Neděle bude o hodinu delší. Skončí letní čas

V noci na neděli skončí letní čas. V 03:00 se hodiny posunou zpátky na 02:00, noc tak bude o hodinu delší. Začne standardní středoevropský čas (SEČ), pro který se vžilo označení zimní. Platit bude následujících pět měsíců, tedy do poslední březnové neděle příštího roku.

Lidé cestující v noci na neděli veřejnou dálkovou dopravou budou na cestě o hodinu déle. Noční vlaky a autobusy totiž ve stanicích vyčkají na odjezd podle středoevropského času. Týkat se to bude například několika dálkových vlaků Českých drah (ČD) a jejich partnerů. Regionálních vlaků ČD se hodinové čekání nedotkne, protože v době přechodu na nový čas nejedou.

Podle plánu Evropské komise mělo povinné střídání času skončit v celé Evropské unii loni. Členské státy se ale nedohodly, který čas bude platit trvale. Česká vláda tak předloni schválila nařízení, podle kterého se bude čas měnit i v dalších pěti letech.

Letní čas byl v českých zemích poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky v době energetické krize na konci 70. let minulého století. Do poloviny 90. let trval v Česku letní čas půl roku. Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem EU a časový posun trvá sedm měsíců.

Původně se letní čas zavedl kvůli úsporám energie, které jsou ale nyní zanedbatelné. Odborníci naopak upozorňují, že převažují negativní důsledky na lidské zdraví.