Do české muniční iniciativy přispělo patnáct zemí přes 39 miliard korun, řekl Fiala

Bezpečnostní spolupráce evropských zemí (zdroj: ČT24)

Do české muniční iniciativy už přispělo patnáct zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance přes 1,6 miliardy eur (39,5 miliardy korun), řekl před úterním jednáním o bezpečnosti s evropskými státníky v pražské Kramářově vile premiér Petr Fiala (ODS). Polský prezident Andrzej Duda před pracovní večeří prohlásil, že odpovědnost posílit obranyschopnost Ukrajiny je nyní na Západu. Lídři pěti zemí Unie, kteří se zúčastnili pracovní večeře, pak ve společném prohlášení potvrdili závazek pokračovat ve vojenské podpoře Ukrajiny.

Pracovní večeře se kromě Fialy a Dudy zúčastnili předsedkyně dánské vlády Mette Frederiksenová, nizozemský premiér Mark Rutte či lotyšská premiérka Evika Siliňová. Dalšími účastníky byli ukrajinský premiér Denys Šmyhal či americký náměstek ministra zahraničí pro evropské a euroasijské záležitosti James O'Brien.

Podle závěrů schůzky lídři „pozorně vyslechli výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ke zvýšení a urychlení podpory, zejména pokud jde o munici a protivzdušnou obranu, které jsou životně důležité pro ochranu obyvatel Ukrajiny, měst a kritické infrastruktury, jakož i na bojištích“.

První desítky tisíc kusů munice ráže 155 mm dorazí na Ukrajinu v červnu, sdělil už před jednáním český premiér. Země podle něj může čekat první zásilku v příštích dnech. Od Česka a jeho spojenců dostala napadená země od začátku ruské invaze 918 kusů těžké techniky. „Dále téměř 21 milionů nábojů střední ráže a 1,7 milionu nábojů velké ráže a raket,“ dodal Fiala.

Podle Frederiksenové dosud vybrané peníze stačí na půl milionu kusů munice do konce roku. „Může to změnit situaci na bojišti,“ řekla. Siliňová na iniciativu přislíbila deset milionů eur (246 milionů korun). Také vedle příspěvku do české iniciativy zmínila takzvanou dronovou koalici. Jejím cílem je dodat Ukrajině do příštího jara milion dronů. „Jsme rádi, že už se zapojilo více než deset zemí,“ dodala.

Šmyhal politikům poděkoval

Ve změnu situace na bojišti doufá i Duda. Rusko chystá velkou ofenzivu a stále může posilovat své vojenské kapacity, řekl. „Ruská ekonomika funguje ve válečném režimu, Ukrajina se potýká s nedostatkem munice a má omezenou schopnost dál obnovovat své kapacity. Odpovědnost posílit dodávky a obranyschopnost Ukrajiny leží na Západu,“ prohlásil. Potenciální neúspěch Ukrajiny by byl hrozbou pro euroatlantické uspořádání, dodal.

Frederiksenová ocenila německé rozhodnutí dodat Ukrajině další systém protivzdušné obrany Patriot. Rutte pak v úterý přislíbil k posílení protivzdušné obrany Ukrajiny poskytnout klíčové komponenty. „Doufáme, že na Ukrajinu bude dodán alespoň jeden systém Patriot co nejdříve,“ řekl.

Stejné přání vyslovil i Šmyhal, který přítomným politikům poděkoval za vedoucí roli jejich zemí v podpoře Ukrajiny. Šmyhal doufá v to, že Ukrajina v létě dostane také první letouny F-16. Zlepšená protivzdušná obrana by podle něj měla pomoci zastavit „ruský teror“. „Česko již dodalo první simulátor na letoun F-16. Doufám, že brzy bude následovat dodávka samotného letounu západními spojenci,“ sdělil Fiala.

Siliňová vedle příspěvku do české iniciativy zmínila takzvanou dronovou koalici. Jejím cílem je dodat Ukrajině do příštího jara milion dronů. „Jsme rádi, že už se zapojilo více než deset zemí,“ dodala.

Fiala ujistil, že podpora bude pokračovat. „Ruská agrese na Ukrajině jasně ukazuje, že musíme podporovat rozvoj evropského obranného průmyslu a posílit naše obranné schopnosti. Je to klíčová dlouhodobá priorita evropské bezpečnosti,“ řekl. Ocenil i německou iniciativu, v níž se podařilo vybrat přes miliardu eur (24,7 miliardy korun).

S návrhem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo EU přišel Fiala na unijním summitu v únoru. Česko funguje jako zprostředkovatel a propojuje jednotlivé země s dodavateli vojenského vybavení. Podle dřívějších vyjádření se díky české iniciativě už podařilo získat 500 tisíc kusů dělostřelecké munice. Na téměř 200 tisíc kusů jsou smlouvy, dalších 300 tisíc kusů je Česko schopné velmi reálně zajistit.

Generál Šedivý o vojenské pomoci Ukrajině (28. května 2024) (zdroj: ČT24)