Novela zpřísňuje požadavky na strojvedoucí

Praha - Vláda schválila novelu zákona o drahách, která na základě požadavku Evropské unie zpřísňuje nároky na strojvedoucí. Součástí novely jsou také změny ve schvalování nových kolejových vozidel. Železniční dopravci budou muset podle novely vydávat svým strojvedoucím nové osvědčení, kde bude přesně uvedeno, na jakých traťových úsecích a typech lokomotiv mohou jezdit. Mírnou liberalizaci trhu může novela přinést v mezinárodní osobní dopravě. Pokud dnes chce dopravce jezdit přes hranice, musí mít v cílovém státě pobočku nebo alespoň organizační složku zapsanou v obchodním rejstříku. Nově to nebude nutné.

„Teď je to všeobecné, zjednodušeně řečeno, každý může řídit cokoliv kdekoliv,“ uvedl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Na druhé straně se podle mluvčího může zlepšit přístup českých strojvedoucích na zahraniční tratě, neboť český dopravce bude moci po řádném přezkoušení vydávat osvědčení i pro cizinu.

„Pro nás se v zásadě moc nezmění, neboť už dnes musí mít strojvedoucí takzvané poznání trati, po které jezdí,“ doplnil už dříve mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček.

Někteří strojvedoucí se ale nových požadavků obávají, týká se to například znalosti cizího jazyka. Tu budou muset nově prokázat i při pouhé zajížďce do hraniční stanice, například Summerau v Horním Rakousku. V mezinárodní dopravě si budou muset strojvedoucí vyměnit průkazy do konce roku 2015, ve vnitrostátní už v roce 2012.

Změní se i pravidla pro kolejová vozidla, novinky jsou ale platné jen pro nově vyráběné stroje. Nové technické požadavky se týkají například komunikačních zařízení na lokomotivách a kolem kolejí nebo deformačních zón vozidel. Podle ministra dopravy Víta Bárty (VV) by se tím ale neměly zvýšit náklady na výstavbu kolejí.