Po úsporném balíčku musíme urychlit strategické projekty, třeba vysokorychlostní tratě, říká premiér

Po prosazení úsporného balíčku a důchodové reformy se bude vláda soustředit na urychlení a realizaci velkých strategických projektů, které potáhnou českou ekonomiku v horizontu dalšího desetiletí, prozradil v rozhovoru pro ČTK premiér Petr Fiala (ODS). Součástí plánu je i zřízení výboru pro strategické investice, o kterém kabinet informoval po svém středečním zasedání.

Změny v důchodovém systému a balíček 58 opatření ke konsolidaci veřejných financí představil kabinet před dvěma týdny. Fiala při odhalení plánu nazvaného Česko ve formě zdůraznil, že bez balíčku by byl příští rok schodek rozpočtu o 94 miliard korun vyšší. „Další krok by mělo být soustředit se na urychlení a realizaci velkých strategických projektů,“ řekl v aktuálním interview předseda vlády.

Je podle něj nutné zajistit projekty, které potáhnou českou ekonomiku v horizontu třeba dalšího desetiletí kupředu. Kabinet kvůli tomu sestaví výbor pro strategické investice, který bude mít za cíl tyto činnosti koordinovat. Formálně vznikne do několika týdnů.

Výbor má řešit například překážky, které se nedají překonat resortně, doplnil Fiala. „Od vysokorychlostních tratí přes dostavbu jaderné elektrárny, obnovitelné zdroje, zrychlení bytové výstavby až po gigafactory. Prostě všechny ty velké projekty, které budou zlepšovat naši infrastrukturu. Na ty se teď chceme soustředit v druhém kroku Česka ve formě,“ avizoval.

Fiala: Balíček se promítne i do dalších let

Z krátkodobých věcí se kabinet soustředí například na redukci agend. „To není úkol, který by šlo řešit exekutivně, tam je třeba udělat ve většině případů i legislativní opatření,“ upozornil premiér. Práce při rušení zbytečných agend bude koordinovat Úřad vlády.

Ozdravný balíček je podle Fialy záměrně strukturován tak, že větší podíl tvoří škrtání výdajů, nikoliv navyšování příjmů. „Zhruba třetinu tvoří nárůst příjmů, dvě třetiny seškrtání výdajů. To má samozřejmě dlouhodobý efekt i do dalších let,“ odpověděl premiér na dotaz, zda nynější opatření zajistí nutné úspory i pro další roky, nebo bude nutné připravit podobně obsáhlý balíček opětovně.

Stát chce také ušetřit na zrušených dotacích v hodnotě přesahující 54 miliard korun. Také to bude mít dopad i v dalších letech, zmínil předseda vlády. „Máme odvahu poprvé sáhnout do toho, co se nazývá dotační podnikání a opravdu výrazně redukovat dotace, které jdou ziskovým podnikatelským subjektům. To bude mít také pozitivní dopad v dalších letech,“ je přesvědčený.

Opatření k energiím zafungovala, míní premiér

Premiér se v rozhovoru také vyjádřil k opatřením, která vláda udělala v souvislosti s extrémními cenami energií. Podle něj kroky kabinetu zafungovaly a je dobře, že v současnosti všichni distributoři nabízejí energie za ceny pod vládou stanovenými limity.

Všechny trendy i předpovědi expertů ukazují, že by tento stav měl vydržet a že by se ceny neměly vracet do extrémních výšek, uvedl předseda vlády na dotaz, zda se neobává skoku po skončení opatření.

Předseda vlády se také v rozhovoru omluvil lidem, kteří čekají na vyměření důchodu déle, než stanovuje zákon. Ten dává České správě sociálního zabezpečení na rozhodnutí tři měsíce. Víc než 90 dnů nyní čeká na rozhodnutí 18 tisíc žádostí.

„Omlouvám se všem klientům, kteří si žádají o důchod. Víme, že čekají dlouho a je to neúměrné nebo není to v pořádku,“ řekl premiér s tím, že vláda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se problémem zabývají. Krátkodobým opatřením je, aby se dostali dopředu ti, u nichž by mohlo dojít k sociálně-právnímu ohrožení. Situaci podle Fialy zavinily neočekávaný zájem o předčasné důchody, výplaty výchovného, ale i dědictví v podobě nízké digitalizace resortu.