Opozice se chystá na hlasování o nedůvěře, apelovala na Hamáčka i Zemana

Tisková konference opozičních lídrů: Vyzvali Hamáčka, aby přestal Babiše podporovat, a Zemana, aby jmenoval někoho jiného (zdroj: ČT24)

Předsedu ČSSD Jana Hamáčka vyzvali k přehodnocení podpory Babišovy vlády předsedové pěti opozičních stran – ODS, Pirátů, lidovců, Starostů a TOP 09. Sešli se kvůli pátečnímu hlasování o nedůvěře vládě. Byla to již druhá schůzka, oproti té první na ní chyběl předseda SPD Tomio Okamura, i on však ostatní opoziční lídry ujistil, že jeho hnutí vyslovení nedůvěry podpoří.

Předsedové pěti opozičních stran se ve společném prohlášení, které přednesl předseda Pirátů Ivan Bartoš, obrátili na premiéra Andreje Babiše (ANO), vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) a také prezidenta Miloše Zemana.

Hamáčka vyzvali, aby on resp. jeho strana přehodnotili dosavadní spolupráci s ANO. Od Babiše pak chtějí, aby „věrohodně vysvětlil okolnosti cesty svého syna na Ruskou federací okupované území Ukrajiny“. „S ohledem na možná bezpečnostní rizika nepovažují předsedové dosavadní vysvětlení za dostatečná,“ poznamenal Bartoš.

Fiala: Nechceme změnit rozložení sil

Předseda ODS Petr Fiala zdůraznil, že opoziční strany nechtějí prostřednictvím nadcházejícího hlasování převzít moc – považoval by za logické pokračování nynější středolevé koalice s podporou komunistů. „Nedohadovali jsme se na novém mocenském uspořádání, nějaké ústavní krizi. Velmi odpovědně se snažíme vyřešit problém, který v této zemi vznikl. (…) To neznamená, že se nám líbí současná vláda. Nelíbí, jsme k ní kritičtí,“ řekl.

Dodal, že nynější návrh na vyslovení nedůvěry nesouvisí s tradičními politickými spory. „Nevyvoláváme nedůvěru vládě proto, že nesouhlasíme s tím, jak je sestaven rozpočet nebo se nám nelíbí vládní kroky. Mluvíme o tom, že předseda vlády má takové osobní a rodinné problémy, které znemožňují plnohodnotný výkon jeho funkce a ohrožují ČR,“ míní.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil dodal, že případný Babišův konec ve vládě považuje za jedinou záruku nestranného vyšetření celého případu.  „Občané ani opoziční politici nemohou soudit, jestli má pravdu pan premiér – například jeho výroky na televizi Nova – nebo jeho syn, nebo jeho manželka. Jsme přesvědčeni, že je ve veřejném zájmu této země, aby byla nestranně posouzena,“ podotkl.

Apel na hlavu státu se pak týká eventuality, že by Poslanecká sněmovna nedůvěru vládě opravdu vyslovila. Miloš Zeman se totiž nechal slyšet, že by v tom případě jmenoval premiérem znovu Andreje Babiše. Opoziční politici proto prezidenta vyzvali, „aby v případě, že bude vládě vyslovena nedůvěra, neprodleně jednal v souladu s ústavním pořádkem ČR a jmenoval předsedou vlády jinou osobu“.

Zároveň ale opoziční strany neuvažují o vstupu do případné koalice s ANO, kdyby Babiš už premiérem nebyl. Platí to i pro KDU-ČSL a STAN, které v minulosti daly najevo, že pokud by ve vládě nebyl trestně stíhaný člověk, o vstupu do koalice nebo podpoře kabinetu by uvažovaly.

„Předpokládám, že by pokračovala tato vláda, protože si pochvalují, jak to funguje,“ míní předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Šéf STAN Petr Gazdík sice připustil, že je hnutí „o čemkoli připraveno jednat“, ale nemyslí si, že by o to byl zájem z druhé strany.

Tentokrát bez Okamury. Ostatní lídry ale ujistil, že SPD je pro nedůvěru

Na schůzce, kterou svolal Ivan Bartoš, byli Petr Fiala, Pavel Bělobrádek, Jiří Pospíšil a Petr Gazdík a naopak chyběl předseda SPD Tomio Okamura. Ten přitom byl na předchozí schůzce, na které se opozice domluvila, že iniciuje hlasování o nedůvěře.

„Pan Okamura se ze schůzky omluvil, nicméně v SMS potvrdil, že celý jeho klub bude hlasovat pro nedůvěru vládě Andreje Babiše,“ řekl po druhé schůzce Ivan Bartoš. Petr Fiala ujistil, že opozice dala dohromady 92 podpisů pro hlasování o nedůvěře. „Nikdo nic neodvolal, takže SPD stále je na straně těch, kteří budou vyslovovat nedůvěru vládě,“ dodal.

SPD v minulém týdnu nabídla ANO možnost, že by v současné vládní formaci nahradila sociální demokracii – a to nejen přímou účastí v kabinetu, ale i podporou menšinové vlády odborníků. Fakt, že se Okamura zprvu postavil po bok ostatních stranických lídrů, navíc musel šéf SPD vysvětlovat svým kritickým příznivcům.

Mimořádná schůze o možném vyslovení nedůvěry proběhne v pátek. V novodobé historii Česka se dosud stalo jen jednou, že by se opozici podařilo vládě vyslovit nedůvěru, a to v březnu 2009. Sněmovna tehdy vyjádřila nedůvěru kabinetu Mirka Topolánka poté, co se k opozici připojili i potřební čtyři poslanci z koaličního tábora, díky nimž získala přesně potřebných 101 ze 197 hlasů.