Babiš přijel za Zemanem. Prezident potvrdil, že by současného premiéra jmenoval znovu

Premiér Andrej Babiš (ANO) přijel za prezidentem Milošem Zemanem do Lán na pravidelnou večeři. Předpokládá se, že hovořili mimo jiné o hlasování o nedůvěře vládě, které se uskuteční ve sněmovně v pátek. Zeman už řekl, že pokud by vláda padla, jmenuje Babiše premiérem znovu. Prezident předtím přijal za účasti Jaromíra Jágra a Pavla Nedvěda čínskou vicepremiérku.

Podle Babiše politici mluvili o návštěvě v Paříži, kde se Babiš setkal se spisovatelem Milanem Kunderou. Informoval ho o konferenci o Libyi v Palermu i o nadcházející návštěvě Zemana v Izraeli. „Potom jsme mluvili o rodinách, o dětech a o důvěře vládě,“ dodal Babiš.

„Pokud by padla vláda a vláda podala demisi, tak mě (prezident) pověří sestavením vlády. Ale osobně nepředpokládá, že by vláda padla, protože pro to není nejmenší důvod,“ potvrdil Babiš dřívější Zemanovo prohlášení. „Někteří lidi neakceptují to, že zkrátka ve volbách prohráli a chtějí to měnit jinými prostředky,“ doplnil.

Premiéra mrzí, že se v médiích hovoří o jeho synovi, který je podle něj nemocný. „Nechte to už na Policii České republiky, která koná, která vyšetřuje,“ dodal premiér.

Hlasování o nedůvěře

Opozice vyvolala mimořádnou schůzi kvůli kauze Čapí hnízdo a informacím o cestě premiérova syna na anektovaný Krym. Dost sil pro vyslovení nedůvěry ale momentálně nemá. ČSSD a KSČM se ještě nerozhodly, jak se zachovají.

Schůzi bude předcházet řada jednání. V úterý se mají sejít šéfové opozičních stran a zvlášť širší vedení KSČM. Předseda komunistů pak ve středu zamíří za prezidentem. Ve středu se také sejde vedení sociálních demokratů.

Babiš ani po sobotních demonstracích nehodlá odstoupit. Pokud by sněmovna jeho vládě vyslovila nedůvěru, přijal by nabídku prezidenta, aby sestavil i další kabinet. Popřel, že by svého syna nechal odvézt do ciziny kvůli kauze Čapí hnízdo, v níž jsou oba obviněni.

Posun kauzy Čapí hnízdo

Aktuální kauza vypukla poté, co syn premiéra Andrej Babiš mladší řekl serveru Seznam Zprávy, že ho spolupracovníci jeho otce drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na Krymu. Údajně mu vyhrožovali, že jinak skončí v psychiatrické léčebně.

Premiér Babiš přiznává, že jeho syn na Krymu byl. Za cestu na poloostrov z ruského území mu na Ukrajině hrozí trest, protože poloostrov je okupován Ruskem. Babiš mladší však podle otce nebyl unesen a jel tam dobrovolně. Televizi Nova ovšem premiér v neděli řekl, že jeho syn je stále přesvědčen, že do Ruska odjel nedobrovolně.

Podle Babišových slov jsou jeho dospělý syn i dcera psychicky nemocní. Všichni tři čelí v kauze Čapí hnízdo obvinění z dotačního podvodu.

Zeman přijal i čínskou vicepremiérku s Jágrem a Nedvědem

Zeman odpoledne přijal v Lánech také čínskou vicepremiérku Sun Čchun-lan. Setkání bylo zaměřeno na další rozvoj česko-čínských vztahů, řekl mluvčí prezidenta. Setkání se zúčastnili hokejista Jaromír Jágr a někdejší fotbalový reprezentant Pavel Nedvěd.

Nechyběl ani šéf Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík, který je zároveň v představenstvu čínských firem CEFC Group (Europe) Company a CITIC Europe, a také šéfporadce prezidenta Martin Nejedlý. 

Zeman patří mezi zastánce spolupráce s Čínou. Zemi navštívil ve své funkci již čtyřikrát, naposledy na začátku listopadu. Další cestu plánuje na duben 2019.

„Jaromír Jágr bude tváří hokejového turnaje Zimních olympijských her v roce 2022 v Pekingu a bude pomáhat při přípravě a rozvoji čínského hokeje,“ řekl Tvrdík Deníku N. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář sdělil, že prezident Zeman o Jágrovi jednal v Číně začátkem listopadu s tamními představiteli a dnes to také bylo tématem jednání.

Nedvěd se v minulosti stal patronem čínské Superligy. V Šanghaji, kam v září 2015 doprovodil Zemana na jeho cestě, například otevřel fotbalovou školu pro čínské děti.