Maďarská prezidentka Nováková udělila Zemanovi nejvyšší vyznamenání své země. Společně podpořili V4

Den po státní návštěvě rakouského prezidenta přijela do Prahy ještě maďarská prezidentka Katalin Nováková. Podobně jako Alexander Van der Bellen se přijela i ona především rozloučit s Milošem Zemanem, který má před sebou poslední dny ve funkci. Při návštěvě mu udělila nejvyšší maďarské státní vyznamenání Maďarský záslužný kříž. Sejde se ale i s jeho zvoleným nástupcem Petrem Pavlem. Ten do funkce nastoupí 9. března, den poté, co Zeman skončí.

Zbývá šest dní do chvíle, kdy bude mít po dekádě Česká republika jiného prezidenta než Miloše Zemana. Ten využívá poslední týdny i k loučení se svými protějšky ze sousedních zemí a dalších států, které mají k České republice nebo k němu samotnému blízko.

Zeman sám byl v Srbsku za Aleksandarem Vučićem a na Slovensku za Zuzanou Čaputovou, v Náchodě se setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou. S několika prezidenty hovořil prostřednictvím videa a v Praze jej ve čtvrtek navštívil rakouský prezident Alexander Van der Bellen a nyní i maďarská prezidentka Katalin Nováková.

K Bráně gigantů, kde čekal Zeman, přijela před čtvrt na dvanáct. Po osobním přivítání s českým prezidentem, od nějž dostala kytici, si maďarská prezidentka vyslechla státní hymnu své země a českou státní hymnu. Nováková se poté pozdravila s vojáky a oba prezidenti odešli do nitra Hradu ke společnému jednání.

O vstupu severských zemí do NATO by se mohlo v Budapešti hlasovat v týdnu po 20. březnu

Jednání hlav států mělo tři hlavní body – válku na Ukrajině, vzájemnou spolupráci obou zemí a fungování visegrádské skupiny. Vztahy Česka a Maďarska jsou podle Zemana i Novákové vynikající. Zeman poukázal na to, že roste vzájemný obchod, Nováková hovořila o množství českých turistů navštěvujících Maďarsko i maďarských cestujících do Česka.

Visegrádská skupina, jejímiž členy jsou Česko i Maďarsko, by podle obou prezidentů měla dál fungovat. Nováková ji označila za „svazek rozumu a srdce“, který vychází ze zkušeností historických i dalších. Případné pohřbívání V4 by považovala i za pohřbívání svazku členských zemí. 

Miloš Zeman hovořil o pokusech „některých nepříliš zralých politiků – nebudu jmenovat –, kteří by chtěli visegrádskou spolupráci rozbít nebo ukončit“. Sám ji vnímá za obdobu jiných volných společenství v Evropě, jmenoval Benelux a Severskou radu. Uvítal by i její rozšíření. „Čímž nechci tvrdit, že bychom měli obnovit rakousko-uherskou monarchii,“ poznamenal.

Odmítl slova Petra Pavla, podle nějž nemluví Visegrádská skupina jedním hlasem. „Evropská unie má základní slogan ‚Jednota v různosti‘. Jestliže i ve V4 je různost, pak tato různost obohacuje, a naopak vynucená jednomyslnost nás ochuzuje,“ prohlásil.

Obdobný je podle prezidentů i postoj obou zemí k válce na Ukrajině. „Odsuzujeme agresi Ruska Vladimira Putina. Jsme zastánci Ukrajiny, teritoriální integrity Ukrajiny,“ ujistila Katrin Nováková. Podotkla, že Maďarsko doufá, že se podaří co nejdříve dojednat příměří.

Prezidentka také uvedla, že by měl maďarský parlament hlasovat o vstupu Finska a Švédska do NATO v týdnu po 20. březnu. Nepředpokládá, že by její země byla posledním členským státem, který se k žádostem severských zemí vyjádří.

Podle Zemana jsou „některé státy, mezi něž nesporně patří i Maďarsko“, které by mohly být mediátory mezi Ruskem a Ukrajinou, která čelí agresi svého většího souseda.

Podle Novákové jsou stanoviska obou prezidentů ve vztahu k Ukrajině v mnohém podobná, Maďarsko podle ní odsuzuje ruskou agresi a zastává teritoriální integritu Ukrajiny. Válka má podle ní pouze poražené strany. Vyslovila se pro co nejrychlejší skončení konfliktu, aby nastalo příměří a jednání o míru. Poznamenala, že Maďarsko obtížně snáší omezování práva maďarské menšiny na Ukrajině na používání svého jazyka.

Maďarská prezidentka se setkala i s Pavlem

I když se přijela především rozloučit s Milošem Zemanem v prezidentské funkci, setkala se Nováková i s jeho zvoleným nástupcem Petrem Pavlem. Po příjezdu před Hrzánský palác s novináři nehovořila, před budovou ji uvítal šéf Pavlova protokolu. 

„Zvláště mezi spojenci je důležité mluvit otevřeně a říkat si věci na rovinu, i když můžeme mít odlišné názory,“ uvedl po schůzce na svém Twitteru Pavel. „To jsme si dnes potvrdili s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou při její zastávce během oficiální návštěvy ČR,“ doplnil.

V minulosti se Pavel vyjadřoval kriticky například k postoji Maďarska k Rusku a válce na Ukrajině. Nováková ještě před setkáním avizovala, že jedním z námětů hovoru by mohla být i  spolupráce visegrádské čtyřky (V4), kam vedle České republiky a Maďarska patří Slovensko a Polsko. Maďarská prezidentka dopoledne na tiskové konferenci uvedla, že věří ve spolupráci v rámci V4 a považuje ji za vhodnou platformu i pro diskusi o tématech, na nichž mezi členskými státy nepanuje shoda.

„Věřím, že vazby, které nás pojí, jsou mnohem silnější než ty body, na kterých se v daném momentu neshodneme,“ uvedla ke spolupráci čtyřky Nováková a připomněla, že minulý týden se ve Varšavě setkala s polským prezidentem Andrzejem Dudou a jednala i se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Zeman k jejímu setkání s Pavlem uvedl, že doufá v to, že Nováková Pavla přesvědčí o přínosech spolupráce visegrádské čtyřky.

Pavel ve čtvrtek hovořil i s Van der Bellenem. „Je to především neformální zdvořilostní návštěva, abychom se poznali a navázali vztahy, žádné zvláštní okruhy otázek pro tyto schůzky připraveny nejsou,“ předeslal Pavel před schůzkami s oběma prezidenty.