Příští týden bude nejkritičtější, upozornil Blatný. Rezignuje, pokud při Úřadu vlády bude paralelní ministr

Ministr Jan Blatný byl hostem Otázek Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) upozornil, že příští týden bude v nemocnicích nejkritičtější. Může být podle něj potřeba povolat 300 lékařů a až tisíc sester, řekl v Otázkách Václava Moravce. Záložních lůžek jsou podle ministra desítky až stovky, problém je dostatek kvalifikovaného personálu. Kvůli kritické situaci v zemi ale Blatný rezignovat nehodlá. K takovému kroku by přistoupil, pokud by při Úřady vlády vznikalo paralelní ministerstvo zdravotnictví.

„Nadcházející týden bude nejkritičtější, jestliže se potvrdí předpoklady,“ prohlásil Blatný. Uvedl, že bude podle něj potřeba povolat v rámci pracovní povinnosti až 300 lékařů a tisíc sester. „Můžou být povoláni lékaři a sestry k zajištění očkování,“ dodal. Zároveň předpokládá, že nemocnice budou především využívat studentů medicíny, kteří v nich působí dobrovolně už nyní. Vláda totiž schválila pracovní povinnost nejen pro ambulantní lékaře a další zdravotníky ze soukromých zdravotnických zařízení, ale také studenty.

Díky pracovní povinnosti mohou být podle Blatného navýšeny kapacity asi o 100 lůžek intenzivní péče a asi o 570 standardních lůžek s kyslíkem. I tak zřejmě dojde na převozy do zahraničí. „Situace je závažnější, než byla před 14 dny, a mohu potvrdit, že z Pardubického kraje byly vzneseny dva požadavky a byly zavedeny do systému,“ vysvětlil Blatný. O jejich transportu teď rozhodují konkrétní zahraniční nemocnice.

Ministr také řekl, že kritickou situaci v nemocnicích by nevyřešilo ani zachování polní vojenské nemocnice na výstavišti v pražských Letňanech, neboť by v ní byla k dispozici především standardní lůžka, kterých je dostatek.

Kvůli neustálému nárůstu nakažených covidem Blatný připustil, že kdyby Česká republika věděla už na začátku prosince, že je v zemi britská varianta viru, tak by vláda reagovala jinak. „Pravděpodobně bychom šli cestou, která by byla daleko přísnější,“ řekl. Podle Blatného se tak dokončuje systém, který by měl dříve odhalit výskyt mutací viru v Česku.

Britská varianta koronaviru se podílí podle ministra v průměru na 50 procentech případů nakažení, v některých okresech to ale byl až 80procentní podíl. Na včasné zachycení této mutace ale nebyl podle Blatného dostatek testů. 

Paralelní ministerstvo zdravotnictví?

Na svou funkci ministra zdravotnictví Blatný rezignuje, pokud by se poradní skupina s epidemiologiem Petrem Smejkalem měla stát paralelním ministerstvem zdravotnictví při Úřadu vlády.

„Ve chvíli, kdyby tady vznikal druhý ministr zdravotnictví, tak beze mě. Ve chvíli, kdyby někdo chtěl vytvářet paralelní strukturu s ministerstvem zdravotnictví, tak to není způsob, který já bych byl schopný nějakým způsobem akceptovat,“ dodal, že na funkci netrvá.

Blatný ale věří, že se to nestane a že skupina mu bude spíše poskytovat nezávislá odborná stanoviska. O jeho možném odchodu se spekuluje už delší dobu v souvislosti s rostoucí epidemií koronaviru a odchody jeho spolupracovníků. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale odmítl, že by kohokoli z vlády v březnu odvolal.

Ivermektin by si Blatný sám nevzal

V případě léčby antiparazitikem ivermektin je ministr opatrný. Není možné ho používat podle Blatného plošně. Může být spojen s poškozením některých orgánů a je třeba s ním nakládat jako se zatím neschváleným lékem.

„Já bych si ivermektin nevzal, pokud ano, budu ho používat podle protokolu jako lék, který je off label. Může být spojen s poškozením jater, ledvin, je třeba ho jako jiné experimentální léky používat opatrně, není možné ho podávat všem,“ upozornil ministr. 

Blatný připomněl nutnost klinických studií při zavádění nových léků, podle něj si tuto nutnost zřejmě neuvědomil ani premiér Babiš, když o možném používání ivermektinu mluvil.

Ivermektin je přípravek proti parazitům, který se používá převážně u zvířat. V Česku není registrovaný. Část lékařských odborníků uvádí, že ivermektin pomáhá pacientům s koronavirem s těžším průběhem. Nemocnice u svaté Anny v Brně v uplynulém týdnu dostala deset tisíc balení tohoto léku. Už od listopadu ho vyzkoušela na zhruba 30 pacientech ve vážném stavu s covidem-19.