Odpůrci protiepidemických opatření demonstrovali v Praze, policie zadržela desítky lidí

Události: Na demonstracích proti opatřením v neděli policisté zadrželi 60 lidí (zdroj: ČT24)

Odpůrci roušek a dalších protiepidemických opatření v neděli demonstrovali v Praze. Po krátkých akcích na Václavském a Staroměstském náměstí se část z nich vydala na Petřín a poté zpět na Staroměstské náměstí, kde je policie vyzvala k rozchodu. Následný pokus několika demonstrantů o proniknutí na Václavské náměstí zarazili těžkooděnci. Policie zajistila asi 60 lidí pro přestupek, minimálně jednoho pro podezření z trestného činu, řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Mezi zadrženými byl i poslanec Lubomír Volný. Vážná pandemická situace v Česku pokračuje. Laboratoře v sobotu potvrdily 9066 nových případů nemoci covid-19. Proti pátku je to o čtyři tisíce méně, ale o dvanáct stovek více než před týdnem.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Policisté v neděli po poledni uzavřeli pražské Václavské náměstí, kam svolala demonstraci iniciativa My společně. Do prostoru ohraničeného zátarasy vpustila stovku lidí – nyní povolený počet při shromážděních. Akce začala ve třináct hodin, organizátoři ji krátce po začátku ukončili. Část účastníků se přesunula k Národnímu divadlu, ostatní se rozešli.

Policisté po demonstraci zadrželi poslance a spoluorganizátora protestu Lubomíra Volného, uvedla televize CNN Prima News. Důvodem bylo, že si Volný opakovaně odmítal nasadit povinnou ochranu obličeje. „Mám informace, že byl pan poslanec zajištěn poté, co opakovaně odmítl použít roušku,“ sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Poslancův přestupek by mohl posuzovat imunitní výbor dolní komory. Informaci o zadržení potvrdil i Volný na svém Facebooku. Důvod ale nekomentoval. „Jsem v pořádku, jsem na svobodě,“ napsal.

Policisté uzavřeli rovněž Staroměstské náměstí, kde se měl konat protest pořádaný iniciativou Chcípl PES. Několik minut po začátku akce demonstraci rozpustil pražský magistrát, informovala policie.

Odpůrci opatření ze Staroměstského náměstí po výzvě organizátorů zamířili na Petřín, odkud se posléze opět vrátili na náměstí. Policie je tam vyzvala k rozchodu. Následnému pokusu několika desítek demonstrantů proniknout na Václavské náměstí zabránili policejní těžkooděnci, kteří jim zatarasili obousměrně cestu v ulici Na Příkopě a ze zhruba padesátimetrového úseku je postupně propouštěli po prokázání totožnosti.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr Hamáček ocenili profesionální zásah policie. „Je potřeba poděkovat policii, že konala profesionálně,“ řekl Babiš televizi Nova. Zákrok byl podle něj oprávněný, lidé porušovali pravidla. „Děkuji policii za dnešní profesionální zásah proti těm pár nezodpovědným, ohrožujícím zdraví nás všech,“ uvedl Hamáček na Twitteru.

Policie v týdnu avizovala, že bude na ohlášených demonstracích kontrolovat dodržování pravidel, která jsou omezena kvůli šíření koronaviru. Zaměřit se chtěla mimo jiné na to, zda je účastníků protestů povolený počet, jsou jen z okresu, kde se akce koná, a mají předepsanou ochranu nosu a úst.

V neděli tak policie nepustila za hranice okresů několik autobusů, které na demonstraci proti vládním opatřením mířily do Prahy. Několik autobusů jelo z Karviné, jeden z Brna. Pokutu na místě nikdo nedostal.

Na demonstraci proti vládním opatřením do Prahy mířil také autobus, který monitorovala policie z Plzeňského kraje. Autobus jel z Kralovic, podle mluvčí policie Ivany Jelínkové do něj ale nikdo nenastoupil.

Dodržování opatření policie kontrolovala ale i na dalších místech republiky. Například v Jihomoravském kraji policisté za sobotu nenechali přejet hranice okresů 137 aut. „Ty důvody jsou v podstatě stále stejné, část lidí nemá právní důvod pro překročení hranice, část nemá v pořádku dokumenty,“ řekl mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Nemocnice zůstávají přetížené

Od začátku měsíce provedli policisté více než 600 tisíc kontrol dodržování mimořádných opatření. O tom, zda bude nutné aktuální zákazy prodlužovat i po 21. březnu, rozhodne vláda příští týden. „Zdá se, že nárůst té epidemie se brzdí. Ne, že by nedocházelo k nárůstu, ale to narůstání bez opatření by bylo daleko rychlejší. Příští týden bude nejkritičtější a můžeme se dostat, pořád to platí, až třeba ke dvěma tisícům lidí na jednotkách intenzivní péče,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Sobotní přírůstek nakažených je třetím nejhorším víkendovým výsledkem, dosud nejvyšší počet nakažených byl v sobotu loni 24. října, kdy laboratoře potvrdily 12 473 případů. S infekcí se nyní potýká přes 168 tisíc lidí. Počet pacientů s koronavirem, kteří od počátku epidemie zemřeli, se zvýšil na 21 717.

Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření koronaviru k neděli velmi mírně stouplo na 1,024 z 1,021. Při hodnotě nad jedna epidemie sílí.

Kapacita intenzivní péče v tuzemských nemocnicích se blíží vyčerpání. Česko v této souvislosti požádalo několik zemí o pomoc s umístěním covidových pacientů. Od pátku ubylo hospitalizovaných s nemocí covid přibližně o 480. Počet těch, kteří jsou ve vážném stavu, se však změnil minimálně. V pátek jich bylo 1756, v sobotu o 34 méně. Minulou sobotu bylo ve vážném stavu 1540 pacientů s covidem.

Podle dat ministerstva bylo k neděli v celém Česku volných 143 lůžek intenzivní péče pro tyto pacienty. Karlovarský a Plzeňský kraj už ale nemají žádná volná lůžka na ARO a JIP pro pacienty s covidem-19 a Liberecký má dvě.

Přetížená zdravotnická zařízení vstoupí do nového týdne s možností povolávat mediky a další studenty. Podobně už se mohou obracet na ambulantní specialisty. V některých nemocnicích začnou v pondělí pomáhat také další dobrovolníci z Českého červeného kříže. Nastoupí na covidová oddělení v Ústí nad Labem, Liberci, Domažlicích nebo Mladé Boleslavi.

„Každý ten tým má za úkol v nemocnici zastoupit práci pečovatelskou a ošetřovatelskou. Celkově očekáváme, že v příštím týdnu budeme takovým způsobem zásobovat deset nemocnic a v jednu chvíli bude ve všech směnách kolem osmdesáti dobrovolníků,“ řekl vedoucí Ústředního krizového týmu Českého červeného kříže Richard Smejkal.

Události: Vláda příští týden zhodnotí opatření, přetížené nemocnice budou moci povolávat studenty (zdroj: ČT24)

Očkování tento týden mírně zrychlilo

Očkování proti koronaviru v uplynulých dnech v Česku mírně zrychlilo. Ve čtvrtek dostalo vakcínu dosud nejvíce lidí, přes 34 tisíc. Přitom v předchozích týdnech počty aplikovaných dávek v pracovní dny většinou nepřekročily dvacet tisíc, ještě méně se očkovalo o víkendech.

K sobotnímu večeru zdravotníci podle dat ministerstva aplikovali v celé zemi 818 tisíc dávek vakcín a obě potřebné dávky dostalo přibližně 261 tisíc lidí. Konkrétně v sobotu bylo podáno bezmála jedenáct tisíc dávek, což je o sedm a půl tisíce více než minulou sobotu. O víkendech se očkuje méně než ve všední dny.

K tomu, aby očkování zrychlilo i o víkendech, v týdnu vyzval premiér Babiš. Apeloval na všechna očkovací centra, aby udělala maximum pro rychlou vakcinaci a aby si nenechávala preparáty v rezervě pro druhou dávku.

V Praze byli očkovaní dobrovolní hasiči, podle náměstka Hlubučka oprávněně

Podle serveru Seznam Zprávy byli v sobotu v Praze naočkovány jednotky dobrovolných hasičů z Lysolají a Suchdola, i když podle vládní očkovací strategie zatím nepatří mezi prioritní skupiny. Vakcinaci podle serveru hasičům nabídl náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN). Ten je kromě funkce na magistrátu také starostou Lysolají.

Hlubuček serveru napsal, že hasiče očkovala lékařka, která ve své estetické klinice nyní provozuje očkovací centrum. „Sama se nabídla naše jednotky hasičů naočkovat a my jsme tuto nabídku přijali,“ uvedl. Náměstek i jeho stranický kolega a starosta Suchdola Petr Hejl dále uvedli, že hasiči vakcínu dostali, protože drží po celou dobu pandemie plnou pohotovost.

Podle radní pro zdravotnictví Mileny Johnové (Praha Sobě) byla postupem porušena pravidla, přednostně se podle ní mají očkovat senioři. „Zmíněnému postupu nerozumím, pokud to je pravda, pak je to porušení pravidel. Nyní je absolutně nezbytné očkovat výhradně nejohroženější skupiny obyvatel,“ uvedla. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) chce podle serveru věc nechat prověřit.

Hlubuček reagoval, že mu Johnová minulý týden sdělila, že již je možné očkovat skupinu 1B podle vládní strategie, kam spadají i složky integrovaného záchranného systému včetně dobrovolných hasičů. K očkování podle něj byly využity vakcíny od firmy AstraZeneca, ke kterým se někteří senioři staví zdrženlivě.

„Není pravda, že byli hasiči upřednostněni před seniory,“ sdělil náměstek. Obyvatelé Lysolají nad 80 let jsou podle něj již několik týdnů naočkovaní a všichni senioři nad 70 let mají stanovený termín. Příslušníci integrovaného záchranného systému jsou podle něj mezi nejohroženějšími skupinami charakterem zaměstnání. „V době, kdy máme být všichni doma, tak jsou to ti, co se starají o naše bezpečí. Proto je absolutně správné, že se nám je postupně daří ze zbytkových vakcín očkovat,“ dodal.

Pražský koordinátor pro očkování Martin Ježek a primátor Hřib serveru sdělili, že hasiči, policisté nebo strážníci mohou dostat vakcínu jen za předpokladu, že v některém očkovacím místě zbude na konci dne otevřená lahvička s nevypotřebovanými dávkami, které by jinak přišly vniveč. Velitel výjezdové jednotky suchdolských dobrovolných hasičů Jakub Bárta však Seznam Zprávám napsal, že jim bylo očkování nabídnuto den předem, tedy v pátek.