Ne Pyrrhovo, ale Fialovo vítězství. ODS slaví úspěch, i když má druhý nejhorší výsledek v historii

ODS v komunálních a senátních volbách jasně posílila a ukazuje se, že jde správným směrem, říká předseda strany Petr Fiala. Občanští demokraté si skutečně polepšili hlavně ve velkých městech, v Praze dokonce velmi těsně vyhráli. Detailnější pohled ale ukazuje také druhou stranu mince – pro ODS jde celkově o druhý nejhorší výsledek v historii. Horší byl jen před čtyřmi lety, kdy se strana potácela v krizi po předčasném pádu Nečasovy vlády.

V Praze komunální volby ODS velmi těsně vyhrála, stačilo jí k tomu necelých 18 procent hlasů. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu získala 14 mandátů. S podobným výsledkem ale skončily i další čtyři strany, které se do zastupitelstva dostaly – Piráti, Praha sobě, Spojené síly pro Prahu (koalice TOP 09 a STAN) a hnutí ANO.

Že by občanští demokraté usedli do vedení města, se však zatím nezdá příliš pravděpodobné. Spolupráci s nimi upřednostňuje jen hnutí ANO, obě strany však většinu dohromady nedají. A ostatní tři strany dohodu s ODS i ANO prakticky vylučují, Praha sobě i Piráti ji jednoznačně odmítli už před volbami.

Fialova strana se v pražské kampani vymezovala proti „anarchii“, kterou ztotožňují s Piráty, ale také „aktivistům“, kteří zase tvoří základ občanské kandidátky Praha sobě. ODS tak svůj koaliční potenciál v Praze omezila jen na ANO, které ale pro změnu ostře kritizuje na celostátní úrovni.

Přestože občanští demokraté nyní v Praze slaví vítězství, protože oproti volbám před čtyřmi lety si výrazně polepšili, historicky jde o jejich druhý nejhorší výsledek. V roce 2006, kdy vedl ODS do voleb v Praze Pavel Bém, získala strana téměř 55 procent a sama měla v zastupitelstvu většinu.

Výsledek ODS ve volbách do zastupitelstva hlavního města Prahy (v %)
Zdroj: ČSÚ
Výsledek ODS ve volbách do zastupitelstva hlavního města Prahy (počet mandátů/celkový počet)
Zdroj: ČSÚ

ODS může zasednout ve vedení Brna i Ostravy

V Brně občanští demokraté kandidovali s podporou Svobodných a skončili druzí za hnutím ANO. S 18,6 procenta získali v zastupitelstvu 14 z 55 křesel. I v tomto případě jde o druhý nejhorší výsledek brněnské ODS v jejích dějinách. V letech 2002 a 2006 totiž stranu podpořila skoro třetina voličů.

Nynější úspěch jim ale může zajistit podíl na vedení města. S hnutím ANO by v zastupitelstvu dali dohromady pohodlnou většinu 32 hlasů. Nynější primátor a lídr ANO Petr Vokřál už jednal s jedničkou ODS Markétou Vaňkovou. Ani jeden spolupráci nevyloučil, ale zatím ani nepotvrdil. V končícím volebním období byla ODS spolu s ČSSD a komunisty v opozici.

Výsledek ODS ve volbách do zastupitelstva města Brna (počet mandátů/celkový počet)
Zdroj: ČSÚ
Výsledek ODS ve volbách do zastupitelstva města Brna (počet mandátů/celkový počet)
Zdroj: ČSÚ

V Ostravě skončila ODS na třetím místě s necelými deseti procenty, což je oproti volbám před čtyřmi lety téměř dvojnásobně vyšší výsledek. V roce 2006 ale strana v Ostravě získala skoro 38 procent. Bývalé hornické město bývalo jednou z bašt strany, která republice dala například senátora a pozdějšího premiéra Mirka Topolánka.

Občanští demokraté mají s letošním výsledkem opět šanci zasednout ve vedení města. Dosavadní primátor a lídr vítězného hnutí ANO Tomáš Macura už před volbami prohlásil, že by uvítal pokračování nynější koalice s hnutím Ostravak, ODS a lidovci.

Výsledek ODS ve volbách do zastupitelstva města Ostravy (v %)
Zdroj: ČSÚ
Výsledek ODS ve volbách do zastupitelstva města Ostravy (počet mandátů/celkový počet)
Zdroj: ČSÚ

Plzeň baštou ODS zůstává

V Plzni byla ODS velmi blízko vítězství, skončila jen těsně za hnutím ANO a se shodným počtem křesel. Ke stejné situaci došlo i v minulých volbách před čtyřmi lety. Pak ale občanští demokraté spolu s ČSSD, lidovci a Občany patrioty vyšachovali vítězné ANO a dohodli se na koalici bez něj.

Jediná varianta vzniku dvoučlenné koalice je nyní dohoda ANO a ODS. Ve městě se před volbami hojně spekulovalo o tom, že je taková koalice už předem domluvená. To však plzeňský lídr ODS Martin Baxa odmítl jako naprosto vyloučenou fámu a spekulaci. „K žádným předvolebním vyjednáváním nedošlo,“ tvrdil Baxa.

S výsledkem ODS byl spokojený. „Považuji volební výsledek ODS za skvělý úspěch. Posílili jsme jak v rámci města, tak jednotlivých obvodů,“ řekl Baxa. S kým bude strana jednat, se podle něj rozhodne až v pondělí.

ODS je v Plzni tradičně velmi silnou stranou. I v roce 2014, který byl pro stranu celorepublikově nejhorší, dosáhla na téměř 18 procent. Rekordně úspěšný byl naopak rok 2006, kdy získala 45 procent. Baštou ODS je Plzeň i v jiných typech voleb, například před šesti lety v krajských volbách byl Plzeňský kraj jediným, kde ODS zvítězila. Tehdy ovšem sehrál roli lídra populární Jiří Pospíšil, nynější šéf TOP 09.

Výsledek ODS ve volbách do zastupitelstva města Plzně (v %)
Zdroj: ČSÚ
Výsledek ODS ve volbách do zastupitelstva města Plzně (počet mandátů/celkový počet)
Zdroj: ČSÚ

V Liberci ani Zlíně ODS neboduje

V Česku jsou naopak i města, kde se občanským demokratům už dlouho nedaří a nezměnily to ani letošní volby. 

Liberec dlouhá léta patřil ODS, po sérii kauz ale tamní voliči na stranu zanevřeli. Poslední dvoje komunální volby ve městě vyhrála Změna pro Liberec, ty letošní Starostové pro Liberecký kraj. Před čtyřmi lety ODS překročila pětiprocentní hranici jen o pár hlasů. Letos skončila předposlední, v zastupitelstvu obsadí čtyři ze 39 křesel.

Podobné je to například ve Zlíně. Přestože město volí převážně od středu doprava, ODS tu skončila až šestá a získala tři ze 41 míst v zastupitelstvu. I tak ale považuje lídr kandidátky Miroslav Chalánek výsledek za úspěch. Před čtyřmi lety totiž ODS ve městě zcela propadla a do zastupitelstva se vůbec nedostala.

ODS získala téměř stejný počet mandátů jako před čtyřmi lety
Zdroj: ČSÚ/ČT

Celorepublikově ODS letos získala 1871 zastupitelů a stala se tak druhou nejúspěšnější samostatně kandidující stranou po KDU-ČSL. Občanští demokraté si oproti volbám před čtyřmi lety nepatrně polepšili – získali navíc dva zastupitele. Také v tomto případě jde ale o srovnání s nejméně úspěšnými volbami ODS v historii. Například v roce 2006 získala strana kolem sedmi tisíc zastupitelů.