Po přezbrojení armády budeme chtít referendum o NATO, říká Koten. Hazard a fantasmagorie, reagují Němcová i Benešík

Události, komentáře: Politická debata k 25. výročí vstupu Česka do NATO (zdroj: ČT24)

NATO funguje jako záruka naší bezpečnosti a jiná možnost před čtvrtstoletím pro Česko nebyla a není, uvedli politici v Událostech, komentářích Speciál u příležitosti 25 let Česka v Alianci. Člen sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) mluvil o referendu o členství v NATO, které by mělo přijít, až bude mít Česká republika přezbrojenou armádu. Kriticky se k tomu staví jak senátorka Miroslava Němcová (ODS), tak předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

Němcová kvituje tehdejší vstup Česka do Severoatlantické aliance. „Já řeknu stokrát zaplaťpánbůh, že ano. Skončila i pro mě jako pro občana, nejenom jako pro politika, ta hlavní fáze transformace naší společnosti z té totalitní, komunistické do té prozápadně směřující svobodné demokratické země. Takže pro mě ohromný svátek tehdy i dnes,“ řekla Němcová.

Koten při této příležitosti uvedl, že vstup České republiky do NATO byl poměrně dramatický, protože zhruba během čtrnácti dnů byla požádána česká vláda o povolení přeletu letounů NATO. „A tehdy NATO bombardovalo bývalou Jugoslávii. Takže já to mám spojeno v podstatě i tady s těmi negativními věcmi, které se mi pořád vracejí,“ sdělil poslanec.

Aliance je podle předsedy sněmovního výboru pro obranu Lubomíra Metnara (za ANO) vytvořena z lidí, kteří řídí dané kroky a kteří ale také dělají chyby, což označuje za přirozené. Zmínil například ukončení mise v Afghánistánu. „Nemůžeme se na to dívat, že všechny kroky byly bezchybné, to bychom si nalhávali a o tom přece NATO není,“ podotkl.

Benešík hodnotí připojení Česka do NATO tak, že to byla nejlepší varianta z těch možných, či dokonce, že to byla jediná dobrá varianta. „Česká republika, potažmo Československo vždy muselo hledat spojence, vždy muselo hledat aliance a myslím si, že když je naše bezpečnost zajištěna Severoatlantickou aliancí, tak je to ta nejlepší možnost. Je to nejsilnější důvěryhodná aliance kolektivní obrany a myslím si, že bylo štěstí pro Českou republiku, že dokázala využít té skulinky v běhu dějin a vstoupit do NATO v podstatě bez problémů,“ zhodnotil.

Referendum

SPD podle Kotena bude chtít referendum o členství v NATO, až bude kompletně přezbrojená česká armáda. „V této chvíli si myslím, že vystupovat z NATO není na stole, protože my si napřed musíme vybudovat svoji silnou armádu s tím, že naše armáda musí mít i dostatečné vybavení, co se týká materiálového zabezpečení, musí mít zbraňové systémy, musí mít protivzdušnou obranu,“ vysvětlil.

„Je to postoj vaší politické strany. Vystupování, jakákoliv úvaha o vystupování z NATO je hazardování s bezpečností české společnosti, České republiky. Ve světle toho, kdy například dva neutrální státy jako Švédsko a Finsko, které si dlouhodobě zachovávaly svou neutralitu, lpěly na ní, měly to jako svou výkladní skříň a teď pochopily, co se děje, pochopily, kdo je Putin, umí si domyslet, čeho všeho je schopen, a vstoupí do NATO. A v tuhle chvíli toho opravdu vážného ohrožení vy přicházíte s nápady, které nemáte vůbec promyšlené,“ reagovala Němcová.

„Každý stát v rámci NATO se specializuje a buduje určité kapacity, které potom poskládají společnou obranu. A právě proto je to daleko levnější, než kdybychom měli být úplně soběstační. A ruku na srdce. Jako desetimilionová Česká republika bychom si nezajistili takovou míru ochrany a bezpečí a obranyschopnosti jako v rámci NATO. Takže jako další diskuze prostě jsou možné, vhodné v akademické sféře, ale v praktickém životě prostě momentálně nemají vůbec místo, protože jsou to opravdu jenom fantasmagorie,“ poznamenal Benešík.

Metnar v této souvislosti vzpomenul, že hnutí ANO také prosazuje zákon o referendu vyjma jakýchkoliv diskuzí o vystoupení z NATO a z Evropské unie. „Ano, není lepší a není alternativa jiná a řekněme efektivnější než kolektivní obrana,“ dodal.