Novotný zůstane členem ODS. Vedení mu „odpustilo“

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, který čelil kritice za výroky o zdraví dcery hudebníka Felixe Slováčka Anny Julie Slováčkové bojující s rakovinou, zůstává členem ODS. Musíme umět odpouštět, řekl novinářům šéf sněmovní frakce ODS Marek Benda po jednání výkonné rady. Návrh na vyloučení Novotného širšímu vedení v úterý nakonec nepodal. Počátkem června se předsednictvo strany usneslo, že Novotného výroky jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné s členstvím v ODS.

Řeporyjský starosta čelí kvůli svým komentářům na sociálních sítích problémům opakovaně. Příspěvek týkající se zdravotního stavu dcery hudebníka Felixe Slováčka Novotný smazal a omluvil se, část občanských demokratů i tak volala po jeho odchodu ze strany.

Po nedávném zasedání předsednictva Novotný prohlásil, že jeho jednání bylo neodpustitelné a je na výkonné radě ODS, aby vyloučení posoudila. Po úterním jednání napsal, že mu nedává žádný smysl se vyjadřovat.

„Nepřemýšlel jsem o tom, co řeknu novinářům o vůli projevené radou, o tom, co vedení řekne na tiskovce. Co říkají lidi na to, co řeklo vedení o tom, co řekla ODS. Smysl mi dává nepřemýšlet o tom, že něco řeknu. Ale o tom, co jsem řekl. Dělám to už pár týdnů a budu dál. Víc vám teď neřeknu,“ napsal ČTK.

Projevil lítost i odpovědnost, říká Benda

Benda novinářům řekl, že se rozhodl návrh na vyloučení Novotného nenavrhovat. „Přestože překročil hranice slušnosti, zaznamenal jsem jeho veřejný projev omluvy, lítosti i odpovědného závazku odpracovat sto hodin na onkologickém pracovišti. Musíme umět odpouštět,“ uvedl s tím, že výkonná rada jeho stanovisko předsedy pražské organizace akceptovala.

Letos v únoru soud Novotnému uložil peněžitý trest za vyjádření na síti X, že Palestinci jsou opice a mají být vybombardováni. Zveřejnil jej počátkem loňského prosince po teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás.

V době rozhodnutí soudu již byl starosta v podmínce, a to za výtržnictví, podněcování k trestnému činu a nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. Soud mu za ně v lednu 2022 vyměřil tříměsíční trest s odkladem třicet měsíců. Podle informací serveru iDNES.cz mu letos v březnu soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 podmínku kvůli opakovaným přečinům prodloužila a nařídila mu absolvovat program sociálního výcviku.

Novotný také například v roce 2019 prohlásil, že by měl viset tehdejší komunistický poslanec Zdeněk Ondráček za to, že navštívil takzvanou „Doněckou lidovou republiku“ vytvořenou na Ukrajině silami pod vedením Moskvy. V tomto případě soudy pravomocně rozhodly, že starosta nespáchal trestný čin.