Odbory vyhlásily na 27. listopad den protestů, Středula avizuje stávkové aktivity

90' ČT24: Šéf ČMKOS Josef Středula ohlásil den protestů (zdroj: ČT24)

Odbory vyhlásily na 27. listopadu den protestů, nesouhlasí s kroky vlády. Novinářům to řekl po úterním zasedání rady Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) její předseda Josef Středula. Mají být podle něho i stávkové aktivity. Avizoval, že v úterý příštího týdne seznámí s důvody protestů prezidenta Petra Pavla. K půlnoci na středu odboráři ČMKOS končí stávkovou pohotovost, v níž jsou kvůli záměrům kabinetu od poloviny května.

V pondělí 27. listopadu podpoří odborové svazy protesty podle Středuly různými formami. „Od těch nejtvrdších, to znamená stávkové aktivity, až po aktivity těch, kteří stávkovat nemohou z titulu zákona. Přímých stávkových aktivit se zúčastní největší odborové svazy,“ oznámil odborový předák.

Jmenoval svazy KOVO, pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství, svaz státních orgánů a organizací a školské a vysokoškolské odbory. Další svazy akce dle Středuly podpoří podle svých možností. K podpoře protestů odbory ČMKOS vyzvaly zaměstnance, kteří jsou v jiných svazech, nebo nejsou v odborech organizovaní, a veřejnost, upozornil.

Předseda svazu KOVO Roman Ďurčo novinářům po jednání řekl, že jeho svaz bude podporovat hodinovou stávku v její nejrazantnější formě, plánuje i jednání s dalšími organizacemi včetně Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka. „Budeme vše ladit s regiony, nechceme poškodit žádného ze zaměstnavatelů,“ zmínil Ďurčo s tím, že akce je namířena proti vládě.

Středula: Fatální dopady balíčku

Důvodem protestů je podle Středuly zhoršení životní úrovně zaměstnanců a jejich rodin, nespokojenost s kroky vlády například v důchodech, hrozba zásadního zdražení elektřiny nebo pokles reálných mezd. Jde podle něho také o dopady konsolidačního balíčku, který má podle vlády v příštích dvou letech mimo jiné daňovými změnami pomoci snížit rozpočtový deficit o 150 miliard korun. „Považujeme tyto dopady za fatální, nebezpečné a zhoršující životní úroveň,“ zdůraznil Středula.

S prezidentem se odborový předák setká den před plánovaným senátním projednáváním balíčku. Senátory Středula vyzval, aby návrh zákona upravili z hlediska dopadů na zaměstnance a další subjekty, kterých se dotkne. „Pokud chtějí, aby v České republice byl větší klid, tak by to udělat měli,“ apeloval.

O 27. listopadu mluvil Středula jako o symbolickém dnu. Ve stejný den v roce 1989, tedy za sametové revoluce, se uskutečnila v tehdejším Československu dvouhodinová generální stávka. 

ČMKOS je největší odborová centrála v Česku. Zastřešuje 31 svazů dohromady se zhruba 270 tisíci členy.

Délka stávky je na jednotlivých svazech, některé zvolí jinou formu protestů, řekl v pořadu Události, komentáře Středula. Dodal, že ve společnosti je velký neklid a velká nespokojenost s poklesem životní úrovně. „Cílem není destrukce, ale upozornit na to, co lidí trápí,“ dodal k chystaným protestům. 

Ďurčo čeká, že by se mohlo zapojit až půl milionu lidí.  

Předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (ODS) očekává, že konsolidační balíček Senátem v nějaké podobě projde, byť je tam mnoho nedostatků, protože jde o dosažený kompromis. Zdůraznil, že se něco musí stát s rozpočtem, protože není dál možné, aby se rozpočtové schodky pohybovaly na úrovni 400 či 500 miliard korun. Například obsluha dluhu si v příštím roce vyžádá 95 miliard, v dalších letech už přes sto miliard. Ke zvládnutí této situace je podle něho potřebný právě konsolidační balíček. 

UK: Nytra a Středula hovořili o protestech odborářů a konsolidačním balíčku (zdroj: ČT24)