Lipavský si předvolal ruského velvyslance kvůli anexi ukrajinských území

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) si předvolal ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského. Důvodem je flagrantní porušování mezinárodního práva a ilegální anexe ukrajinských oblastí. Lipavský označil anexi asi patnácti procent ukrajinského území za „sprostou krádež“. Za nelegální ji považují také Kyjev a Západ.

„Prostřednictvím našeho náměstka Jaroslava Kurfürsta jsme dali ruské straně jasně najevo, že zločinnou agresi a sprostou krádež území nebudeme tolerovat,“ řekl šéf české diplomacie v nahrávce, kterou ČTK poskytla mluvčí ministerstva Lenka Do.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek podpisem smluv zahájil proces záboru čtyř ukrajinských regionů. Kromě Záporožské a Chersonské oblasti jde také o mezinárodně neuznané proruské separatistické útvary Doněckou lidovou republiku (DNR) a Luhanskou lidovou republiku (LNR). Kyjev a Západ anexi odmítly jako nelegální a odsoudily ji. Jde přibližně o 15 procent z celkové rozlohy Ukrajiny.

Zmejevskij byl na ministerstvo předvolán také na konci srpna. Náměstek Kurfürst se tehdy důrazně ohradil proti obviněním Ruska vůči Česku na Radě bezpečnosti OSN. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja tehdy obvinil ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) z podpory terorismu kvůli jejímu vyjádření po atentátu, při němž zemřela Darja Duginová, dcera ruského nacionalistického ideologa Alexandra Dugina.

Konec diplomatických vztahů zatím nenastane

Lipavský ve vysílání ČT také naznačil, že úplné prerušení diplomatických vztahů mezi Českem a Ruskem se zatím neplánuje. „Naše vztahy s Ruskem jsou opravdu velice špatné, asi nejhorší jaké kdy byly. Je potřeba si ale ponechat nějakou možnost alespoň základní komunikace mezi zeměmi,“ upřesnil. 

Ministr zahraničí ale nechtěl spekulovat, co by bylo tou „poslední kapkou“, jejíž výsledkem by bylo právě přerušení diplomatických vztahů. 

Ministr Lipavský zopakoval, že Česká republika podporuje případné další evropské sankce vůči Rusku. „Věřím, že budou přijaty. Podle mých informací to pokračuje relativně zdárným směrem, ale dokud není hotovo, tak nelze říct, že je hotovo, to je princip těchto jednání,“ uvedl a připomněl, že opatření musí mít souhlas všech 27 členských států EU. 

Čechům s dvojím občanstvím by v Rusku mohla hrozit mobilizace

Ministerstvo také už dříve vyzvalo Čechy, kteří jsou nyní v Rusku, aby zemi opustili. Češi se mají hlavně vyhýbat nepokojům a demonstracím. Kdo se v Rusku zdržuje nebo i dlouhodobě žije, může se zaregistrovat do systému DROZD. Pokud zemi opustit zatím nechce, měl by si podle Černínského paláce také připravit „plán opuštění země pro případ nouze“.

V Rusku je potřeba počítat s častějšími kontrolami dokladů, je proto potřeba mít je stále u sebe. Kdo má české a zároveň i ruské občanství, může se jej týkat i vyhlášená částečná mobilizace. „Pokud se nacházejí na území Ruské federace, jsou ruskými orgány vnímáni primárně jako občané Ruské federace a zastupitelský úřad České republiky v Moskvě jim nemůže zajistit adekvátní, plnohodnotnou konzulární ochranu,“ varoval úřad.

Kdo v zemi pobývá, musí se vyrovnat i s trvajícími důsledky sankcí uvalených na Rusku kvůli jeho invazi do sousedního státu. Například nefungují platební karty vydané na Západě, mimo provoz je také spojení veřejnou dopravou. Letadla z Ruska do českých měst nelétají, je ale možné cestovat například přes Srbsko, Turecko nebo Spojené arabské emiráty.