Odboráři tlačí na růst platů od září, hrozí protesty

Události: Jednání o platech (zdroj: ČT24)

Odboráři a zástupci vlády se zatím nedohodli na růstu platů od září, resorty propočítávají varianty. Jednání bude pokračovat ve středu, řekl šéf odborů Josef Středula. Zopakoval, že požadují pro všechny pracovníky veřejného sektoru od příštího měsíce zvýšení platových tarifů o deset procent a další přidání pak od ledna, jinak hrozí protesty. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že jednání nejsou jednoduchá, je ale vůle k dohodě.

„V jednání s odbory budeme pokračovat zítra ráno (ve středu) před jednáním vlády, chci, ať najdeme kompromis pro dohodu. Není to jednoduché, ale vůle k dohodě je myslím z obou stran,“ uvedl Jurečka.

Premiér Petr Fiala (ODS) zopakoval, že na zvýšení platů od září nemůže vláda použít rozpočtové rezervy. Řekl, že je použila na pomoc ve zkrachovalé hutní firmě Liberty Ostrava. Se zvýšením platů od ledna příštího roku vláda podle něj počítá.

Odboráři podle Středuly na úterním jednání „otevřeli další možnosti“ přidání. Ministerstva by měla nové varianty propočítat. „Obdrželi jsme informaci, že některé resorty, o kterých jsme nevěděli, jsou schopny zvládnout nárůst tarifů, což bylo pro nás překvapení... Bude se to zítra (ve středu) pilovat. Například nás překvapil resort kultury, že je schopen to zvládnout. Myslíme si, že se může jednat o města a obce. Celá tato správa. Školství je schopné to zvládnout. Je možné, aby to zvládla sociální péče s ohledem na to, že došlo k navýšení příspěvku na péči,“ vypočítal Středula.

Odboráři jsou ve stávkové pohotovosti

Dále podotkl, že pro odbory je nepřijatelná varianta, že by se od září výdělky ve veřejné sféře nenavýšily vůbec. Osm ze třinácti odborových svazů veřejného sektoru, které zastřešuje ČMKOS, je kvůli platům ve stávkové pohotovosti. Už dřív předáci pohrozili protesty.

„Vnímáme to, že zvláště v tom nejnižším patře tabulky by bylo záhodno přísliby naplnit. Samozřejmě důležité je se na tom shodnout a mít finanční prostředky,“ řekl při příchodu na večerní koaliční jednání ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Doplnil, že jeho resort má velmi mnoho podřízených organizací, tak tam podle něj prostor skutečně není.

Předseda školských odborů František Dobšík věří, že se tarify od 1. září upraví. Po úterním jednání školské tripartity to řekl novinářům. Odbory chtějí navýšení tarifů pro nepedagogické i pedagogické pracovníky. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) považuje požadované navýšení tarifů dlouhodobě za legitimní, uvedl na síti X.

„Víceméně pan ministr potvrdil, že na tabulku číslo jedna by byly prostředky, co se týká tabulky číslo pět, že jsou tam některá riziková místa,“ popsal Dobšík. Podle tabulky číslo jedna jsou ve školství placení nepedagogové, například školníci, uklízečky či kuchařky. Podle tabulky pět jsou placeni pedagogové, například učitelé, vychovatelé či speciální pedagogové.

Ministerstvo práce navrhlo původně zvednout tarify o sedm nebo o deset procent zhruba polovině zaměstnanců veřejné sféry a státu. Potřeba by na to do konce roku bylo asi 4,6 miliardy korun, respektive 6,6 miliardy korun.

Platové tarify ve veřejné sféře stanovuje pět tabulek. Vlastní tabulku pak mají ještě státní zaměstnanci. Ministerstvo práce navrhovalo od září upravit dvě tabulky, a to tu nejnižší a tu státní. Tarify by se tak zvedly asi 359 900 úředníkům, pracovníkům v kultuře, technickým pracovníkům v sociálních službách a ve zdravotnictví či nepedagogům ve školství a asi 70 400 zaměstnancům státu.

Zbývající zhruba polovina z 846 300 lidí, kteří pracují ve veřejné sféře, by měla dostat přidáno od ledna. Premiér v neděli řekl, že na navýšení sumy na platy v rozpočtu na příští rok má koalice shodu. Odboráři uvedli, že podklady k chystanému rozpočtu zatím od vlády nemají a dostat by je měli nejdřív koncem týdne.

Podle odborářů by přidání nemělo být pro jednotlivé skupiny pracovníků rozdílné. „To je pro nás těžká varianta, obzvlášť když někteří kolegové mohou sedět v jedné kanceláři, jeden v jednom režimu, jiný v jiném. Nechceme dělat rozdíly mezi zaměstnanci,“ podotkl Středula.

Odbory si stěžují na propad reálných výdělků kvůli vysoké inflaci z minulých let. Jurečka už dřív poukazoval na to, že reálný plat ale neklesl všem profesím stejně. Minulý týden řekl, že s plošným přidáním nesouhlasí.

Pilný: Plošné přidávání je mimo rozpočet

Exministr financí Ivan Pilný má problém s plošným přidáváním. Chápe ale odbory, když si myslí, že zvýšení platů musí přijít, protože je to jejich práce. „Na druhou stranu je pravda, že některé profese, ať už jsou to nepedagogičtí pracovníci nebo pracovníci ve věznicích nebo sociálních službách, tam je situace na pokraji katastrofy, takže tam je asi rozumné se tím nějakým způsobem zabývat. Plošné přidávání, jak navrhují odboráři nebo ministr Jurečka, je mimo možnosti státního rozpočtu, jak na letošní, tak příští rok,“ řekl v Interview ČT24.

Domnívá se, že státní správa je přebujelá a počet lidí neustále narůstá. Problémem je podle něj služební zákon, který by se musel změnit, protože je potřeba ve státní správě nahradit kvantitu kvalitou.

Interview ČT24 s Ivanem Pilným (zdroj: ČT24)