Nové jaderné bloky potřebujeme, řekla Drábová

Interview ČT24: Dana Drábová (zdroj: ČT24)

Konečnou nabídku na stavbu jaderného bloku v Dukovanech podali všichni tři přihlášení uchazeči o tento kontrakt. Kdy začne energie z nového reaktoru proudit do české rozvodné sítě, je těžké odhadnout, stejně tak jeho cenu. Uvedla v Interview ČT24 předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, která je ve funkci 24 let. Jak sama dodala, její práce vůbec není nuda a je přesvědčená o tom, že výstavba nového bloku je pro Česko zásadní.

„Bez nových jaderných bloků a bez vzrůstajícího podílu obnovitelných zdrojů bude Česko ve velkých problémech. My opravdu nové bloky potřebujeme. Ten nový blok nebude ve vašem pojetí hotový včas, protože pravděpodobně do roku 2036 jednak vzroste velmi výrazně poptávka po elektřině kvůli tepelným čerpadlům pro vytápění, kvůli elektromobilitě, kvůli výrobě vodíků a do toho budeme odstavovat uhelné elektrárny,“ vysvětlila Drábová.

Dovážet energie ze zahraničí také není podle Drábové řešení. „Ve chvíli, kdy dovážíte, nemáte v rukou cenu, jako v případě plynu,“ dodala. A druhým faktorem je podle ní také to, že nebude odkud dovážet. „Střední Evropa včetně sousedního Německa je ve velmi podobné situaci,“ konstatovala šéfka jaderného úřadu.   

Tři nabídky

Základní požadavek při zadávání výběrového řízení podle Drábové byl, že bude nabídnut tlakovodní reaktor chlazený a moderovaný lehkou vodou. „Tedy nějaké další vývojové stadium reaktorů, které již provozujeme. Tyto reaktory se všechny na světě odvíjejí od designu firmy Westinghouse, který navrhla a vyrobila pro první jadernou ponorku spuštěnou na vodu v USA v roce 1954,“ popsala.

Drábová zároveň řekla, že zná konstrukční a projekční parametry všech reaktorů, které do soutěže vstupují, nicméně z konkrétních nabídek neviděla ani písmeno. „Náš úřad nemá za úkol pomáhat při výběru konkrétního dodavatele, to je odpovědnost investora. Je odpovědnost společnosti Dukovany II, aby si vybrala projekt, který naplní všechna kritéria, která jsou pro vysokou úroveň jaderné bezpečnosti dána českou legislativou, mezinárodními doporučeními a koneckonců společným právním rámcem Evropské unie,“ řekla.

Jaderný úřad může hypoteticky podle Drábové projekt zbrzdit, pokud předložená licenční dokumentace, zejména velmi obsáhlá bezpečnostní zpráva k tomu prostě nebude a úřad bude požadovat její doplnění.

„V takovém případě řízení bude přerušeno, může být přerušeno na poměrně dlouho. My na vydání povolení k výstavbě máme osmnáct měsíců ode dne, kdy bude podána žádost. Já pevně doufám, že společnost Dukovany II je poučena a už ví, že s úřadem to není jednoduché,“ dodala Drábová, která to ale nepředpokládá.

Jaká bude nakonec výsledná cena nového bloku, Drábová nedokáže odhadnout vzhledem k různým komoditám, které na ni působí.