslanci, protože podporu poslanců jiných stran budou potřebovat. Poukázala na to, že ODS ponechala ve straně řeporyjského starostu Pavla Novotného. Ten podle Jermanové také „nejde daleko k různým nepřiměřeným vyjádřením“. Ze strany ODS je tedy směrem k Turkovi podle Jermanové „potřeba mlčet a nebo se s tím vypořádat tak, že toho dotyčného vyloučit“.

Jermanová se odmítá připojit ke „grilování“ Turka. Je to podle ní úspěšný kandidát a lidé mu dali důvěru. „Nebudu se pasovat do role morálního soudce,“ uvedla a zopakovala, že Vondra by se měl spíše vyjádřit k řeporyjskému starostovi. Vondra odmítl v Evropském parlamentu řešit komunální politiku v Řeporyjích. Starosta se podle něj omluvil a přislíbil odpracovat sto hodin na onkologickém pracovišti. Odpustit mu je tedy podle Vondry vhodné.

Palčivým tématem byla volba eurokomisaře

K volbě nového eurokomisaře Vondra uvedl, že si nepamatuje, že by se šéf ANO Andrej Babiš bavil s tehdejší opoziční ODS o volbě Věry Jourové (ANO). „Vláda tehdy pinkla a bylo,“ zavzpomínal. Současná volba eurokomisaře je podle Vondry na vládě.

Vláda podle Vondry chce vlivné ekonomické portfolio, které má generální ředitelství a ne to „co jsme tu měli deset let“. Může podle něj jít o hospodářskou soutěž či o energetiku. „Něco, co je pro nás důležité a klíčové,“ dodal. Sdělit projednávaná jména však odmítl. Eurokomisař podle Vondry musí být někdo, koho v Bruselu znají, kdo má zkušenost s řízením například ministerstva.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) je pro Turka „nepřijatelný“ kandidát na českého eurokomisaře. Žádného favorita pro volbu ale Turek nemá. Pětikoalice by podle Jermanové měla o kandidátovi jednat s ANO, situace je podle ní jiná než v době, kdy tehdejší premiér Andrej Babiš prosadil svou kandidátku Věru Jourovou. Podle ní je rozdíl v popularitě mezi tehdejší a současnou vládou.