O půlnoci končí nouzový stav. Hospitalizovaných s covidem-19 dál ubývá, reprodukční číslo ale stouplo

O půlnoci z neděle na pondělí v Česku končí nouzový stav. Opatření proti šíření koronaviru se nově budou řídit pandemickým zákonem. Řada opatření tak zůstává i nadále kvůli vážné epidemické situaci platná. Proti tomu se ohradili například zátupci horských profesí, cykloprotest pak v neděli organizovalo politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. V sobotu přibylo 2198 potvrzených případů, v mezitýdenním srovnání o čtyřicet víc. Reprodukční číslo stouplo na 0,9. V nemocnicích je nejméně pacientů s onemocněním covid-19 od 27. prosince.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

V sobotu bylo s covidem-19 hospitalizovaných 5271 lidí, z toho 1220 bylo ve vážném stavu. V mezitýdenním srovnání klesl počet pacientů s covidem v nemocnicích téměř o tisícovku. I když počet hospitalizovaných klesá, zátěž v nemocnicích je stále velká. Statistiky ministerstva nezahrnují pacienty, kteří už jsou negativní, ale v nemocnicích stále zůstávají.

V sobotu v Česku přibylo o čtyřicet víc potvrzených nákaz než před týdnem, kdy sobota připadala na velikonoční prodloužený víkend. Nyní laboratoře zaznamenaly 2198 nových infekcí. Denní nárůst nově nakažených byl v mezitýdenním srovnání vyšší už v pátek, kdy byla ale data zřejmě ovlivněna tím, že minulý pátek byl svátek.

Zhoršilo se také zjednodušené reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy, stouplo z 0,76 na 0,9, vyšší bylo naposledy 18. března. Jestliže je vyšší než jedna, šíření nemoci zrychluje, pokud nižší, epidemie zpomaluje.

Nejhorší je podle aktuálních dat situace v okrese Žďár nad Sázavou, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali 434 případů na 100 tisíc obyvatel. Kolem 400 případů pak eviduje Jihlavsko a Českobudějovicko. Následuje Děčínsko s 389 případy, kde hygienici zaznamenali výskyt brazilské mutace.

Zdravotníci v Česku v sobotu aplikovali 27 979 dávek vakcíny proti covidu, nejvíc od prosincového začátku očkování o víkendovém dni. 

Nouzový stav končí po půl roce

V nouzovém stavu Česká republika žije nepřetržitě od 5. října. Poslanci ho na žádost vlády opakovaně prodlužovali, v polovině února tak ale už učinit odmítli. Vláda ovšem nakonec opět nouzový stav i přes kritiku vyhlásila a sněmovna na konci března souhlasila s jeho prodloužením do neděle 11. dubna.

Od pondělí se budou protiepidemická opatření nově řídit pandemickým zákonem, většina jich i nadále zůstane v platnosti. S nouzovým stavem ale končí zákaz cestování mezi okresy, který platí s výjimkami například pro cesty do zaměstnání či za lékařem od začátku března. Pomine také zákaz nočního vycházení mezi 21:00 a 05:00.

Oproti očekávání se ale zatím neuvolní pravidla pro shromažďování. Původně se mělo od pondělí moci setkávat venku až dvacet lidí a uvnitř až deset. Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ale mimořádné opatření svého předchůdce Jana Blatného (za ANO) zpřísnil, a tak nadále bude platit, že se venku i uvnitř budou moci potkat maximálně dva lidé. Pro svatby či pohřby platí omezení na patnáct lidí.

Na Děčínsku se školy zatím neotevřou

Změny čekají i na část školáků. Do lavic se od pondělí vrací žáci prvního stupně základních škol, ve škole se většina tříd bude střídat po týdnu. K prezenční výuce se vrátí také speciální školy a znovuotevřou se i školky, zatím ale jen pro předškoláky. Podmínkou prezenční výuky bude pravidelné testování. Žáci i pracovníci škol budou muset dvakrát týdně absolvovat antigenní test.

Školy se ale zatím neotevřou kvůli špatné epidemické situaci na Děčínsku, kde byl termín odsunut o týden.

V souvislosti s návratem části žáků do škol vláda rozhodla o otevření obchodů s dětským oblečením, s obuví a papírnictví. Na seznam znovuotevřených obchodů a služeb kabinet připojil také třeba čistírny, prádelny, zámečnictví, prodejny náhradních dílů pro auta a stroje nebo farmářské trhy.

Otevírají zoo, možné jsou zkoušky v autoškolách

Otevření se týká i zoologických a botanických zahrad, které mohou obnovit provoz ve venkovních prostorech. Naplnit budou smět maximálně dvacet procent kapacity. Mohou začít fungovat i knihovny.

Mění se i režim ve věznicích či detenčních ústavech, kde budou od pondělí nově povoleny návštěvy. Za odsouzenými, obviněnými a chovanci návštěvy nemohly chodit od října. Nově je budou moci navštívit nanejvýš dva lidé současně, musí ale mít respirátor.

Autoškoly budou moci od příštího týdne znovu přihlašovat své studenty ke zkouškám. Při výcviku i zkouškách však budou muset nadále dodržovat některá omezení, testy na koronavirus však povinné nebudou. Řidičské zkoušky jsou zastaveny od začátku března, omezení zdržuje až desetitisíce studentů.

Protestovalo se na kole i předžalobní výzvou

Unie horských povolání (UHP) a Asociace lanové dopravy zaslaly  v neděli  ministrovi zdravotnictví Petru Arenbergerovi (za ANO) předžalobní výzvu. Protiepidemické omezení aktivit, které bude platné od pondělí, pokládají za nedomyšlené a také za diskriminační pro provozovatele lyžařských středisek.

Výzva míří proti mimořádnému opatření přijatému 6. dubna, které v návaznosti na končící nouzový stav od pondělí s výjimkami omezí či zakáže obchody a služby. UHP uvedla, že je opatření připravena napadnout i soudně. Raději by však s Arenbergerem jednala, takže mu nabídla schůzku. Tvrdí, že má řešení, která umožní bezpečný provoz vleků a lanovek. Arenberger v pátek zmínil, že ministerstvo obdrželo předžalobní výzvu i od České komory fitness.

Proti pravidlům, podle nichž se od pondělí bude vracet část dětí do škol, zorganizovalo v neděli cykloprotest politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. V Praze vyrazila skupina více než desítky cyklistů od pražské restaurace Šeberák na Praze 4 do centra metropole. Protestní jízda se konala také v Havlíčkově Brodě, podle odhadu policie se do ní zapojilo okolo čtyřiceti účastníků. V Brně měl nedělní cykloprotest jen dva účastníky z řad organizátorů. Už v týdnu zástupci vyzvali za daných podmínek k bojkotu návratu dětí do škol.

Vicepremiér Havlíček: Mezi rozvolňováním by měl být rozestup 14 dní

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v pořadu Partie na CNN Prima News uvedl, že mezi jednotlivými kroky při rozvolňování protiepidemických opatření by měly být rozestupy 14 dní. Poskytnou možnost vyhodnotit dopady předchozích opatření.

Vláda nyní připravuje nová pravidla pro zmírňování opatření proti šíření covidu-19 místo dosavadního protiepidemického systému nazývaného PES. Ten začal fungovat loni v listopadu, upraven byl začátkem roku. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) řekl v pátek, že první varianta nových pravidel by mohla být hotova zhruba za dva týdny. Nepůjde podle něj o tabulku, ale spíš o „balíčky k rozvolňování“.

Havlíčkův oponent v debatě, místopředseda ODS Zbyněk Stanjura, ale řekl, že vláda žádný plán nemá ani po 13 měsících. Nyní je podle něj na řadě maloobchod a vláda nikdy nezdůvodnila, proč maloobchodní prodejny zavřela, zatímco velké hypermarkety jsou otevřené. „Já myslím, že je to diskriminační,“ dodal.